Як в Україні оформити пенсію дистанційно

Життя
соцвыплаты

Оформити пенсію в Україні можна і без особистого звернення до органів Пенсійного фонду, скориставшись моделлю, яка передбачає подачу заяви і сканованих копій документів в електронному вигляді через веб-портал Пенсійного фонду.

Для подачі звернення за призначенням пенсії в режимі онлайн необхідно:

– увійти на веб-портал електронних послуг Пенсійного фонду за допомогою кваліфікованої електронного підпису або через систему електронної ідентифікації GOV ID;

– в Особистому кабінеті вибрати розділ «Заява на призначення пенсії»;

– заповнити запропоновану анкету і прикріпити до заяви скановані копії необхідних для призначення пенсії документів, перелік яких зазначений на веб-порталі, вказавши вид бажаного формату пенсійного посвідчення (паперового звичайного зразка або електронного у вигляді пластикової картки);

– вибравши (за потребою) спосіб інформування по етапах обробки заяви, необхідно підписати заяву електронної кваліфікованої підписом. Заява автоматично передається до органу Пенсійного фонду.

За результатами обробки заяви в Особистому кабінеті буде відображатися інформація про стан його обробки та прийняття рішення про призначення пенсії.

Оформлення пенсії в електронному форматі передбачає одне звернення в сервісний центр – вже після отримання повідомлення про нарахування пенсії для перевірки наданих документів і отримання пенсійного посвідчення.

Для оформлення пільгової пенсії переселенцю з Донбасу потрібно отримати довідку внутрішньо переміщеного особи. Після цього необхідно звернутися в Пенсійний фонд і надати документи, що підтверджують наявність достатньої кількості стажу. Це не дуже складна процедура, якщо є достатня кількість документів.

У Пенсійному фонді України назвали банки, які з 1 вересня будуть виплачувати пенсії: їх 19. Пенсіонери, які до сих пір отримували свою пенсію через «Укрпошту», повинні будуть до 1 вересня вибрати один з цих банків і відкрити в ньому рахунок.

В Україні з вересня 2021 року планується виплата пенсій на банківську картку, тому доставка пенсій додому буде здійснюватися тільки для маломобільних категорій, зокрема, особам з інвалідністю I групи, тим, хто старше 80 років і тим, хто за висновком ЛКК (лікарсько консультативної комісії) потребує стороннього догляду.

Ощадбанк продовжив дію платіжних карток переселенців, термін дії яких спливає під час карантину, до 1 травня 2021 року.

Нагадаємо:

  • ВПО за послугу СМС-інформування в Ощадбанку оплачують 7 грн на місяць. Крім того, з 1 грудня вони можуть знімати пенсії без комісії у банкоматах та відділеннях банку.
  • Ощадбанк роз’яснив, в яких випадках інформація про внутрішньо переміщених осіб передається до Пенсійного фонду України для перевірки.
  • Ощадбанк призупинив знищення карт пенсіонерів-переселенців, які ті не отримали через заблоковані ОРДЛО пункти пропуску: багато пенсіонерів з березня 2020 року не можуть потрапити на підконтрольну української влади територію.