Респіратори розмітають в інтернет-магазинах, лікарні тільки почали закупівлі

Блоги

Відеоблог Єлизавети Стрій про те, як забезпечена Україна, в якій уряд оголосив про карантин для запобігання поширення коронавірусу, найпростішими засобами захисту дихальних шляхів – масками та респіраторами. Навчальні заклади не працюють, кордони закриваються, розважальні центри, перукарні та ресторани – тимчасово припинили роботу. МОЗ рекомендує людям: мити руки з милом не менше 20 секунд, не торкатися обличчя руками, не вживати сире м’ясо та яйця та не підходити до інших людей ближче, ніж на 1,5 метри. Щодо засобів для захисту дихальних шляхів – жодних рекомендацій.

Звичайні медичні маски рекомендовано носити тим, хто вже захворів, а що вдягати здоровим людям – не вказано ніде. На сайті МОЗ вказаний телефон гарячої лінії, проте додзвонитися туди – неможливо. На сайті Центру громадського здоров’я вказані рекомендації щодо засобів індивідуального захисту для медичних працівників. Це маски та респіратори.

Маски потрібно надягати хворим, які мають ознаки захворювання респіраторними інфекціями та здоровим людям, які перебувають у місцях масового скупчення. Тобто – медпрацівникам, що мають ризик потрапляння бризок біологічних рідин пацієнтів. Респіратори рекомендують використовувати медичним працівникам з пацієнтами, що мають хвороби, які передаються повітряно-крапельним шляхом. Респіратори можуть захистити від дуже дрібних частинок патогенних мікроорганізмів. Під час догляду за пацієнтом з коронавірусом медикам рекомендують використовувати респіратори класів захисту FFР3 і FFР2.

Уряд же почав закупівлі предметів для боротьби з коронавірусом лише у лютому, коли сталися перші смерті у Європі. Прем’єр-міністр Денис Шмигаль обіцяв, що хірургічними масками будуть забезпечені усі лікарні, а уряд виділив 100 млн грн для закупівель. Серед найбільш популярних постачальників неконкурентних закупівель – виробник респіраторів БУК, виробник медичних товарів АВ-фарма та фізособа Головатюк Олександр Олександрович.

Ажіотаж з приводу засобів індивідуального захисту зростає. Медичних масок немає в аптеках уже давно, респіратори ж активно купують в інтернет-магазинах. Один з них одночасно переглядали 315 користувачів. Телефоном продавець повідомив, що у них на складі всі респіратори закінчились і найближчим часом поставок не буде. Бо імпорту бути не може через закриті кордони, а українські постачальники уже мають контракти на експорт.

Уряд обмежив експорт товарів протиепідемічного призначення, до яких входять і респіратори, лише 11 березня. Є чимало компаній у Києві, Харкові, Кременчузі та у Дніпрі, які роблять доставку респіраторів. Ціна коливається від 40 грн до 900 гривень. З’явилася і купа посередників, які продають респіратори та маски вдвічі, а то й втричі дорожче. При цьому в інформації – заявлені фейкові ФОП.

Найкращим захистом за словами фахівців, все ж таки, є уникнення контактів з дистанцією ближче ніж на 1,5 метри. Тоді жоден респіратор та медична маска не знадобиться. А от кваліфікованих рекомендацій МОЗ щодо засобів захисту органів дихання дуже не вистачає.