Студентам з окупованих територій не потрібно виселятися з гуртожитків на час дистанційного навчання

Життя
Фото: РБК

Кабмін схвалив рекомендації Міністерства науки і освіти України перевести вищі навчальні заклади та профтехучилища на дистанційну форму навчання з 15 жовтня по 15 листопада 2020 року з виїздом студентів з гуртожитків. Чиновники пояснили правила для тих, хто приїхав вчитися з окупованих територій.

Приїхав з ВОТ, а тепер змусять туди повернутися?

Ні, не змусять. Рекомендація покинути гуртожитки поширюється не на всіх. Вона не застосовується до студентів, які приїхали з тимчасово окупованих територій в Донецькій і Луганській областях, Автономній Республіки Крим і Севастополя.

Також відповідна рекомендація не поширюється на сиріт, учнів/студентів з регіонів з «червоним» рівнем епідемічної небезпеки, іноземних громадян та осіб без громадянства. Від обов’язку покинути гуртожиток звільняються ті, хто поєднує навчання і роботу, і може це підтвердити.

Є можливість виїхати з гуртожитку, але все одно за нього доведеться платити?

Директор департаменту освіти і науки Донецької області Тетяна Сідашева пояснила: «Про гуртожитки точно можу сказати, що гроші за не проживання в них повернуть. Це стовідсотково. Але необхідно буде написати відповідну заяву. Або ж ці гроші можна перенести на наступний рік: я маю на увазі на оплату з 1 січня 2021 року».

Оплачую стаціонарне навчання, а отримую дистанційне. Чи повернуть гроші?

Поки механізму врегулювання цього питання немає. Тетяна Сідашева вважає, що його потрібно адресувати ректорам кожного конкретного вузу. На думку чиновниці, вони повинні піти назустріч студентам і або зменшити плату, або якимось іншим чином її скорегувати.

Карантин в Україні в зв’язку з поширенням коронавірусної інфекції продовжили до 31 грудня.

  • На період дії карантину переселенці можуть за невідкладних обставин отримати окремі адміністративні послуги в центрах надання адміністративних послуг (ЦНАП) за місцем зареєстрованого або фактичного проживання, підтвердженого довідкою про взяття на облік внутрішньо переміщених осіб.