Рада повернула «пакунок малюка» при народженні дитини

Життя

Верховна Рада повернула одноразову натуральну допомогу «пакет малюка»: з 2018 року при народженні дитини кожна родина отримувала за рахунок коштів з держбюджету спеціальний дитячий набір «бейбі-бокс».

За проєкт закону №3006а в другому читанні проголосували 264 народні депутати.

Батькам упродовж 30-денного терміну з моменту народження дитини надаватимуть набір товарів першої необхідності безкоштовно.

У липні 2020 року «пакунок малюка» скасували, а замість нього запровадили цільову грошову компенсаційну виплату у розмірі 5 тисяч гривень. Передбачалося, що громадянам, у яких народилась дитина, буде видана соціальна картка у «ПриватБанку» із спеціальними режимом використання. До реалізації проекту будуть залучені заклади роздрібної торгівлі, які також будуть забезпечувати цільове використання коштів грошової компенсації.

Перехід на монетизовану форму програми «пакунку малюка» був пов’язаний з проблемами у тендерних закупівлях.

Проте Дитячий фонд ООН закликав Уряд зберегти «пакунки малюка» і не заміняти їх грошовими виплатами.

Правозахисники пояснили, що треба робити тим громадянам, хто дивиться за хворими дітьми: можна оформити від держави відповідну допомогу. Допомога  призначається одному з батьків, усиновлювачів, прийомних батьків, батьків-вихователів, опікуну, піклувальнику, який постійно проживає та здійснює догляд за дитиною, що не має інвалідності, проте хвора на один або декілька видів захворювань.

Правозахисники пояснили, на яку державну допомогу та пільги мають право багатодітні сім’ї переселенців з Донбасу та Криму, які оформили посвідчення батьків та дітей багатодітної родини.

Нагадаємо:

  • Правозахисники пояснили, для чого переселенці мають отримувати довідку про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи (ВПО), які переваги вона надає, та чи можна від неї відмовитись, якщо громадянин, що переселився з окупованої території Донбасу або Криму, не має потреби у її використанні.
  • Правозахисники пояснили, куди мають звертатись внутрішньо переміщенні особи у разі втрати чи псування свідоцтва про народження, та які документи вони мають подавати. Такі питання досить часто турбують переселенців, які терміново покинули власну домівку та наразі фактично не мають доступу до оригіналів документів через закриті КПВВ.
  • Переселенці з Донбасу тепер можуть оформити паспорт у найближчому підрозділі Державної міграційної служби (ДМС) за фактичним місцем проживання чи перебування особи. Саме такий порядок оформлення документів, що посвідчують особу, з 2014 року діє для ВПО з окупованого Криму.