В Україні запускають серію відеороз’яснень про новації в ЗНО

Життя
Фото: poltava.to

Український центр оцінювання якості освіти (УЦОЯО) проведе у вересні відеотрансляції з роз’ясненнями новацій в зовнішньому незалежному тестуванні в 2021 році. Щоб поінформувати майбутніх абітурієнтів та освітян стосовно новацій ЗНО 2021 УЦОЯО розпочне низку відеоматеріалів на YouTube каналі центру щодо особливостей ЗНО в наступному році.

Про це йдеться у повідомленні на сайті УЦОЯО.

«У 2021 році, на відміну від попередніх років, зовнішнє незалежне оцінювання результатів навчання, здобутих на основі повної загальної середньої освіти, проводитиметься з 1) української мови, 2) української мови і літератури. Таким чином, випускники, які завершують у 2021 році здобуття повної загальної середньої освіти та/або планують вступати до закладів вищої освіти, матимуть можливість самостійно обирати, яку саме роботу виконуватимуть під час ЗНО: або сертифікаційну роботу з української мови, або сертифікаційну роботу з української мови та літератури», – йдеться у повідомленні.

15, 16 та 17 вересня о 15 годині відбудуться прямі ефіри з фахівцем Українського центру Оксаною Данилейко, яка детально зупиниться на певних частинах тесту з української мови та української мови та літератури.

Демонстраційні варіанти сертифікаційних робіт з української мови, з української мови і літератури буде оприлюднено на сторінці рубрики «ЗНО-2021».

Правозахисники нагадали, що вступна кампанія триває до 23 жовтня. Вони закликають уряд врегулювати до цієї дати перераховані проблеми абітурієнтів. Також вони закликають українську владу крім постанов, прийняти також і нормативно-правові акти, які би регулювали вступ абітурієнтів з окупованих територій до українських навчальних закладів.

Нагадаємо:

  • Верховна Рада прийняла запропонований президентом Володимиром Зеленським проект закону, який дозволяє дітям з тимчасово окупованих територій Донбасу і Криму вступати до вузів України без здачі зовнішнього незалежного оцінювання (ЗНО).
  • Міносвіти спільно з Мінреінтеграціі запустили кампанію щодо залучення абітурієнтів з тимчасово окупованих територій до українських вишів. Кампанія отримала назву «Тебе тут чекають», вона розповідає абітурієнтам з Криму й ОРДЛО про спрощені умови вступу до училищ, коледжів та вишів на підконтрольній Україні території.