Україна відзначає День Державного прапора: у Києві підняли найбільший в країні

Життя

В Україні 23 серпня відзначається День Державного прапора, який був встановлений указом президента 23 серпня 2004 року.


В цей день державні прапори будуть урочисто підняті у всіх населенних пунктах України.

У Києві біля Батьківщини-матері відкрили флагшток з найбільшим прапором України.

«З печерських пагорбів Державний прапор України буде видно з багатьох місць столиці: і вдень, і вночі», – йдеться в повідомленні.

Висота флагштока – близько 90 метрів. А розміри полотнища – 16 на 24 метри.

Проект по установці флагштока благодійний, на нього не витрачали бюджетних коштів.

«Засоби зібрав благодійний фонд «Майбутній Київ». Я дуже вдячний тим людям, яким не байдуже, як розвивається Київ. Вдячний за багато проектів, втілені в нашому місті за гроші меценатів. І одним з таких проектів стане головний прапор України», – сказав мер Києва Віталій Кличко.

Президент України Володимир Зеленський разом з відомими українцями привітав громадян країни з Днем державного прапора.

«Наш прапор символізує мирне блакитне небо і золоту родючу землю. І сьогодні ми робимо все, щоб рідна земля була всіяна не снарядами, мінами і кулями, а чорнобривцями, васильками і мальвами. Щоб на нашій землі настав довгоочікуваний мир. Щоб український прапор майорів і на Донбасі, і в Криму. Щоб під цим прапором наша Україна жила і процвітала ще не одну тисячу років», – підкреслив президент.

Нагадаємо:

  • День Державного прапора України був встановлений Указом президента від 23 серпня 2004 року «на вшанування багатовікової історії українського державотворення, державної символіки незалежної України та з метою виховання поваги громадян до державних символів України». Згодом, в 2009 році були внесені зміни в цей указ, і заснована щорічна офіційна церемонія підняття прапора 23 серпня по всій Україні.
  • Саме 23 серпня 1991 року, після провалу путчу в Москві, група народних депутатів внесла синьо-жовтий український прапор до сесійної зали Верховної Ради. На наступний день Україна проголосила незалежність, а історичний прапор тепер зберігається під склом у музеї українського парламенту.
  • 4 вересня 1991 року, після проголошення незалежності, національний прапор був піднятий над будівлею парламенту. За два тижні, 18 вересня, президія Верховної Ради прийняв постанову «Про прапор України», після чого синьо-жовтий прапор отримав статус офіційного прапора країни.
  • 28 січня 1992 року Верховна Рада прийняла постанову «Про затвердження Державним прапором України Національного прапора», яким вже офіційно затвердила «прямокутне полотнище, яке складається з двох рівних за шириною горизонтально розташованих смуг: верхньої – синього кольору, нижньої – жовтого кольору».