Частини українців з 1 вересня підвищать пенсії: в Мінсоцполітики дали роз’яснення

Життя
пенсий

Підвищення мінімальної зарплати в Україні до 5 тис грн з 1 вересня призведе до збільшення пенсій у 1,5 млн пенсіонерів, які отримують мінімальні виплати. Через це підвищення мінімальних пенсій великого навантаження на бюджет не буде.

Про це розповів в ефірі телеканалу «Україна 24» радник міністра соціальної політики Микола Шамбір.

«Практично всі пенсії зараз підлягають підвищенню. Є пенсії, які зараз не індексуються. Але також ми працюємо над тим, щоб в наступному році повністю охопити всіх питанням індексації», – сказав Шамбір.

«Сума буде невелика, і охоплена кількість людей невелика. Десь на 1,5 млн пенсіонерів вплине підвищення заробітної плати. Мінімальна зарплата 4723 грн з вересня буде 5000 грн. Якщо прийме це Верховна Рада, на 40% від мінімальної зарплати буде мінімальна пенсія для осіб, що мають 65 років», – пояснив радник міністра.

В Україні планують підвищити розмір мінімальної заробітної плати до 5 тисяч гривень, заявив міністр фінансів Сергій Марченко. За його словами, вже в поточному році мінімальну зарплату підвищать з 4723 до 5000 гривень.

Нагадаємо:

  • У ПФУ пояснили, яким чином переселенці або жителі непідконтрольних територій Донецької і Луганської областей можуть оформити пенсію. Громадянам, які проживають на окупованому Донбасі, один раз доведеться особисто відвідати Пенсійний фонд.
  • Правозахисники дали поради, як родичі можуть успадкувати недоотриману пенсію, якщо померлий пенсіонер 3 роки не виїжджав на підконтрольну уряду України територію протягом останніх трьох років.