Соціологія за викликом

Розслідування
Дмитро Мосійчук

Ще місяць тому російські окупанти, їхні посіпаки і пропагандисти заявляли про мало не стовідсоткову підтримку населенням захопленого півдня України злочину з «приєднання» до рф Херсонської та Запорізької областей. Посилались на якісь «дослідження», а от хто і як їх проводив  – не повідомляли. Нарешті знайшли «куклу», під маркою якої тепер озвучують псевдосоціологію. Це маловідома і зовсім не соціологічна кримська фірма, яку використовували для брудної роботи під час «референдуму» у  2014 році та «виборів» на  окупованому півострові, – так званий  «Республиканский институт политических и социологических исследований» (РИПСИ). 

Російські окупанти на підтримку свого наміру провести псевдореферендуми про приєднання окупованих частин Запорізької та Херсонської областей до рф публікують результати фіктивних «соціологічних досліджень». Начебто їхні результати демонструють «позитивну динаміку» ставлення населення міст і сіл окупованого півдня України щодо наміру країни-агресора анексувати їхні землі. 

Очевидно, що в умовах окупації та терору з боку російських військ і спецслужб провести достовірні соціологічні опитування неможливо. Жодна фахова соціологічна компанія не взялась би за таку роботу, яка б поставила хрест на її репутації. Але це не заважає окупантам посилатися на дані «досліджень», та видавати професійних фальсифікаторів за «соціологів», яких уже не раз використовували для імітації опитувань громадської думки і підтасовки даних у політичних кампаніях у Криму і Севастополі.  

ТОВ «Республіканський інститут політичних і соціологічних досліджень» (РІПСД) було зареєстровано в Сімферополі ще у 2010 році, і воно практично не «світилося» в медіапросторі. В українському держреєстрі воно і досі значиться як діюче, а засновником і директором вказаний Мосійчук Дмитро Олексійович. Про нього детально ми розповімо нижче. 

Дмитро Мосійчук, засновник і керівник псевдосоціологічної компанії. Фото Фейсбук 

Єдина згадка про «Республіканський інститут політичних і соціологічних досліджень», яку ми знайшли в мережі  за доокупаційний період, – це новина за 29 серпня 2012 року на сайті krasnoperekopsk.net. Там із посиланням на «Крымскую газету» йдеться про проведене РІПСД дослідження громадської думки на окрузі №9. «Соціологи» малювали впевнену перемогу кандидату від Партії регіонів. 

А вже у березні 2014-го РІПСД активно бере участь у підготовці до псевдореферендуму про «входження» Криму до складу РФ – про це свідчать опубліковані 13 березня  «дослідження громадської думки». Виглядає так, що РІПСД став мало не єдиною службою, якій російські окупанти доручили провести фіктивний «екзит-пол» під час фейкового «референдуму» 16 березня 2014 в Криму. 

Нікому не відома контора зі статутним капіталом у 884 гривні нібито спромоглася опитати на 150 ділянках в АР Крим і на 50 ділянках в Севастополі понад 59 тисяч учасників «референдуму» – якби цим даним можна було хоч трохи довіряти, ми б говорили про надзвичайно масштабне опитування. Таким чином РІПСД намалював потрібні 93% на підтримку приєднання до РФ. 

Вже 6 листопада 2014 року псевдосоціологи перереєстрували свою контору за російським законодавством – як ООО «Республиканский институт политических и социологических исследований» – РИПСИ. 

Після цього РИПСИ став трохи частіше зʼявлятися в медіапросторі. Але не в кращому світлі – переважно це були скандали. Наприклад, в день «виборів» 2019 року в Севастополі найняті РИПСИ люди в жовтих кепках під прикриттям соцопитування приводили севастопольців до ділянок і фіксували їхнє «таємне голосування». Тоді РИПСИ «відмазував» від скандалу Володимир Осипенко, якого севастопольські медіа називали представником Республіканського інституту політичних і соціологічних досліджень, хоча він тоді був його директором. Про нього ми теж розповімо нижче.   

Володимир Осипенко

У 2021 році про РИПСИ згадують у звʼязку з нібито проведеним дослідженням громадської думки севастопольців щодо створення «культурного кластеру Севастополя» на мисі Хрустальному – сумнівний проєкт, повʼязаний із окупаційним «губернатором» Севастополя Михайлом Развожаєвим. «Дослідження» стало елементом імітації громадського обговорення проєкту. 

Зрештою, не гребував РИПСИ й відверто трешовим дрібним заробітком. Так, на сайті Ялтинського крокодиляріуму красується гарний виданий РИПСИ сертифікат про володіння найбільшою в рф і Східній Європі колекцією плазунів. Вочевидь, подібне тягнеться до подібного.

ООО РИПСИ, судячи із записів у російських реєстрах, в останні роки перебувало на межі ліквідації. У 2020 році воно було визнано таким, що не діє. Останній раз російський офіційний «Вестник государственной регистрации» повідомив про ліквідацію ООО «Республиканский институт политических и социологических исследований» 9 лютого 2022 року, тобто, за два тижні до початку повномасштабного вторгнення рф в Україну. І тут на поміч банкрутам прийшла війна. 

Зараз неможливо сказати напевно, чи проводилася силами ООО РИПСИ, що перебуває у процесі ліквідації, хоч якась імітація соціологічного опитування на окупованих територіях українського півдня, або ж опубліковані дані про масове бажання українців окупованих районів Запоріжчини і Херсонщини перейти під руку кривавого московського царя взяті кремлівськими пропагандистами прямо зі стелі і лише промарковані псевдосоціологічним брендом.

Але за будь-яким брендом стоять люди. Зокрема, засновник ТОВ «Республіканський інститут політичних і соціологічних досліджень» – Дмитро Мосійчук, родом з Кіровоградщини. До 2010 року він не був помічений у діяльності, хоч якось близькій до соціологічних досліджень. Менеджер зі збуту, адміністратор фірми, директор департаменту… Після окупації спробував себе в політиці – ненадовго став «депутатом городского совета» Сімферополя за партійним списком російської шовіністичної партії «Родина». Сторінка Мосійчука у Facebook не тішить науковою інформативністю: там лише хизування результатами риболовлі і фотки з російськими акторами на кримських фестивалях. 

Директором ООО РИПСИ з 2014 по 2020 роки був Володимир Осипенко – саме той, який «відмазував» свою контору від скандалу з жовтими кепками на виборах» у Севастополі. Він колишній депутат Верховної Ради АР Крим від Партії регіонів і на момент окупації півострова рф був заступником голови республіканської організації ПР, яка не просто зустрічала загарбників з обіймами, а сприяла окупації у період Майдану.

Зокрема, він організовував у Сімферополі мітинг на підтримку президента України Віктора Януковича та проти «фашизму» 2 грудня 2013 року, коли в Києві розгорталися події, які згодом отримали назву  Революції Гідності. Після окупації Криму рф балотувався до окупаційного «Госсовєта Криму» від  кремлівського партійного проекту «Родина», але невдало. У 2020 році Осипенко став заступником очільниці окупаційної адміністрації Сімферополя Олени Проценко. Власне, окупаційні очільники Сімферополя волею кримського гауляйтера Сергія Аксенова міняються один за одним, і з кожним разом все складніше знайти бажаючого на цю посаду, тож не дивно, що Осипенко теж не протримався на посаді заступника й півроку. 

Можна було б розповісти й про інших співробітників РИПСИ – якби хоча б щось свідчило про їх існування. Але, за великим рахунком, і цих двох забагато. Бо з таким підходом до соціологічних опитувань російським окупантам достатньо просто озвучувати потрібні цифри і посилатися на «Республиканский институт политических и социологических исследований». Результат той самий, а витрат менше.