В Україні змінять методологію розрахунку прожиткового мінімуму

Життя
соцвыплаты

У Мінсоцполітики вигадали, як вирішити проблему, що до прожиткового мінімуму прив’язані розміри штрафів та інших відрахувань.

Про це в коментарі телеканалу «Дом» повідомила міністр соціальної політики Марина Лазебна.

«Головна проблема нинішньої ситуації полягає в тому, що до прожиткового мінімуму прив’язані розміри штрафів та інших відрахувань. Ми аналізували 180 законодавчих актів, в яких є прив’язка до прожиткового мінімуму, і дивилися, на що її можна замінити. І ми знайшли цю конструкцію. Вирішили залишити цю прив’язку у формуванні основних нарахувань, визначених Конституцією: тільки пенсія, тільки мінімальна зарплата. І прожитковий мінімум для людини повинен бути реальним і не може бути навіть як розмір в бюджеті. Сума повинна бути більшою. А все інше прив’язуємо до базових виплат, щоб у людини не було теж ніяких втрат», – розповіла Лазебна.

Вона нагадала, що Міністерство соціальної політики за участю експертів розробило комплекс змін до чинного законодавства, щоб докорінно змінити ситуацію. Проєкти вже підтримав уряд, їх передали в парламент.

У разі, якщо громадянина України (в тому числі зі статусом ВПО) звільнили з роботи в період карантину, то він має право на отримання житлової субсидії.

У Мінсоцполітики зібрали запитання українців по субсидіях і дали на них відповіді.

Нагадаємо:

  • На період дії карантину переселенці можуть за невідкладних обставин отримати окремі адміністративні послуги в центрах надання адміністративних послуг (ЦНАП) за місцем зареєстрованого або фактичного проживання, підтвердженого довідкою про взяття на облік внутрішньо переміщених осіб.
  • На період карантину і протягом одного місяця після його завершення адресну допомогу для покриття витрат на проживання можуть отримувати і внутрішньо переміщені особи, що не працевлаштовані. Раніше така допомога їм не була доступна. Розмір цієї виплати аналогічний посібнику для працездатних переселенців – 442 грн на місяць.