«Майкрософт» назвала тих, хто заважає створенню вакцини від COVID-19

Життя

Два глобальних події залишаться в історії про наш час – COVID-19 і зростання зловживань в інтернеті з метою підриву основ сучасного суспільства. До такого висновку прийшов віце-президент компанії «Майкрософт» Том Берт.

В офіційному блозі компанії «Майкрософт» Берт попереджає про загрозу хакерського впливу на медичні та фармацевтичні компанії, що створюють вакцину проти COVID-19.

Ці компанії знаходяться в Канаді, Франції, Індії, Південної Кореї і Сполучених Штатах.

Берт називає три джерела кібернападів на розробників вакцини. Це хакерська група «Стронцій» з російським корінням і дві групи з північно-корейськими коріннями, названі «Цинк» і «Церій».

Більшість цілей кібератак – це в основному виробники вакцини проти COVID-19. Розробляються вакцини знаходяться на різних стадіях клінічних випробувань. Багато розробники вже мають контракти з інвесторами, пов’язаними з урядами демократичних країн.

«Стронцій» займається зломом акаунтів за допомогою широко поширених паролів. Такі атаки будуються на тисячах або мільйонах спробах проникнення. «Цинк» перш за все використовував цільові фішингові приманки для крадіжки облікових даних – розсилав фальшиві описи робіт, видаючи себе за рекрутингові компанії. «Церій» розсилав цільові фішингові імейли, видаючи себе за представників Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ). Більшість цих атак були блоковані захисними засобами, вмонтованими, як пояснює Том Берт, в продукти корпорації «Майкрософт». «Ми повідомляли всі організації, що піддавалися атакам. У тих випадках, коли напади були успішними, ми пропонували допомогу», – пише віце-президент «Майкрософт» в своєму блозі.

Ось перелік лише найостанніших атак на розробників, які працюють над створенням ефективних медичних засобів протидії COVID-19. Хакери останнім часом застосовували програми-вимагачі, які проникають в комп’ютерні системи госпіталів і організацій охорони здоров’я на всій території США. Раніше таким атакам піддавалися Університетський госпіталь в Брно (Чехія), Паризька госпітальна система, комп’ютерні мережі госпіталів Іспанії, лікарні Таїланду, медичні клініки американського штату Техас, агентство охорони здоров’я в штаті Іллінойс і навіть міжнародні організації, як, наприклад, Всесвітня організація охорони здоров’я.

У Німеччині нещодавно був зареєстрований перший відомий випадок смерті пацієнта в результаті кібератаки на госпіталь в Дюссельдорфі.

  • На саміті «Великої двадцятки» (G20), присвяченому проблемі COVID-19, лідери країн домовилися до кінця 2020 року виділити 4,5 млрд доларів на ініціативу ACT-A – забезпечення загального доступу до тестів на COVID-19, вакцин та ліків.