Понад 80% українців стикалися із дезінформацією про COVID-19 — опитування USAID-Internews

Життя
Фото: УНІАН

Більш як 80% респондентів зазначили, що їм було відомо про поширення неправдивих історій, пов’язаних із коронавірусом (наприклад, про те, що це біологічна зброя, розроблена в китайських чи американських лабораторіях, що його вигадали в медіа, або що до його поширення призвело використання інтернет-технологій 5G).

Про це свідчить опитування USAID-Internews «Ставлення населення до ЗМІ та споживання різних типів медіа» виявило, що левова частка українців стикалися із неправдивими чутками та дезінформацією про коронавірусну хворобу (COVID-19). Презентація пройшла в Укрінформі.

Близько третини опитаних вважали такі історії правдивими, а більш як третина зізналися, що ділилися цією дезінформацією з іншими.

Тоді як 77% українців усвідомлюють існування дезінформації, близько 62% респондентів зазначили, що були впевнені в своїй здатності відрізнити дезінформацію від правдивих новин. Це призводить до браку розуміння нагальності проблеми дезінформації: 58% опитаних не вважали дезінформацію серйозною проблемою, тоді як 35% вважали, що з цим треба щось робити. Втім, реальне вміння респондентів відрізняти якісну інформацію від дезінформації не збігалося з їхньою власною оцінкою.

Разом із медійними організаціями та партнерами з медіаграмотності, такими як Інститут масової інформації, Академія української преси, інтернет-виданнями «Тексти» та «БезБрехні», Internews підготувала короткий тест задля визначення реальної здатності опитаних розрізняти якісні новини та дезінформацію. Респондентів з усієї України попросили оцінити три новини із різних новинних вебсайтів — дві неправдиві й одну правдиву.

Результати тесту свідчать про зменшення кількості людей, яким вдалося правильно визначити різницю між справжньою та неправдивою інформацією серед трьох поданих новин — із 11% у 2019-му до лише 3% у 2020-му. Близько 21% респондентів не змогли дати правильну відповідь, тоді як минулого року цей показник становив 11%. Близько 48% респондентів змогли правильно визначити принаймні один із трьох варіантів, а 29% зізналися, що не знають відповіді або ж обрали варіант «важко сказати».

«У цьогорічному опитуванні ми помітили кілька тривожних тенденцій. Новини, які люди споживають на соціальних медіаплатформах, не завжди надійні. Крім того, чимало людей стикалися із неправдивими історіями, пов’язаними з Covid-19 та іншими важливими темами. Факт того, що третина респондентів засвідчила свій намір поділилитися неправдивою інформацією із широким загалом, навіть якщо вони самі в неї не вірили, показує, що ми з партнерами маємо наполегливо працювати, щоб допомогти українцям зрозуміти, наскільки важливо не поширювати дезінформацію і дотримуватися інформаційної гігієни», — заявила під час презентації директорка Internews в Україні Джилліан МакКормак.

Джилліан МакКормак, директорка Internews в Україні, фото: YouTube

Дослідження «Ставлення населення до ЗМІ та споживання різних типів медіа у 2020 році» було виконано соціологічною компанією InMind на замовлення міжнародної неприбуткової організації Internews, що реалізує «Медійну програму в Україні» за фінансової підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID). Основна мета дослідження — вивчити звички українців, що стосуються споживання медіа, а також їхню довіру до медіа, оцінити рівень медіаграмотності та обізнаність населення щодо впровадження реформ в Україні. У липні-серпні цього року представники InMind опитали 4000 респондентів у 12 областях України. Похибка вибірки не перевищує 2,5%.

Повна презентація тут

  • Фейки про те, що в Україні існують «таємні лабораторії», які фінансує США, активно продукують російські ЗМІ. Установи, які підтримує Міноборони США, діють прозоро і під контролем української влади. Тільки український уряд вирішує, які дослідження треба проводити, і призначає менеджмент, який керує цими дослідженнями. В цих лабораторіях не працюють американські вчені, повідомив виконуючий обов’язки заступника голови місії США в Україні Джозеф Пеннінгтон.