В Україні почнуть упроваджувати соціальні пакети з накопичувальними пенсіями

Життя
пенсии

Прем’єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що в Україні з 2023 року почнуть упроваджувати соціальні пакети з накопичувальними пенсіями.

Шмигаль наголосив про розвиток недержавного пенсійного забезпечення.

Прем’єр зазначив, що досвід упровадження соціальних пакетів накопичувальної пенсії далі буде поширений на соціальних працівників, учителів та військових як елемент переходу до повноцінної накопичувальної системи.

«Завдання для робочої групи – це впровадження на базі чинного законодавства за рішенням уряду з 2023 року соціальних пакетів із накопичувальними пенсіями. Фактично це можуть бути ключові бюджетники, де ми можемо це випробувати без зміни законодавства. Але, звісно, наша мета – це ухвалення відповідних законів і повноцінне впровадження накопичувальної пенсії в Україні загалом», – наголосив він.

Міністр соцполітики Марина Лазебна ананосувала доопрацювання законопроекту про другий рівень пенсійного забезпечення (№2683), щоб вийти на пристойний коефіцієнт заміщення пенсією заробітку. Накопичувальна система носить в собі стимулюючий принцип для отримання населенням гідних зарплат і їх легалізації. Чим більше внески, тим більше накопичення. Ці кошти є власністю людини і підлягають спадкоємству членами родини.

Як повідомлялось, Мінреінтеграції запроваджує віддалену ідентифікацію для вимушено переселених осіб (ВПО) та мешканців ОРДЛО, які є одержувачами пенсій та соціальних виплат, але через блокування окупантами КПВВ на лінії розмежування в умовах карантину не мають можливості виїхати на підконтрольну Україні територію, щоб їх отримати. Онлайн-ідентифікація здійснюватиметься шляхом авторизації одержувача в особистому кабінеті порталу Пенсійного фонду України за допомогою віддаленого кваліфікованого електронного підпису «Дія.Підпис» («Дія ID»).

Нагадаємо:

  • У травні 2021 року Пенсійний фонд України опублікував проект постанови Кабінету міністрів про виплату заборгованості по пенсіях внутрішньо переміщеним особам і тим, хто відмовився від довідки переселенця. Правозахисники вважають, що прийняття цього порядку зовсім не означає, що переселенці відразу отримають свої гроші.
  • За інформацією Уповноваженої Верховної Ради України з прав людини Людмили Денісової, сума заборгованості по пенсіях переселенців і жителів тимчасово окупованих територій за рішеннями судів досягла 11 мільярдів гривень.