В Україні зафіксовано один з найнебезпечніших штамів COVID – Данілов

Життя
самоизоляция
Фото: dzerkalo.media

Коронавірус типу «Дельта», який уперше було виявлено в Індії, зафіксовано в Україні у двох людей, повідомив секретар Ради національної безпеки і оборони України Олексій Данілов.

Як заявив Данілов в інтерв’ю ТСН, два випадки зафіксовано у матері 66 років і дитини 16 років, які нещодавно повернулися з Росії. Наразі їх госпіталізовано, їхній стан стабільний.

«У нас є чотири лабораторії, які можуть проявляти новий штам, дві приватні і дві державні, у нас немає саме тестів, які виявляють індійський штам, ми звернулися до ВООЗ», – зазначив Данілов.

Він також не виключив, що може бути повністю зупинене сполучення з деякими країнами через «індійський» штам.

Згідно з даними Національної академії наук України, штам коронавірусної хвороби «Дельта» може швидко розповсюдитися в Україні та мати тяжчі наслідки, ніж в західних сусідів через низький рівень вакцинації населення та велику міграцію з Росії.

  • У світі виявили щонайменше 4 штами коронавірусу SARS CoV 2: бразильський, південноафриканський, британський, індійський.
  • Всесвітня організація охорони здоров’я вирішили маркувати штами COVID-19 літерами грецького алфавіту, щоб не дискримінувати країни, де ці різновиди виявили вперше. Виявлений у Великій Британії варіант – «Альфа», виявлений у ПАРі – «Бета», у Бразилії – «Гамма», два різновиди «індійського» штаму – «Дельта» і «Капа».
  • Штам «Дельта» у 1,6 рази рази агресивніший, ніж інші, у 2,3 рази частіше призводить до госпіталізації, у 1,5 рази частіше – до реанімації.