На Луганщині у переселенців після перерахунку став вище розмір пенсій

Життя
пенсии
Ольга Шарунова, фото: pfu.gov.ua

На Луганщині після перерахунку з 1 грудня середній розмір пенсії становить 4 119 грн. При цьому у переселенців, зареєстрованих в регіоні, – на 21%: з 1 грудня у зв’язку з підвищенням розміру прожиткового мінімуму мінімальна пенсія в Україні становила 1 769 грн. Це був третій перерахунок в цьому році, попередні відбулися в травні і липні.

Про це повідомила начальник головного управління Пенсійного фонду України в Луганській області Ольга Шарунова.

Всього в області пенсійні виплати отримують 331,4 тисяч осіб, в тому числі 143,7 тисяч ВПО.

У Луганській області з 1 грудня пенсії перерахували 296,8 тисяч осіб. Середній розмір пенсії по регіону склав 4119,09 грн, а серед внутрішньо переміщених осіб, зареєстрованих в області, – 4962,56 грн.

Шарунова зазначила, що зроблено перерахунок складових пенсійних виплат, заснованих на розмірі прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність.

Ольга Шарунова, фото: pfu.gov.ua

Пенсійний фонд України вже почав виплати пенсій грудня в розмірах, збільшених у зв’язку з підвищенням з 1 грудня 2020 року розміру прожиткового мінімуму. Розмір прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, збільшився з 1 712,00 до 1 769,00 грн. Це стало підставою для перерахунку тих складових пенсійної виплати, розмір яких залежить від прожиткового мінімуму.

Внутрішньо переміщені особи (ВПО) за послугу СМС-інформування в Ощадбанку оплачують 7 грн на місяць. Крім того, з 1 грудня вони можуть знімати пенсії без комісії у банкоматах та відділеннях банку.

Як повідомлялось, термін дії прострочених платіжних карток Ощадбанку пенсіонерів зі статусом внутрішньо переміщених осіб продовжений поки до 1 січня 2021 року. До цієї ж дати плюс 60 днів після закінчення карантину банк відстрочив для них проходження ідентифікації.

Ощадбанк нараховує в повному обсязі і вчасно усі кошти на рахунки пенсіонерів зі статусом ВПО, які зараз через карантинні обмеження не можуть виїхати з окупованого Донбасу на підконтрольну українській владі територію. Пенсії очікують своїх власників і будуть доступні при першому їхньому зверненні.

Нагадаємо:

  • Ощадбанк продовжив до 1 січня 2021 року дію платіжних карток переселенців, обслуговуються за тарифним пакетом «Мій рахунок», через карантин і тимчасові обмеження, викликані COVID-19.
  • Віце-прем’єр-міністр – міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Олексій Резніков зазначив, що пенсіонери з непідконтрольного Донбасу зможуть отримувати пенсії, навіть якщо їх карти Ощадбанку вже прострочені, а вони не можуть перетнути КПВВ через карантин. Рішенням Кабміну знято обмеження щодо верифікації в 60 днів до того, як буде завершено повністю карантин.
  • Ощадбанк пояснив, що продовження дії електронних пенсійних посвідчень (ЕПП), які одночасно є банківськими картками, до 1 січня 2021 року, стосується виключно карток пенсіонерів, які мають статус внутрішньо переміщених осіб (ВПО).