Третина українців пенсійного віку до 2045 року не зможуть отримувати пенсії

Життя
пенсии
Фото: УНІАН

Тільки 70% українців до 2045 року будуть отримувати пенсії. Це станеться через недостатність необхідного стажу.

Про це свідчать результати моделювання пенсійної системи України на період до 2045 року, за умови, якщо вона залишиться такою ж, як зараз, повідомили в Міністерстві соціальної політики.

«Результати показали, що, якщо нічого не змінювати, буде не тільки падати рівень заміщення пенсіями заробітку (до 20% до 2045 року), а й знижуватися охоплення пенсійним забезпеченням людей пенсійного віку (до 70% до 2045 року), переважно через недостатності необхідного стажу », – відзначили в Міністерстві.

Як зазначив старший економіст Світового банку Зоран Анушіч, більшість країн, в яких накопичувальна система вводилася для заміщення солідарної, зіткнулися зі значними проблемами. Однак більшість країн, які ввели пенсійні накопичення як додаток, а не заміщення солідарної системи, мають хороші результати, стійкі пенсійні системи і високі рівні пенсійного забезпечення людей.

У Мінсоцполітики додали, що цікавими висновками моделювання також стали наступні:

– жінки більш дисципліновані в сплаті пенсійних внесків, ніж чоловіки;

– ухилення від сплати внесків відбувається, в першу чергу, за рахунок заниження зарплат, з яких сплачуються внески, а не за рахунок незадекларованого праці;

– найменший рівень участі в сплаті внесків за віковими когортам серед молоді, яка ще здобуває освіту, і серед людей передпенсійного віку за рахунок більш раннього виходу на пенсію.

Центр соціально-економічних досліджень CASE Україна запустив перший в Україні онлайн-калькулятор для розрахунку пенсії в майбутньому та альтернативного доходу платника Єдиного соціального внеску (ЄСВ), якби він сам ними розпоряджався.

Ощадбанк стане базовим банком з обслуговування пенсіонерів, які зараз отримують пенсійні виплати готівкою через листонош Укрпошти. Частину пенсіонерів-клієнтів Укрпошти примусово переведуть на обслуговування в банки з 1 вересня 2021 року.

В Україні з вересня 2021 року планується виплата пенсій на банківську картку, тому доставка пенсій додому буде здійснюватися тільки для маломобільних категорій, зокрема, особам з інвалідністю I групи, тим, хто старше 80 років і тим, хто за висновком ЛКК (лікарсько консультативної комісії) потребує стороннього догляду.

Ощадбанк продовжив дію платіжних карток переселенців, термін дії яких спливає під час карантину, до 1 травня 2021 року.

Нагадаємо:

  • ВПО за послугу СМС-інформування в Ощадбанку оплачують 7 грн на місяць. Крім того, з 1 грудня вони можуть знімати пенсії без комісії у банкоматах та відділеннях банку.
  • Ощадбанк роз’яснив, в яких випадках інформація про внутрішньо переміщених осіб передається до Пенсійного фонду України для перевірки.
  • Ощадбанк призупинив знищення карт пенсіонерів-переселенців, які ті не отримали через заблоковані ОРДЛО пункти пропуску: багато пенсіонерів з березня 2020 року не можуть потрапити на підконтрольну української влади територію.