Перша в Україні: на Херсонщині впроваджують електронну медицину

Херсонщина стала пілотним регіоном України щодо переходу на систему електронної медицини. На електронних медичних картках, які матимуть усі мешканці області, накопичуватиметься уся інформація про стан здоров’я пацієнта.  

Маленька пластикова картка, на кшталт банківської, з унікальним цифровим номером, є нічим іншим як ключем до власного електронного кабінету пацієнта. Такий невдовзі буде створено для кожного мешканця Херсонської області.

Онлайн-кабінет, в свою чергу, міститиме всю інформацію про стан здоров’я пацієнта та дозволить йому  записуватись на прийом до лікаря, не виходячи з дому, дистанційно отримувати певні види довідок, нагадування на мобільний про прийом ліків або плановий огляд, а також замовляти цифрові рецепти. Лікарі ж зможуть онлайн переглядати історії хвороб, результати клінічних досліджень, слідкувати за виконанням пацієнтом прописаних процедур та проходженням медичних оглядів.

“По-перше, потрібно розуміти, що ця електронна картка — не носій інформації. Вона бездротова, і має маленький чіп. По-друге, всі заклади медичної галузі, та карети швидкої, будуть оснащені спеціальними картрідерами, за допомогою яких буде зчитуватись код, та відкриватиметься кабінет пацієнта. А там вже лікар чи медична сестра, зможе почерпнути всю життєво важливу інформацію про хворого чи постраждалого”, – розказав директор департаменту охорони здоров’я Херсонщини Віктор Короленко. 

Віктор Короленко, директор департаменту охорони здоров’я Херсонської області Впровадження електронної медкартки  — частина пілотного проекту в Україні, для запуску якого спеціалістами департаменту охорони здоров’я Херсонщини була розроблена спеціальна система електронної медицини регіону.

“У цю систему входитиме вся медична галузь: лікарі, пацієнти, ФАПи, аптеки, лікарні, амбулаторії, лабораторії тощо. І все це поєднуватиметься та зводитиметься на медичну картку пацієнта. В цій картці буде все: діагностичні, клінічні дані, розташування найближчих аптек, в яких пацієнт може придбати потрібні ліки, дані про алергію та інше”, – пояснив керівник проекту “Електронна медицина Херсонщини” Іван Буланкін.

Іван Буланкін, керівник проекту «Електронна медицина Херсонщини»

Розробкою системи електронної медицини регіону херсонські фахівці займаються два роки. Аналогів їй в Україні немає. У міністерстві охорони здоров’я проект уже схвалений і до 2020 року має охопити кожен населений пункт області. На сьогодні ж поки що виготовлено лише три  пробні електронні медичні картки. Одна з них – для директора профільного департаменту. Аби поставити виготовлення на конвеєр, треба провести ще низку процедур.

“Ми зараз подали заявку у відповідні органи, щоб нам дали дозвіл на масове виготовлення таких карток. Але щоб отримати  дозвіл, нам потрібно довести, що у нас є декілька ступенів захисту персональних даних учасників електронної системи медицини. Ми повинні показати, що і кому з лікарів ми дозволяємо бачити про пацієнтів, а що ні. Маємо показати, як ми зможемо боротися з можливими атаками на базу даних, бо там буде реєстр всіх мешканців Херсонської області, з купою даних про них”, – пояснив Віктор Короленко.

Коли такий дозвіл буде отримано, в регіоні створять спеціальний дата-центр та почнуть масове виготовлення електронних медичних карток. У департаменті розраховують, що картки (вартість однієї складає менше 16 гривень) виготовлятимуться за рахунок страхових компаній, з якими пацієнти укладатимуть угоди. А за рахунок обласного бюджету — для пільгових категорій громадян. Фінансування дата-центру та закупівля необхідного технічного забезпечення поки що повністю лягає на обласний бюджет, і вже найближчим часом це питання розглядатиметься в обласній раді. Після того, як кошти будуть виділені, почнеться безпосередньо залучення медичних закладів до проекту.

Впровадження електронної системи медицини на Херсонщині розраховано на 3 роки, обсяг фінансування — 36 мільйонів гривень. Це мінімальна сума, кажуть розробники, аби забезпечити принаймні одним комп’ютером, картрідером для зчитування медичних карток та інформаційним терміналом кожен медичний заклад регіону. Поки що найближче за всіх до впровадження системи підібралися у Дар’ївській амбулаторії, що у Білозерському районі. З січня цього року тут вже започаткували перший етап — електронний запис на прийом.

“Як бачите, у нас зараз проводиться електронний запис. Щотижнево складається графік роботи кожного лікаря. Він є в Інтернеті. І кожна людина через комп’ютер або телефоном, або просто приходячи в реєстратуру, може записатися на зручний для нього час. Ми вносимо всіх пацієнтів в базу, вносимо паспортну частину, медичну частину.Тобто, абсолютно всю інформацію вносимо в базу”, – розказала головна лікарка Білоерського центру первинної медико-санітарної допомоги Ірина Чорі.

Лікарка зазначає, електронний запис вже дає результати. Перш за все — зникли черги у медзакладі, а робота лікарів стала більш якісною. За словами розробників проекту, вже шість областей України виявили бажання переймати досвід Херсонщини у запроважденні системи електронної медицини.