Правозахисники підготували інструкцію, як отримати електронну довідку про доходи пенсіонера для субсидії

Життя
субсидии

Правозахисники підготували інструкцію, як отримати електронну довідку про доходи пенсіонера для субсидії. Таку довідку просять у пенсіонерів під час оформлення субсидій.

Цю довідку видають у пенсійному фонді для працюючих або непрацюючих пенсіонерів, які бажають оформити субсидію на комунальні послуги. У документі вказують, скільки людина заробила за певний період. Щоб отримати таку довідку, необхідно звернутися в територіальний орган Пенсійного фонду України з пакетом документів. А можна подати заяву й онлайн — це займе лише пару хвилин, повідомляє Вільне Радіо.

Щоб подати заяву в режимі онлайн, також необхідно звернутися до ПФУ, але на їхній офіційний інтернет-портал. Для цього перейдіть за посиланням.

Крок 1. Увійдіть у свій профіль за допомогою електронного цифрового підпису

Крок 2. Ліворуч на сайті знайдіть колонку “Комунікації з ПФУ” та натисніть на пункт “Запит на отримання електронних документів”.

Крок 3. В анкетній формі оберіть тип вашого звернення. В нашому випадку це “довідка про доходи пенсіонера для субсидій”.

Крок 4. Введіть ваші анкетні дані: індивідуальний податковий номер (ІПН) та прізвище, ім’я та по-батькові.

Крок 5. На цьому етапі потрібно обрати, за який термін вам необхідна довідка. Згідно з процедурою оформлення субсидії, для розрахунку береться середньомісячний сукупний дохід за 1-2 квартали року (тобто 3-6 місяців). Але точний термін варто уточнити в місцевому управлінні соцзахисту. Уявімо, що вас просять вказати інформацію про доходи з січня 2020 року по липень 2020 року. Вводимо ці дані у відповідну колонку.

Крок 6. Вводимо свій номер телефону. Він потрібен для того, щоб вам могли подзвонити, якщо виникнуть труднощі з оформленням довідки. Після цього натискаємо кнопку “Відправити до ПФУ”.

Крок 7. Тепер можна переглянути статус довідки у головній колонці ліворуч на сайті в розділі “Мої звернення”. Якщо ви все зробили правильно, біля вашого звернення має з’явитись повідомлення “Виконано”. Це означає, що довідка готова.

Натисніть на своє звернення, і побачите pdf-файл — це і є ваша довідка. Можете роздрукувати її та докласти до пакета документів для подачі заяви на субсидію.

В Україні з 29 листопада пенсії можна оформити на порталі «Дія». Для цього необхідно заповнити анкету, завантажити необхідні документи та надіслати заявку.

Як повідомлялось, Мінреінтеграції запроваджує віддалену ідентифікацію для вимушено переселених осіб (ВПО) та мешканців ОРДЛО, які є одержувачами пенсій та соціальних виплат, але через блокування окупантами КПВВ на лінії розмежування в умовах карантину не мають можливості виїхати на підконтрольну Україні територію, щоб їх отримати. Онлайн-ідентифікація здійснюватиметься шляхом авторизації одержувача в особистому кабінеті порталу Пенсійного фонду України за допомогою віддаленого кваліфікованого електронного підпису «Дія.Підпис» («Дія ID»).

Нагадаємо:

  • 22 вересня 2021 року Кабмін України ухвалив постанову, якою дозволив віддалену ідентифікацію для отримувачів пенсій та соцвиплат, зокрема, жителів окупованих територій. Процес віддаленої ідентифікації здійснюватиметься шляхом авторизації одержувача (без його особистої присутності) в особистому кабінеті порталу Пенсійного фонду України за допомогою кваліфікованого електронного підпису «Дія.Підпіс» («Дія ID»). Така можливість прирівнюється до фізичної ідентифікації одержувача.
  • Правозахисники пояснили, що віддалену ідентифікацію зможуть пройти не всі пенсіонери з числа внутрішньо переміщених осіб (ВПО) і жителів непідконтрольних територій України, а тільки ті з них, які мають паспорт у вигляді ID-карти або біометричний закордонний паспорт.
  • Для внутрішньо переміщених осіб і жителів ОРДЛО впроваджена Кабміном України можливість віддалено пройти ідентифікацію для отримання пенсій та соцвиплат стала доступною в кінці жовтня. Однак вона стане необхідною тільки після завершення карантину.