Ощадбанк роз’яснив, чому не буде продовжувати термін дії карт переселенців

Життя
Ощадбанк
Відділення Ощадбанку у Слов'янську Донецької області Фото: oschadbank.ua

З 1 січня 2022 року Ощадбанк припиняє подальше автоматичне продовження дії карток для внутрішньо переміщених осіб. При цьому для інших клієнтів ця норма була введена ще в жовтні 2020 року.

Про це повідомили в пресслужбі Ощадбанку.

У прес-службі відзначили, що продовження карт Ощадбанку для переселенців було тимчасовим заходом, спрямованої на захист громадян від поширення COVID-19.

«Протягом останніх двох років у всіх клієнтів Ощадбанку була можливість отримати перевипущену карти, які з 12 березня 2020 року (з початку карантину) своєчасно доставлялися і продовжують доставлятися в відділення», – нагадали в банку.

У фінустанові акцентували, що у переселенців, які перебувають на підконтрольній Україні території, була можливість отримати нові карти.

«Рішення прийнято заради безпеки громадян, які змушені перебувати на тимчасово окупованих територіях. Адже є інформація про частих випадках негуманного присвоєння третіми особами карток і зняття коштів не верифікованими особами», – повідомили у фінустанові.

Найближчим часом банком буде здійснена розсилка SMS-повідомлень клієнтам, картки яких були автоматично продовжені.

«Дата і конкретний час, коли потрібно отримати перевипущену картку, будуть вказані в тексті цього SMS», – уточнили в банку.

Якщо клієнт захоче вибрати інший час візиту, йому буде доступна можливість записатися в відділення онлайн одним із таких способів:

  • через офіційний сайт Ощадбанку;
  • в чат-боті Ощадбанк додатків Telegram або Messenger;
  • в контакт-центрі за безкоштовним номером телефону – 0800210800.

Відзначається, що у більшості переселенців перевипущену в 2020 році карти Ощадбанку мають термін дії до 2025 року.

Пенсіонерів, які виїжджають з окремих районів Донецької та Луганської областей через РФ, щоб переоформити карти Ощадбанку, не штрафуватимуть на КПВВ. Дана причина відноситься до підстав гуманітарного характеру.

Як повідомлялось, з 1 січня 2022 року Ощадбанк припинить автоматичне продовження терміну дії платіжних карток переселенців. При цьому Ощадбанк обіцяє не блокувати до нового року банківські карти пенсіонерів-переселенців, термін дії яких закінчується під час карантину. Попередні півтора року їхня дія продовжувалася через те, що окупаційні «адміністрації» в ОРДЛО блокують роботу КПВВ на лінії розмежування.

Кошти пенсіонерів з ОРДЛО, які не змогли отримати нові банківські картки через закриття окупантами КПВВ на лінії розмежування, очікуватимуть їх на рахунках Ощадбанку доти, доки вони не зможуть прибути на підконтрольну уряду України територію та переоформити картки.

Нагадаємо:

  • Ощадбанк роз’яснив, в яких випадках інформація про внутрішньо переміщених осіб передається до Пенсійного фонду України для перевірки.
  • Ощадбанк призупинив знищення карт пенсіонерів-переселенців, які ті не отримали через заблоковані в ОРДЛО пункти пропуску: багато пенсіонерів з березня 2020 року не можуть потрапити на підконтрольну українській владі територію.
  • У зв’язку з дією карантину проходження фізичної ідентифікації в Ощадбанку для переселенців призупинено, і їх банківські картки на цей час не блокуються. Однак є ряд випадків, коли блокування відбувається.
  • Правозахисник пояснив, що потрібно робити пенсіонерам з ОРДЛО зі статусом ВПЛ, які отримали вимогу від управління ПФУ пройти ідентифікацію, проте в зв’язку з карантином не можуть виїхати з непідконтрольною території, в зв’язку з чим є ймовірність припинення виплат. Деякі заходи для захисту своїх прав на пенсію пенсіонери можуть вжити дистанційно.