Правда і міфи про отримання пенсії переселенцями – роз’яснення правозахисників

Топ-Новости
Фото: pfu.gov.ua

Отримання внутрішньо переміщеними особами пенсії – питання не нове, проте не менш суперечливе, ніж виплата адресної допомоги. Правозахисники підготували роз’яснення, які допоможуть розібратися, що ж з того, що стосується пенсіонерів-переселенців правда, а що – міф.

Про це повідомляє чат-бот «Юридичний порадник для переселенців», розроблений фахівцями Благодійного фонду «Право на захист».

1. Переселенці можуть отримувати пенсію тільки через відділення АТ «Ощадбанк».

Це – правда, але частково

Наразі виплата (продовження виплати) пенсій (щомісячного довічного грошового утримання), довічних державних стипендій, усіх видів соціальної допомоги та компенсацій, матеріального забезпечення, що призначені внутрішньо переміщеним особам, проводиться через рахунки та мережу установ і пристроїв публічного акціонерного товариства «Державний ощадний банк України» (Ощадбанк).

Разом з тим особи з інвалідністю I групи та особи, які, за висновком лікарсько-консультативної комісії, не здатні до самообслуговування і потребують постійної сторонньої допомоги, можуть отримувати відповідні виплати шляхом доставки через АТ «Укрпошта».

2. Якщо не пройти фізичну ідентифікацію в АТ «Ощадбанк» під час карантину, виплата пенсії буде припинена.

Це – міф

Відповідно до Закону України №530 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)» на період дії карантину або обмежувальних заходів, пов’язаних із поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19), та протягом 30 днів з дня його відміни забороняється зупинення публічним акціонерним товариством «Державний ощадний банк України» видаткових операцій за поточним рахунком внутрішньо переміщеної особи за відсутності проходження фізичної ідентифікації.

3. Виплату пенсії може бути припинено, якщо не знімати її понад 6 місяців підряд.

Це – правда

Згідно із Законом України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» виплата пенсії за рішенням територіальних органів Пенсійного фонду або за рішенням суду припиняється в разі неотримання призначеної пенсії протягом 6 місяців підряд. При цьому поновлення виплати пенсії здійснюється за рішенням територіального органу Пенсійного фонду протягом 10 днів після особистого звернення пенсіонера з письмовою заявою до органів Пенсійного фонду.

4. Пенсіонери-переселенці зобов’язані оформити електронне пенсійне посвідчення замість паперового для продовження виплати пенсії.

Це – міф

Так, відповідно до Постанови Кабміну від 05.11.2014 №637 «Про здійснення соціальних виплат внутрішньо переміщеним особам» для ідентифікації одержувачів пенсій, які є внутрішньо переміщеними особами, та забезпечення виплати пенсій таким особам проводиться емісія платіжних карток, які водночас є пенсійними посвідченнями, із зазначенням на них графічної та електронної інформації про власника та його електронного цифрового підпису.

Однак відсутність електронного пенсійного посвідчення (ЕПП) не вважається законною підставою для відмови у поновленні виплати пенсії. Якщо пенсіонер-переселенець має пенсійне посвідчення старого зразка (паперове) та не хоче оформляти ЕПП, він вправі відмовитися від його оформлення та відкрити звичайний пенсійний рахунок в АТ «Ощадбанк». Єдине, що у цьому випадку ідентифікацію необхідно буде проходити частіше — кожні три місяці з дня відкриття рахунка або з дня попередньої ідентифікації.

Разом з тим у разі оформлення (призначення) пенсії вперше, а також у випадку втрати виданого раніше пенсійного посвідчення, пенсіонер-ВПО може претендувати лише на отримання посвідчення у формі ЕПП.

5. Довідки про пільговий стаж, видані на тимчасово окупованій території Донецької та Луганської областей, не є підставою для призначення пенсії за віком на пільгових умовах.

Це – міф

Насправді, відповідно до ст. 62 Закону України «Про пенсійне забезпечення» основним документом, що підтверджує стаж роботи, є трудова книжка. Якщо у трудовій книжці є коректні записи про пільговий стаж роботи до 2004 року, додаткові довідки подавати взагалі не треба.

Своєю чергою, згідно з п. 20 Порядку підтвердження наявного трудового стажу для призначення пенсій за відсутності трудової книжки або відповідних записів у ній, затвердженого Постановою Кабміну від 12.08.1993 №637, у тих випадках, коли у трудовій книжці відсутні відомості, що визначають право на пенсії на пільгових умовах або за вислугу років, установлені для окремих категорій працівників, для підтвердження спеціального трудового стажу приймаються уточнюючі довідки підприємств, установ, організацій або правонаступників.

При цьому неможливість органів Пенсійного фонду здійснити перевірку довідок про пільговий стаж, виданих на окупованій території, не може вважатися законною підставою для відмови у призначенні пенсії за віком на пільгових умовах. Таку відмову можна і треба оскаржувати в судовому порядку. При цьому як показує судова практика, суди, враховуючи «намібійські винятки», зобов’язують органи Пенсійного фонду прийняти «пільгові довідки», які видані на тимчасово окупованій території Донецької та Луганської областей, для призначення пенсії.

Нагадаємо:

  • У ПФУ пояснили, яким чином переселенці або жителі непідконтрольних територій Донецької і Луганської областей можуть оформити пенсію. Громадянам, які проживають на окупованому Донбасі, один раз доведеться особисто відвідати Пенсійний фонд.
  • Правозахисники дали поради, як родичі можуть успадкувати недоотриману пенсію, якщо померлий пенсіонер 3 роки не виїжджав на підконтрольну уряду України територію протягом останніх трьох років.