В українські виши в цьому році вступив 321 абітурієнт з Криму і 1008 з Донбасу

Життя
Фото: investigator.org.ua

В українські виши в цьому році вступив 321 абітурієнтів з окупованого Криму і 1008 з непідконтрольних територій Донбасу.

Такі дані Міністерства освіти України були озвучені на прес-конференції «Вступна кампанія-2020: чи стало українське освіту доступною для молоді з окупованих територій?».

У минулому році за аналогічний період до українських навчальних закладів вступили 265 кримчан і 1600 жителів окупованого Донбасу.

Правозахисники промоніторили більше 60 вищих навчальних закладів України, аби з’ясувати наскільки українська освіта стала доступнішою для молоді з окупованих територій.

За словами координатора КримSOS Дениса Савченка, незважаючи на позитивні зміни, прийняті урядом (наприклад можливість вступати без здачі ЗНО, система квот, розширений список ВНЗ для вступу), часто молодь з Криму і непідконтрольних територій Донецької і Луганської областей стикається з проблемами вступу до українських навчальних закладів через дії української влади.

«Доступ до освіти прямо пов’язаний зі свободою пересування, але український уряд несподівано для всіх закрив всі КПВВ на адмінмежі з Кримом з 9 по 28 серпня в розпал вступної кампанії. Пізніше уряд спростив перетин адмінмежі для абітурієнтів, але доступ до українських навчальних закладів для кримчан все одно залишився обмеженим», — сказав Денис Савченко.

Також серед проблем, з якими стикаються абітурієнти, правозахисники відзначили питання з доступом до необхідних для вступу документів, питання проживання під час вступної кампанії, а також необхідність дотримання самоізоляції.

Правозахисники нагадали, що вступна кампанія триває до 23 жовтня. Вони закликають уряд врегулювати до цієї дати перераховані проблеми абітурієнтів. Також вони закликають українську владу крім постанов, прийняти також і нормативно-правові акти, які би регулювали вступ абітурієнтів з окупованих територій до українських навчальних закладів.

Після брифінгу правозахисники направили звернення прем’єр-міністру України з рекомендаціями щодо покращення доступності української освіти для абітурієнтів з окупованих територій.

Нагадаємо:

  • Верховна Рада прийняла запропонований президентом Володимиром Зеленським проект закону, який дозволяє дітям з тимчасово окупованих територій Донбасу і Криму вступати до вузів України без здачі зовнішнього незалежного оцінювання (ЗНО).
  • Міносвіти спільно з Мінреінтеграціі запустили кампанію щодо залучення абітурієнтів з тимчасово окупованих територій до українських вишів. Кампанія отримала назву «Тебе тут чекають», вона розповідає абітурієнтам з Криму й ОРДЛО про спрощені умови вступу до училищ, коледжів та вишів на підконтрольній Україні території.