Як переселенцям отримати субсидію без договору оренди житла – поради правозахисників

Життя
пенсии

Довгий час переселенці з тимчасово окупованих територій фактично не могли отримувати соціальну допомогу на оплату комунальних послуг. Для цього був потрібний договір оренди житла, а орендодавці не поспішали його укладати. Як змінилася законодавча сфера і як подати на субсидію.

Як повідомляє Урядовий кур’єр з посиланням на юриста Анна Рассамахіна, подати документи на соціальну допомогу при нелегальної оренді стало можливим з 27 квітня 2018 року після того, як були внесені доповнення в порядок призначення субсидій для внутрішньо переміщених осіб (ВПО). Щоб отримати допомогу громадяни можуть:

  • Звернутися до місцевого Відділ житлових субсидій та пільг Управління праці та соціального захисту населення
  • Надати довідку про те, що вони є ВПО

Наступний етап – верифікація місця проживання ВПО. Це означає, що на вказану адресу прийде комісія, щоб переконатися у факті проживання. Перевірки часто проходять в будній день, коли дорослі люди знаходяться на роботі. Чиновник фіксує відсутність ВПО за вказаною адресою, що може привести до позбавлення всіх соціальних виплат. Боротися з цим юрист радить через суд.

Після відвідин житла комісія призначає субсидію. Згідно з постановою Кабінету Міністрів № 807 від 14 серпня 2019 р така допомога виплачується в грошовій безготівковій формі.

Житлове питання є гострою проблемою для ВПО досі. Особливо це стосується переселенців з інвалідністю. Орендодавці неохоче здають їм квартири, оскільки його необхідно адаптувати під потреби таких людей. Вирішити це питання могло б соціальне житло. 

Всього місяць тому для того, щоб зайняти чергу на житло переселенці з інвалідністю мали надати договір оренди. Однак більшість квартир здається нелегально, і цей факт знищував найменший шанс на отримання соціального житла. На сьогодні ця проблема нормативно врегульована. Договору оренди більше не потрібно і про оренду досить повідомити. На жаль, на практиці це рішення уряду не завжди виконується.

  • 2 вересня Кабінет Міністрів України ухвалив Постанову № 767, якою затвердив Порядок надання та визначення розміру грошової допомоги постраждалим від надзвичайних ситуацій та розміру грошової компенсації постраждалим, житлові будинки (квартири) яких зруйновано внаслідок надзвичайної ситуації воєнного характеру, спричиненої збройною агресією Російської Федерації. На компенсаційні виплати у державному бюджеті у 2020 році для Донецької та Луганської областей передбачено 20 млн грн.
  • Правозахисники роз’яснили процедуру отримання компенсації за зруйноване житло.