Якими будуть пенсії більшості українців у 2022 році

Життя
пенсий
Фото: Главком

У 2022 році в Україні мінімальна пенсія зросте лише на 159 грн. Згідно з розрахунками Мінсоцполітики, пенсіонеру на базові потреби за місяць потрібно 3692 грн. Як наслідок, 11 млн українців залишатимуться за межею бідності.

Серед причин – відсутність детінізації зарплат, низька мінімальна зарплата, складна ситуація в економіці.

Мінімальна пенсія до липня 2022 року буде на рівні 1934 грн., у липні збільшиться до 2027 грн., у грудні – до 2093 грн.

Правозахисники нагадали, що Верховний Суд України постановою у справі №235/23567/17 став на захист людей, поставив крапку у цьому та нагадав, що основи й механізми призначення, перерахунку й виплати пенсій із коштів Пенсійного фонду регулюються Законами України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» та «Про пенсійне забезпечення».

Зокрема, у статті 56 Закону «Про пенсійне забезпечення» вказано, що трудова книжка є основним документом, що підтверджує стаж роботи, а у разі відсутності трудової книжки трудовий стаж встановлюється на підставі інших документів, виданих за місцем роботи, служби, навчання, а також архівними установами.

При цьому Верховний Суд зазначив, що у цій категорії справ мають застосовуватися винятки Міжнародного суду ООН і видані окупаційною владою документи повинні визнаватися, якщо їх невизнання тягне за собою серйозні порушення або обмеження прав громадян.

Правозахисники вказали, що практика Європейського суду з прав людини підтверджує такий принцип, наголошуючи що дії окупаційної влади не можуть просто ігноруватися третіми країнами чи міжнародними організаціями, особливо судами, якщо вони позбавляють людей на окупованих територіях їхніх прав (справи «Лоізіду проти Туреччини», «Кіпр проти Туреччини»).

Нагадаємо:

  • Юристи благодійного фонду «Право на захист» розповіли, як внутрішньо переміщеним особам (ВПО) підтвердити стаж для отримання пенсії в разі втрати трудової книжки.
  • Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова повідомила, що через відсутність доступу до архівів на тимчасово непідконтрольній українській владі території жителі ОРДЛО і переселенці при оформленні пенсії часто не можуть підтвердити стаж. За 7 років конфлікту за отриманням пенсії до органів Пенсійного фонду України звернулися 612 тисяч переселенців. Сьогодні на обліку в ПФУ знаходиться 282 тисяч пенсіонерів, які проживають в ОРДЛО.