Державна судова адміністрація намагається спростувати дослідження ЦЖР

Блоги
Фото: investigator.org.ua

Відеоблог Микити Панасенка про те як Державна судова адміністрація України намагається спростувати дослідження Центру журналістських розслідувань, у якому було показано, як Єдиному державному судовому реєстрі без пояснення причин обмежуються у доступі оприлюднені раніше документи в резонансних справах, та що не так із цим «спростуванням».

Нещодавно ЦЖР у матеріалі «Пропала грамота» показав, що у ЄДСР, зокрема, недоступна низка документів включно із вироком у справі так званої групи Сергія Торбіна – виконавців нападу на Катерину Гандзюк та ухвали у справі Ігоря Павловського, якого обвинувачують у приховуванні цього злочину.

Державна судова адміністрація України та держпідприємство «Інформаційні судові системи», які є володільцем та адміністратором судового реєстру, не відповіли на запити ЦЖР з конкретним питанням: чому немає доступу до рішень у цих двох судових справах. Після виходу матеріалу журналісти інших видань також писали про те, що у роботі стикаються із проблемою відсутності документів у судовому реєстрі.

Натомість Державна судова адміністрація України опублікувала новину, в якій нібито спростовує інформацію із дослідження ЦЖР. Начебто, бо ні назви Інформаційної агенції «Центр журналістських розслідувань», ні Бюро судової інформації не вказано – згадується онлайн-видання без назви. Але мова точно про ці матеріали і, виявляється, що після їх виходу була вибіркова (!) перевірка наведених фактів, за результатами якої, як повідомляється, фахівці «Інформаційних судових систем» не виявили їхнього підтвердження.

Вони звернули увагу на те, що в межах існуючого виробничого технологічного процесу технічна можливість безповоротного виключення з Реєстру електронних примірників судових рішень відсутня. Але ЦЖР і не стверджував, що рішення видалені, а говорив і запитував про зникнення доступу до цих рішень.

Водночас, в ДП «Інформаційні судові системи» зазначили, що адміністратор Реєстру обмежив доступ до судових рішень, про які йшлося в матеріалі ЦЖР, на виконання постанови щодо обмеження доступу до інформації органів досудового розслідування. Але ж досудове слідство у справі групи Торбіна закінчилось у квітні 2019 року. У цій справі уже рік як винесено вирок, а нападники на Катерину Гандзюк відбувають покарання, який орган досудового слідства «закрив» доступ до вироку у цій справі? Це нонсенс.