Хто може в Україні раз на рік отримати одноразову матеріальну допомогу

Життя
соцвыплаты

Відповідно до Постанови Кабміну від 12.04.2017 №256 особи з інвалідністю, діти з інвалідністю та непрацюючі малозабезпечені особи мають право один раз на рік отримати одноразову матеріальну допомогу. Виплачується така допомога органами соціального захисту населення у розмірі 50% прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, установленого законом на дату звернення (з 1 липня 2020 року – 856 грн, з 1 грудня 2020 року – 884 грн. 50 коп.).

Про це повідомляє чат-бот «Юридичний радник для переселенця», розроблений фахівцями Благодійного фонду «Право на захист».

Коли можна розраховувати на виплату?

Відповідна одноразова матеріальна допомога надається:

якщо особи з інвалідністю, діти з інвалідністю та непрацюючі малозабезпечені особи отримують пенсію та/або державну соціальну допомогу відповідно до Законів України “Про державну соціальну допомогу особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю” і “Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю» і розмір таких виплат у місяці, що передує місяцю звернення, не перевищує двох прожиткових мінімумів для осіб, які втратили працездатність (з 1 липня 2020 року – 3424 грн, з 1 грудня 2020 року – 3538 грн.);

у разі тривалої хвороби, смерті близьких родичів (одного з подружжя, батьків, дітей), стихійного лиха та інших особливих обставин.

Куди звертатися?

Для отримання допомоги необхідно звернутися до центру надання адміністративних послуг або органу соціального захисту населення за місцем зареєстрованого (фактичного) проживання.

Які документи потрібно мати?

Крім заяви встановленої форми (https://cutt.ly/df40wo1), для отримання допомоги необхідно надати:

непрацюючим малозабезпеченим особам – оригінали та копії:
паспорта;
пенсійного посвідчення або посвідчення отримувача державної соціальної допомоги;
ідентифікаційного коду (РНОКПП) або відомостей про відмову від нього.
особам з інвалідністю та дітям з інвалідністю або одному із батьків, опікунів чи піклувальників (законні представники) – оригінали та копії:
паспорта та/або свідоцтва про народження дитини з інвалідністю (у разі потреби – копії паспорта законного представника та документа, що підтверджує його повноваження);
ідентифікаційного коду (РНОКПП) або відомостей про відмову від нього;
висновку МСЕК, ЛКК лікувально-профілактичного закладу (для дітей з інвалідністю) про встановлення інвалідності.

Зверніть увагу

Допомога не виплачується у разі смерті непрацюючої малозабезпеченої особи, особи з інвалідністю, дитини з інвалідністю та припинення інвалідності.

  • 2 вересня Кабінет Міністрів України ухвалив Постанову №767, якою затвердив Порядок надання та визначення розміру грошової допомоги постраждалим від надзвичайних ситуацій та розміру грошової компенсації постраждалим, житлові будинки (квартири) яких зруйновано внаслідок надзвичайної ситуації воєнного характеру, спричиненої збройною агресією Російської Федерації. На компенсаційні виплати у державному бюджеті у 2020 році для Донецької та Луганської областей передбачено 20 млн грн.
  • Правозахисники роз’яснили процедуру отримання компенсації за зруйноване житло.