Накопичувальні пенсії: в Кабміні і Раді домовилися про реформу

Життя
пенсий
Фото: Главком

Міністерство соціальної політики, Міністерство фінансів, комітет Верховної Ради досягли згоди за всіма ключовими пунктами введення накопичувальної пенсійної системи.

Про це повідомив прем’єр-міністр Денис Шмигаль.

«Подальші кроки щодо запровадження накопичувальної пенсійної системи обговорили сьогодні під час наради з керівництвом Мінсоцполітики, Мінфіну, комітету Верховної Ради з питань соцполітики та захисту прав ветеранів, Офісу Президента. Переконався, що команди досягли згоди за всіма ключовими пунктами реформи, мета якої забезпечити майбутнє наших громадян », – написав Шмигаль.

23 квітня Міністерство соціальної політики представило законопроекти про введення загальнообов’язкової накопичувальної пенсійної системи.

Запропоновані зміни спрямовані на: розширення охоплення системою пенсійних накопичень людей з незахищених категорій та зменшення гендерного розриву в розмірі пенсій, в тому числі включення в число учасників системи людей, які доглядають за непрацездатними родичами, є батьками-вихователями дитячих будинків сімейного типу, патронатного вихователя і тому подібне; введення, за пропозицією Прем’єр-міністра, системи без підвищення навантаження на бізнес і людей – за рахунок зменшення розміру єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування та зменшення ставки податку з доходів фізичних осіб; забезпечення для людини можливості управляти своїми пенсійними накопиченнями через «єдине вікно» з множинними точками доступу.

В Україні близько мільйона застрахованих осіб користуються системою добровільних недержавних пенсійних накопичень. Внески до Пенсійного фонду України платять 13 млн працюючих українців на користь 11 млн пенсіонерів.

Міністр соцполітики Марина Лазебна ананосувала доопрацювання законопроекту про другий рівень пенсійного забезпечення (№2683), щоб вийти на пристойний коефіцієнт заміщення пенсією заробітку. Накопичувальна система носить в собі стимулюючий принцип для отримання населенням гідних зарплат і їх легалізації. Чим більше внески, тим більше накопичення. Ці кошти є власністю людини і підлягають спадкоємству членами родини.

Нагадаємо:

  • Пенсійний фонд України показав мобільний додаток для пенсіонерів і опублікував покрокову інструкцію. Громадяни можуть, не виходячи з дому, скористатися необхідними послугами. В додатку подано ряд функцій, які детально описує Пенсійний фонд. Також пояснюється, як ним користуватися.
  • У травні ПФУ направив на пенсійні виплати 689,6 млн грн. На 1 квітня середній розмір виплати 11,3 мільйонам пенсіонерам становив 3170,14 грн.