Захоплені українські кораблі: шлях додому (оновлюється)

Публікації
Судно берегової охорони РФ буксирує український буксир «Яни Капу» Фото: Reuters

Майже через рік після незаконного захоплення катерів ВМСУ «Бердянськ» і «Нікополь» та буксиру «Яни Капу» РФ повернула кораблі Україні. Міжнародний трибунал з морського права ще 25 травня 2019 року зобов’язав РФ повернути Україні кораблі та їхні екіпажі, а також закрити порушену проти військовополонених моряків кримінальну справу. Але Росія почала виконувати рішення трибуналу лише восени, після переговорів між Києвом та Москвою, подробиці яких та умови, на яких судна повертають Україні, не повідомляються. 

Малі броньовані артилерійські катери «Бердянськ» і «Никополь» та буксир «Яни Капу» Росія повернула Україні. Про це на офіційному сайті повідомило Міністерство закордонних справ РФ:

«18 листопада відбулася передача українській стороні трьох кораблів ВМФ України, які в листопаді 2018 року», – сказано у повідомленні МЗС РФ.

Це підтверджує й Командування Військово-Морських Сил Збройних Сил України.

«Сьогодні, 18 листопада в акваторії Чорного Моря розпочато процес, щодо повернення українських катерів «Нікополь», «Бердянськ» та буксиру «Яни Капу». Наразі українські буксири «Тітан», «Гайдамака» та пошуково-рятувальне судно «Сапфір» разом з катерами та буксиром розпочали рух в напрямку материкової України», – сказано у повідомленні Пресцентру Командування ВМСУ.

Попри попереднє повідомлення ТАСС про виключення кораблів «з числа речових доказів у кримінальній справі стосовно моряків», МЗС РФ стверджує, що катери і буксир залишаються речовими доказами.

«Їхня передача на відповідальне зберігання українській стороні стала можливою у зв’язку з тим, що російські компетентні органи завершили необхідні слідчі дії щодо кораблів і їх знаходження на території Російської Федерації для продовження кримінального процесу не потрібно», – йдеться у повдомленні на сайті МЗС РФ.

Про те, що захоплені Росією катери ВМСУ та буксир будуть повернуті Україні до саміту у «Нормандському форматі», 16 листопада 2019 року написав російський сайт «Коммерсантъ». Із посиланням на два «інформовані джерела» видання повідомило, що принципове рішення про повернення кораблів вже прийнято, а у перемовинах беруть участь силовики та представники МЗС обох країн. 

Втім, МЗС РФ 16 листопада повідомило, що повернення українських катерів не прив’язане до дати саміту у «Нормандському форматі», і що катери будуть передані Україні під гарантії збереження їх як речових доказів у кримінальній справі про нібито порушення державного кордону РФ. Однак за повідомленням ТАСС від 17 листопада із посиланням на джерело у силових структурах РФ, російські слідчі виключили українські кораблі з переліку речових доказів. 

Адвокат українських моряків Микола Полозов висловив думку, що після повернення кораблів РФ має закрити кримінальну справу проти українських моряків. На його думку, це буде виконанням третього пункту рішення міжнародного морського трибуналу після виконання перших двох – звільнення військовополонених моряків і повернення захоплених катерів. 

Підготовку до повернення захоплених Росією кораблів підтвердив 16 листопада помічник президента України Андрій Єрмак: «Процес повернення малих броньованих катерів Бердянськ і Нікополь, а також буксира Яни Капу, захоплених минулого листопада, вже на завершальному етапі», – наводить його слова «Новое время». 

Маршрут буксиру «Титан» вдень 16 листопаду Скріншот marinetraffic.com

В той же день, за даними трекеру marinetraffic.com українські буксири «Титан» (з порту Південний) і «Гайдамака» (з порту Одеса) і пошуково-рятувальне судно «Сапфир» (з порту Чорноморськ) – вирушили на південь. Вони обігнули окупований Крим і станом на ранок 18 листопада знаходилися у приблизно 30 км південніше мису Опук (Керченський півострів). 

Це підтверджує й Моніторингова група «Інституту Чорноморських стратегічних досліджень, редакції BlackSeaNews та «Майдану закордонних справ»:

«Близько 04:00 (київський час) 18.11.2019 буксири прибули в район очікування, де має відбутися передача захоплених кораблів ВМСУ (мапа 1). Вона знаходиться на відстані 18 миль (33,3 км) строго на південь від мису Опук, що на Керченському півострові, тобто в нейтральних водах. Приблизно в 10 милях (18,5 км) на схід знаходиться точка де майже рік тому відбулося захоплення українських військових катерів та буксира ВМСУ», – написав у Facebook Андрій Клименко, головний редактор BlackSeaNews.

Місцезнаходження буксирів «Титан» та «Гайдамака» вранці 18 листопаду Скріншот marinetraffic.com

Ще станом на ранок 17 листопада захоплені катери і бускир знаходилися на стоянці «Генмол» в окупованій Керчі. На них були помічені люди у помаранчевих жилетах, що готували катери до виходу в море. Пізніше катери російської берегової охорони вивели українські кораблі в Керченську протоку і провели під Керченським мостом у південному напрямку. 

ФСБ 17 листопада повідомила ТАСС про дату повернення захоплених катерів Україні: 

«Відповідно до досягнутих з українською стороною домовленостей, три українські судна – буксир «Яни Капу» і МБАК «Нікополь» і «Бердянськ» – буксируються з порту Керчі до погодженого місця передачі українській стороні, яка відбудеться 18 листопада». 

Командувач ВМС ЗС України Ігор Воронченко повідомив вранці 18 листопада, що процес повернення Україні кораблів ВМСУ, захоплених російським військовими 25 листопада 2018 року, відбувається згідно плану.

«Іде процес. Офіцери знаходяться у точці, про яку казали. Все згідно плану», – сказав Воронченко.

25 листопада 2018 року кораблі Прикордонної служби ФСБ РФ і ЧФ РФ обстріляли і захопили два малих броньованих артилерійських катери «Бердянськ» і «Нікополь» та рейдовий буксир «Яни Капу» ВМС України, що після невдалої спроби пройти Керче-Єнікальским каналом до Маріуполя, взяли курс на Одесу і вийшли з 12-мильної зони від узбережжя Криму.

В березні 2019 року була опублікована доповідь Управління Верховного Комісара з прав людини (УВКПЛ) ООН, згідно з якою всі 24 захоплених військових моряки наділені статусом військовополонених і знаходяться під захистом III Женевської конвенції.

25 травня 2019 року Міжнародний трибунал по морському праву зобов’язав РФ негайно звільнити захоплених в нейтральних водах Чорного моря українських моряків і кораблі. Таким чином, суд відповідно до Конвенції ООН з морського права задовольнив ключову вимогу України у справі про тимчасові заходи, які повинна здійснити РФ.

7 вересня у київському міжнародному аеропорту «Бориспіль» зустріли українських політв’язнів і військовополонених моряків ВМСУ, яких доставили з Росії в результаті обміну утримуваних осіб між Україною та РФ.

7 жовтня командувач ВМСУ Ігор Воронченко заявив, що Росія повідомила Міжнародному трибуналу з морського права неправдиву інформацію про нібито повернення Україні двох малих броньованих артилерійських катерів і буксира, захоплених разом з екіпажами російськими військовими 25 листопада 2018 року в районі Керченської протоки.