Кримські силовики у Херсоні. Перші результати

Влада

Незважаючи на те, що рішення про відтворення на материковій частині України кримських правоохоронних структур було ухвалене РНБО ще навесні 2014 року, виконувалось воно непоспіхом. При цьому структури виявились розкиданими по усій країні.  Робота прокуратури автономії була відновлена у червні 2014-го у Києві, главку МВС – більш ніж через рік – у серпні 2015 го року у Одесі. А кримський главк Служби безпеки почав діяти лише у червні минулого року у Херсоні. З вересня 2016 року в Херсоні діє і відділ Прокуратури Автономної республіки Крим. Таким чином процесуальних керівників у розслідуваннях проваджень, підслідних СБУ,  дислокували поруч із кримським главком Служби. Тож розслідування злочинів, скоєних на окупований території, є сподівання, стане активнішим. 

За словами виконуючого обов’язки начальника відділу прокуратури АРК Миколи Єложенка, станом на травень 2017 року прокуратура АРК здійснює процесуальне керівництво у близько 46 кримінальних провадженнях, слідство у яких веде слідчий відділ ГУ СБУ в АР Крим та Севастополі.

Серед справ, які розслідуються у Херсоні, найбільше тих, що стосуються фактів державної зради, посягання на територіальну цілісність держави та  порушення порядку в’їзду на тимчасово окуповану територію АР Крим.

«Якщо взяти колишніх працівників, на даний час встановлено близько 63 осіб, але це тільки керівні особи, начальники структурних підрозділів, державних органів та їх перші заступники, які за власним бажанням та в порушення вимог нашого законодавства перейшли на бік незаконно утворених органів та на даний час там працюють», – розповів Микола Єложенко.

Херсонській відділ прокуратури АРК здійснює процесуальне керівництво у провадженнях щодо суден-порушників, які протизаконно заходили до портів окупованого Криму. Одне з таких суден – «Kanton», стоїть в Херсонському морпорту.

«Є три  судна, капітанам яких повідомлено про підозру і вони перебувають у розшуку. Ще два судна нині арештовані. Одне судно під назвою «Kanton» стоїть на території Херсонського морського порту. За ним здійснює нагляд та охороняє Держприкордонслужба. Друге судно – «Sky Moon» – стоїть в порту в Одеській області», – повідомив Микола Єложенко.

Специфіка роботи кримських правоохоронців полягає у неможливості доступу на територію Криму. Тому, співробітники прокуратури роблять виїзні прийоми переселенців та приїжджих з півострова. Один з таких прийомів недавно здійснювали працівники Херсонського відділу прокуратури АРК в Запорізькій області, де за офіційними даними більше 1000 переселенців з Криму.

«Однією з цілей виїзного прийому громадян було встановлення свідків подій, які були в 2014 році. Ми шукаємо тих, хто міг би засвідчити про те, хто проводив мітинги, хто був організатором тих мітингів і так званого «референдуму». Також, ми шукаємо свідків подій 2016 року, коли в Криму, в порушення вимог Закону України, були проведені вибори до Держдуми. На даний час нами встановлено перелік осіб, які організовували проведення цих виборів та хто перебував у виборчих комісіях», – розповів Микола Еложенко.

Лише минулого року було відновлено роботу  главку СБУ в АР Крим. 9 червня 2016 року глава СБУ Василь Грицак представив у Херсоні керівника кримського главку Служби Данила Даценка. Управління отримало приміщення у місцевому управлінні Нацбанку, який до того ж закупив співробітникам нові бронежилети та каски.

З травня цього року обов’язки керівника кримського главку СБУ виконує генерал-майор міліції  Олександр Шмітько. У 2014-му його відізвали з пенсії та призначили начальником управління СБУ в Запорізькій області.

«Головне Управління в АРК є структурним підрозділом СБУ і виконує ті самі функції, що і Служба безпеки загалом. Специфіка полягає в тому, що територія оперативного забезпечення зараз є окупованою РФ і доступу до цієї території  правоохоронні органи України не мають. У зв’язку з цим, основні завдання які ми виконуємо пов’язані зі збором та правовою кваліфікацією інформації про злочинну діяльність людей на тимчасово окупованій території. Мається на увазі люди, які вчинили державну зраду, сприяли спробі переходу території під юрисдикцію РФ. Так само, спеціально впроваджена стаття 332-1, пов’язана з спеціальним порядком в’їзду на тимчасово окуповану територію», – говорить Віктор Левчук, перший заступник начальника ГУ СБУ в АР Крим.

Специфіка діяльності главку  Служби безпеки в АРК, як і інших  відновлених кримських правоохоронних структурами, полягає у співпраці з іншими урядовими та правозахисними  громадськими організаціями для відстеження і збирання інформаційного масиву. Служба безпеки збирає всю інформацію, яка кваліфікується і міжнародним правом, і національним законодавством як порушення прав людини на окупованих територіях.

«В якості прикладу – вдале розслідування справи у співпраці з Прикордонною службою та Військовою прокуратурою. В кінці минулого року прикордонниками було затримано іноземне судно «Sky Moon», яке несанкціоновано заходило в порти АР Крим. Нещодавно було рішення суду і вперше серед таких випадків судно конфіскували і винесли вирок капітану судна», – розповів Віктор Левчук.

За словами представника СБУ в АРК, зараз спільно з прокуратурою АРК збираються докази про порушення у окупованому Криму норм міжнародного гуманітарного права стосовно цивільного населення. По всіх досліджених епізодах злочинів проти громадян України та їхніх прав правоохоронні органи відкривають кримінальні провадження по ст. 438 ККУ «Порушення законів та звичаїв війни».

«У нас зараз здійснюється досудове розслідування в понад 60 кримінальних провадженнях. Майже половина з них – стосовно епізодів порушень Правил в’їзду на територію Криму, передбачених ст.332-1 ККУ. Як з боку іноземних делегацій, так і з боку громадян України. Третина – злочини пов’язані зі статтею 110 –  це порушення територіальної цілісності України. Решта стосується  фактів державної зради, порушення конституційного ладу України», розповів Віктор Левчук.

Кримські силові структури вже маже рік працюють на території Херсонщини. Отримати ґрунтовні відповіді на всі питання про їх діяльність складно. Представники кримського главку СБУ, по суті, уперше погодились на телеінтерв”ю для цього сюжету. Таку небагатомовність вони аргументують необхідними заходами безпеки. Анонімність, згідно закону, забезпечується і свідкам, які проходять за розслідуваними «кримськими» справами.  Саме тому важко поки що дати оцінку успішності діяльності відновлених правоохоронних структур АРК та Севастополя.