Правозахисники роз’яснили, як законно розпорядитися житлом на тимчасово окупованій території

Життя
Ілюстративне фото dn.depo.ua

У багатьох переселенців на тимчасово окупованій території залишилась нерухомість — земля, квартира, будинок. І чим більше часу минає із дня переміщення, тим частіше постає питання, що робити з таким майном. Чи можна його законно продати, подарувати або передати у спадок? Про один з таких аспектів (дарування) – в матеріалі «Юридичного порадника для переселенців», розробленого фахівцями Благодійного фонду «Право на захист».

На питання: «Хочу подарувати сину квартиру, яка розташована в Донецьку. Чи можна це зробити та що для цього треба? Живемо із сином у Києві», – правозахисники відповіли:

Офіційно подарувати нерухоме майно (квартиру), яке знаходиться на тимчасово окупованій території Донецької області можливо. Для цього власнику такої нерухомості (дарувальнику) та особі, якій вона буде передаватися в дар, (обдарованому) необхідно звернутися до нотаріуса для укладення договору дарування та реєстрації переходу права власності.

Зверніть увагу!

Посвідчити таку угоду може не кожен нотаріус. За чинним законодавством оформити договір дарування можна або за місцем знаходження нерухомого майна, або за місцем реєстрації проживання («пропискою») дарувальника чи обдарованого. У випадку з переселенцями також передбачено можливість звернення до нотаріуса (приватного або державного) за місцем проживання ВПО, вказаним у виданій йому довідці про взяття на облік ВПО.

Враховуючи наведену інформацію в запитанні, для оформлення договору дарування Ви маєте право звернутися до нотаріуса в Маріуполі, куди наразі перенесено Донецький нотаріальний округ, або в Києві. При цьому під час вчинення такого правочину Вами може бути зазначено умови, за яких Ваш син отримає в дар квартиру, наприклад, укладання шлюбу, закінчення навчання у вищому навчальному закладі, повноліття тощо.

  • 2 вересня 2020 року Уряд України ухвалив Постанову № 767, якою змінив Порядок надання та визначення розміру грошової допомоги постраждалим від надзвичайних ситуацій та розміру грошової компенсації постраждалим, житлові будинки (квартири) яких зруйновано внаслідок надзвичайної ситуації воєнного характеру, спричиненої збройною агресією Російської Федерації. Цією постановою був замінений механізм виплати компенсацій, створений ще минулого року, а саме – Постановою КМУ № 623 від 10.07.2019 р.
  • Правозахисники дали роз’яснення про постанову Кабміну щодо грошової компенсації за зруйноване житло.