День соборності: українцям пропонують створити живий ланцюг від Києва до Сімферополя онлайн

Життя

Українців закликають стати у «віртуальний ланцюг єднання» до Дня Соборності та поєднати Київ та Сімферополь.Про це повідомляє ініціатива «Ланцюг соборності Київ – Сімферополь» на сайті, створеному до Дня Соборності.

«Стань у перший в історії віртуальний ланцюг єдності між Києвом та Сімферополем. Покажи, що ніхто і ніколи не зможе розділити єдиний український народ. Авторизуйся і твоя аватарка з’явиться наступною серед тисяч аватарок інших учасників, що мають метр за метром вишикуватись аж на 1058 кілометрів маршруту. Доведи у День Соборності всьому світові, що Україна єдина! Ставай у ланцюг!», – закликають автори ініціативи.

Президент України Володимир Зеленський і спікер Верховної Ради Дмитро Разумков привітали українців з Днем Соборності, який 22 січня відзначають в Україні.

Президент закликав громадян до єдності і в черговий раз заявив про впевненість у швидкому поверненні тимчасово окупованих територій Криму і Донбасу.

«Ми повинні об’єднуватися, підтримувати один одного, стояти брат за брата, пліч-о-пліч. Давайте берегти нашу Україну і нашу єдність. І в радості. І в горі. І нехай води красеня Дніпра будуть єдиним, який розділяє нас. З Днем Соборності, великий і сильний народ!», – написав Зеленський в привітанні на сторінці в Facebook.

  • 22 січня, в день проголошення в 1919 році акту Злуки Української Народної Республіки і Західно-Української Народної Республіки, відзначається День Соборності України.
  • Офіційно свято було встановлено в 1999 році указом Леоніда Кучми. 22 січня також є датою інших пам’ятних подій української історії. У 1918 році в цей день була оголошена незалежність Української Народної Республіки. А роком пізніше в цей же день відбулося об’єднання УНР і ЗУНР. У 1990 це свято відзначили акцією «живий ланцюг» – мільйони людей від Києва до Львова взялися за руки, відзначаючи День Соборності.