Е-трудові замість паперових: як тепер будуть призначати пенсії

Життя
пенсий

Пенсійний фонд України протягом п’яти років повинен включити до реєстру застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування дані про трудову діяльність працівників.

Про це повідомляє ПФУ.

Відзначається, що 10 червня вступив в силу Закон України від 5 лютого 2021 року № 1217-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обліку трудової діяльності працівника в електронній формі».

Законом вводиться облік трудової діяльності в електронній формі, що дозволяє не оформляти/не вести паперові трудові книжки.

«Пенсійний фонд України протягом п’яти років повинен включити до реєстру застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування відсутні дані про трудову діяльність працівників на підставі відомостей, наданих страхувальниками», – йдеться в повідомленні.

У ПФУ пояснюють, що при наявності повної інформації в реєстрі застрахованих осіб про всіх періодах трудової діяльності особи пенсія за віком буде призначена автоматично (без звернення особи) з дня, наступного за днем ​​досягнення пенсійного віку.

У той же час уточнюється, що за бажанням особа може отримувати пенсію з більш пізнього віку.

В Україні працюючим пенсіонерам перерахували пенсії. Середній розмір підвищення склав 193,32 грн. У червні буде виплачена вже підвищена пенсія плюс відповідна доплата за квітень і травень.

Нагадаємо:

  • 29 березня 2021 року Кабмін прийняв постанову «Про додаткові заходи щодо організації виплати та доставки пенсій та грошової допомоги за місцем фактичного проживання одержувачів в межах України», згідно з яким в Україні з 1 вересня 2021 року планується виплата пенсій на банківську картку, тому доставка пенсій додому буде здійснюватися тільки для маломобільних категорій, зокрема, особам з інвалідністю I групи, тим, хто старше 80 років і тим, хто за висновком ЛКК (лікарсько-консультативної комісії) потребує стороннього догляду.
  • Укрпошта буде доставляти пенсії у ті населені пункти, де з об’єктивних причин не можна перевести на отримання виплат через банківські картки. Етапність наступна: великі міста, міста з населенням 100 тисяч і більше. У тих населених пунтках, де густота не дозволяє, наприклад, мати банківське відділення або мати щонайменше банкомат, звичайно, там пенсія буде привозитись через пошту, як і було.