Вибори президента: Херсонщина

Сюжети
Фото: investigator.org.ua

Напередодні другого туру президентських виборів українські прикордонники та правоохоронці посилили заходи безпеки на адмінмежі з окупованим Кримом. У день повторного голосування, 21 квітня, ситуація була стабільною.

538 виборців з окупованих Криму і Севастополя обрали місцем голосування дільниці у Херсонської області. Найбільше кримчан зареєструвались для участі в голосуванні у Каланчацькому та Генічеському районах.

Щоб скористатись своїм правом обирати президента, кожному з них чотири рази довелося долати сотні кілометрів та російські контрольні пункти на адмінмежі. Кримчани розповідали про посилення уваги з боку співробітників ФСБ, які цікавились у людей – за кого будуть голосувати.

Без ексцесів у виборчий день було й на лінії розмежування з тимчасово окупованою територією Криму. Прикордонники великого ажіотажу не помітили, хоча й були готові відкрити допоміжні віконця паспортного контролю у разі необхідності. Суттєвих провокацій з боку окупантів також зафіксовано не було.

Для деяких кримчан, що наважились перетнути межу задля участі у президентських виборах, ця подія була як свято, адже тільки на території Херсонської області вони могли вдягнути вишиванки та спілкуватися державною мовою. Окупанти в Криму вважають подібне виявлення своєї етнічної приналежності ознакою неблагонадійності.

Сюжет Петра Коберника та Світлани Єрещенко, Центр журналістських розслідувань: