Пенсіонери-переселенці відсудили у Пенсійного фонду майже 600 млн гривень, але борги не виплачують – «Донбас SOS»

Топ-Новости
Фото: investigator.org.ua

За підрахунками юристів Громадської організації  «Донбас SOS», загальна сума пенсійного боргу пенсіонерам-переселенцям лише за рішеннями судів уже складає близько 600 млн гривень, однак судові рішення не виконуються.  

Про це в інтерв’ю Центру журналістських розслідувань повідомили юристи ГО «Донбас SOS». 

При цьому на погашення заборгованостей пенсіонерам за рішенням суду в бюджеті Пенсійного фонду на 2019 рік  уряд заклав лише 100 мільйонів гривень. За даними БФ «Право на захист», більше ніж 40 людей померли, так і не дочекавшись виконання територіальними органами ПФУ судових рішень на їхню користь.

За словами Оксани Лозинської, адвокатки із Маріуполя, до серпня 2018 року рішення судів регіональними об’єднаннями Пенсійного фонду виконувались добровільно. 

«Починаючи з серпня 2018 року пенсії за рішенням суду відновлюють, хоч і не всім, однак заборгованість не виплачується. Сказати, з якоїсь причини не відбувається сплата заборгованості по суду, Пенсійний фонд сформулювати не може. Добропільське об’єднання ПФУ – хоча б відновлюють цю пенсію. У Маріупольське об’єднання не  достукаєшся і не знайдеш, хто відповідає за виконання рішень суду. Недоброзичливо зустрічають пенсіонерів», – розповіла Лозинська.

За її словами, у судах склалась різна практика у винесенні рішень за скаргами пенсіонерів-переселенців. 

«Донецький окружний адміністративний суд дуже швидко виносить рішення, дотримуючись процесуальних термінів. Дуже складно з Київським окружним адміністративним судом. З січня у нас не розглянуті скарги,  порушені всі процесуальні терміни. Запорізький суд теж дуже довго виносить рішення», – повідомила правозахисниця.

30 серпня Кабінет міністрів України прийняв Постанову № 788, про внесення змін до Постанов, що регулюють, зокрема, порядок нарахування та виплат пенсій внутрішньо переміщеним особам (ВПО). Однак сам Порядок, кажуть правозахисники,  ще не затверджено. 

Юристка «Донбас SOS» Олена Глушко вважає, що у ПФУ використовують будь-який привід, щоб зекономити на переселенцях. 

Олена Глушко, юристка «Донбас SOS» Фото: investigator.org.ua

«На засіданні Комітету ВРУ з прав людини пролунала фраза про відсутність політичної волі до виплат заборгованостей пенсіонерам-переселенцям. Пенсійний фонд на зустрічах, на яких ми були, говорить, що вони розробляють порядок. Але якщо буде політична воля, то гроші, безумовно, знайдуться», – сподівається правозахисниця. 

За даними «Донбас SOS», за п’ять останніх років кількість пенсіонерів-переселенців скоротилась на 60%. Якщо у 2014 році пенсіонерів з пропискою на непідконтрольних територіях було зареєстровано в Пенсійному фонді України 1 млн 278 тисяч, то в грудні 2018 року – лише 562 тисячі.