Як зміниться мінімальна пенсія в Україні після ухвалення держбюджету-2022

Життя
пенсий
Фото: Главком

В Україні мінімальна пенсія у 2021 та 2022 році зміниться.

Це випливає з ухваленого Верховною Радою у першому читанні проекту державного бюджету на 2022 рік.

Згідно з документом, мінімальна пенсія становитиме:

з 1 червня 2022 року – 2027 грн;

з 1 грудня 2022 року – 2093 грн.

Пенсії жителів окупованих територій на нові банківські карти Ощадбанк продовжить зараховувати автоматично. Гроші пенсіонерів чекатимуть їх на банківських рахунках до тих пір, поки вони не зможуть перетнути КПВВ і переоформити картки.

Як повідомлялось, з 1 січня 2022 року Ощадбанк припинить автоматичне продовження терміну дії платіжних карток переселенців. При цьому Ощадбанк обіцяє не блокувати до нового року банківські карти пенсіонерів-переселенців, термін дії яких закінчується під час карантину. Попередні півтора року їхня дія продовжувалася через те, що окупаційні «адміністрації» в ОРДЛО блокують роботу КПВВ на лінії розмежування.

Кошти пенсіонерів з ОРДЛО, які не змогли отримати нові банківські картки через закриття окупантами КПВВ на лінії розмежування, очікуватимуть їх на рахунках Ощадбанку доти, доки вони не зможуть прибути на підконтрольну уряду України територію та переоформити картки.

Нагадаємо:

  • Ощадбанк роз’яснив, в яких випадках інформація про внутрішньо переміщених осіб передається до Пенсійного фонду України для перевірки.
  • Ощадбанк призупинив знищення карт пенсіонерів-переселенців, які ті не отримали через заблоковані в ОРДЛО пункти пропуску: багато пенсіонерів з березня 2020 року не можуть потрапити на підконтрольну українській владі територію.
  • У зв’язку з дією карантину проходження фізичної ідентифікації в Ощадбанку для переселенців призупинено, і їх банківські картки на цей час не блокуються. Однак є ряд випадків, коли блокування відбувається.
  • Правозахисник пояснив, що потрібно робити пенсіонерам з ОРДЛО зі статусом ВПЛ, які отримали вимогу від управління ПФУ пройти ідентифікацію, проте в зв’язку з карантином не можуть виїхати з непідконтрольною території, в зв’язку з чим є ймовірність припинення виплат. Деякі заходи для захисту своїх прав на пенсію пенсіонери можуть вжити дистанційно.