З травня змінюються умови грошових виплат переселенцям

Життя
пенсий Ощадбанка
Фото: ПФУ

З травня змінюються умови грошових виплат переселенцям: Кабмін обмежив категорію внутрішньо переміщених осіб, які зможуть отримувати допомогу на проживання. Нові правила діятимуть починаючи з 1 травня 2022 року. Не всі громадяни України, які після впровадження воєнного стану перемістилися всередині країни, вважатимуться внутрішніми переселенцями.

А значить, вони не зможуть претендувати на щомісячну виплату, заявила очільниця Міністерства соціальної політики України Марина Лазебна.

За її словами, на сьогодні більше двох мільйонів людей зареєструвались як внутрішньо переміщені особи після впровадження воєнного стану.

«Я знаю, що зараз, коли іде мова про внутрішньо переміщених осіб, то часто говорять про людей, які перемістились після провадження воєнного стану. Але війна триває 8 років, і кількість тих, хто з 2014 року був вимушений кинути домівки та шукати прихистку в інших регіонах країни – більша. На сьогодні у Єдиній інформаційній базі даних про внутрішньо переміщених осіб є інформація щодо 3,4 мільйонів людей», – зазначила Марина Лазебна.

Переселенцям, які перемістилися з територій бойових дій всередині країни, держава надає грошову допомогу на проживання. ЇЇ розмір складає 3000 гривень на місяць для дітей та людей з інвалідністю, 2000 гривень для інших осіб.

Всім зареєстрованим внутрішньо переміщеним особам, які мають право на таку допомогу та до кінця квітня подадуть відповідну заяву, отримають допомогу за два місяці – за березень та за квітень.

А вже починаючи з 1 травня допомога надаватиметься лише двом категоріям внутрішніх переселенців.

Згідно із постановою Кабінету Міністрів України № 457, до них відносяться такі внутрішньо переміщені особи:

  • Які перемістилися з території тих громад, що розташовані в районі бойових дій, тимчасово окуповані чи оточенні. Перелік таких громад затверджує Мінреінтеграції за погодженням з Міноборони на підставі пропозицій відповідних обласних, Київської міської військових адміністрацій.
  • Ті, у яких житло зруйноване або непридатне для проживання внаслідок пошкодження і які подали заявку на відшкодування відповідних втрат, зокрема через Єдиний державний вебпортал електронних послуг, незалежно від того, повернулись вони до населеного пункту постійного проживання або ні.

Тобто людям, які повертаються до свого основного місця проживання, такі виплати будуть припинені. Навіть якщо особи залишаються в місцях вимушеного переселення, а їх майно за основним місцем проживання не пошкоджено і населений пункт розташований не в зоні бойових дій, виплати для ВПО теж не нараховуватимуться.

Наразі серед майже 3,5 мільйонів внутрішньо переміщених осіб більше 2 мільйонів – це люди, які вимушено перемістились після провадження воєнного стану. Найбільше людей виїхали до Львівської, Дніпропетровської, Полтавської, Вінницької та Київської областей.

Але з урахуванням осіб, які набули статусу внутрішньо переміщених осіб починаючи з 2014 року, найбільше переселенців зареєстровані в Донецькій, Луганській, Харківській, Дніпропетровській та Київській областях.

Держава та міжнародні організації надають грошову допомогу на період воєнного стану. Від початку повномасштабного вторгнення уряд запровадив виплати із держбюджету, які мають допомогти бізнесу та економіці, а також переселенцям. Свою допомогу надають і міжнародні організації.

Які виплати можна отримати під час війни