Аварія на заводі Фірташа: жителям Рівненський області рекомендують ходити з парасолькою, щоб не потрапити під кислотний дощ

Життя

Синоптики рекомендують не потрапляти під дощ у Рівненській області після аварії на заводі «РівнеАзот», який належить олігарху Дмитру Фірташу, та убезпечити себе від можливих кислотних дощів парасолькою.

Про це інформує Укргідрометцентр у Facebook.

На заводі «РівнеАзот», який належить огігарху Дмитру Фірташу, відбулась позаштатна ситуація – розгерметизація трубопроводу в цеху виробництва азотної кислоти. Наразі наслідки надзвичайної ситуації повністю ліквідовано.

«20 липня на підприємстві відбулась позаштатна ситуація – розгерметизація трубопроводу в цеху виробництва азотної кислоти. В результаті надзвичайної ситуації відбувся разовий викид нітрозних газів в незначній кількості на території заводу. Наслідки надзвичайної ситуації повністю ліквідовано власними силами. Жертв та постраждалих немає. Жодної загрози навколишньому середовищу та населенню немає», – повідомили в пресслужбі «Рівнеазоту».

Приватне акціонерне товариство “Рівнеазот” OSTCHEM – одне з найбільших в Україні підприємств з виготовлення мінеральних добрив та адипінової кислоти. Підприємство розташоване в західній частині України неподалік від міста Рівне. З 2011 року ПАТ «Рівнеазот» увійшов до холдингу OSTCHEM, який об’єднує підприємства азотної хімії Group DF. Засновником та власником Group DF є Дмитро Фірташ.

OSTCHEM об’єднує підприємства азотної хімії Group DF: ПрАТ «Азот» (Черкаси, Україна), ПрАТ Концерн «СТИРОЛ» (Горлівка, Україна), ПрАТ «Сєвєродонецьке об’єднання Азот» (Сєвєродонецьк, Україна).

Рада національної безпеки і оборони 18 червня ухвалила рішення про запровадження персональних санкцій проти українського олігарха Дмитра Фірташа за постачання титанової сировини на військові підприємства Росії, а також проти україно-російського олігарха Павла Фукса, який причетний до незаконного отримання ліцензій на видобуток корисних копалин.

Нагадаємо:

  • 19 березня 2021 року РНБО запровадила максимальні санкції щодо 19 компаній, що володіють ліцензіями на використання надр. Це компанії – «Геоконнект», «Глобал Геоінвест», «Транссетгео», «Геопост», » Геовертикаль», «Геотаргет», «Надрапрайд», «Геофорс», «Геостенс», «Надравестгруп», «Бест ойл компанії», «Надрапростір», «Інфогеотренд», «Ейджин марка», «Екогазальянс», «Епівал енерджі»,«Юнол Ойл», «Профіннафт», «Бестгеотек». За інформацією екснардепа Сергія Лещенко, вони належать олігархові Павлу Фуксу. Сам він свій зв’язок з цими компаніями заперечує.
  • «Кримський Титан» – хімічний завод українського олігарха Дмитра Фірташа в окупованому Армянську, для роботи якого потрібна ільменітова руда. Після припинення вантажних перевезень до окупованого Криму залізницею, в обхід санкцій ільменіт вже не один рік доставляють морем. Спочатку це була контрабанда ільменіту з українських родовищ через порт в Іллічівську. Потым схема отримал новий маршрут: із турецького порту Самсун руду доправляють у Керченську протоку, де на рейдовій перевалці порту «Кавказ» перевантажують на російські судна і відправляють у керченський порт Камиш-Бурун. При цьому у схемі поставок ільменіту з’явились і судна під українським прапором. Як виявив Центр журналістських розслідувань, вони записані на три компанії із однією адресою у Херсоні, однак легалізованою в Україні є лише одна із них.
  • Детальніше читайте в розслідуванні Центру журналістських розслідувань «Двоокис Фірташа».
  • Українські правоохоронці розслідують справу про ільменітову схему за фактами порушення Порядку в’їзду на тимчасово окуповану територію Криму та виїзду з неї (ст. 332-1 Кримінального кодексу України), оскільки чинне законодавство не передбачає покарання за поставки в Крим товарів через закриті порти, порушення санкцій чи схеми їх обходу.