Град «божий»: як забудовник мститься активістам і захоплює землю під Києвом

Розслідування

Громадська активістка Валентина Аксьонова залишила власну домівку в елітному столичному передмісті через чисельні погрози. Кілька років поспіль вона боролася із забудовою лісу у рідному селі Петропавлівська Борщагівка, а місяць тому обидві родинні автівки Аксьонових згоріли. За словами активістки, їх спалили навмисно.

«Другу машину спалили взагалі нахабно, посеред білого дня. Я собі вже думаю, а наступний метод це що? Вбивство? Ну сказали після спаленої першої машини — готуй труну метрову. А метрова труна — це для кого?», — каже Валентина Аксьонова.

Це Павло Афанасенко, головний лісовод Петропавлівської Борщагівки. Півстоліття тому він власноруч висадив 23 гектари Вумівського лісу: «Тут акація росла. Це вже нема половини того лісу. Я бачу, що вирубано все. А тут такі верби красиві були, осокори — вже немає, порізали їх».

Різати почали у 2008, коли голова сільради Петропавлівської Борщагівки Олексій Кодебський отримав рішенням сільради в елітному передмісті столиці майже гектар лісу… під сіножать.

«Там зроду цього лісу не було. Там проходила лівньовка з міста Києва, постійно збирався бруд», — запевняє Олексій Кодебський.

Кодебський сільським господарством займатися не став. Натомість змінив цільове призначення землі із «сіножаті» на «будівництво багатоповерхового будинку», а у 2014 подарував пай лісу під Києвом жителю міста Рівне, Роману Кричильському. За що — не зізнається.

— Ким вам доводиться Кричильський?

— Я не відповідаю на це питання. Це вже моє особисте питання.

У Вумівському лісі з’явився паркан. І не на гектар, а майже на три. Ще два — в оренді ТОВ «Житлоіндбуд-2».

«Вони так блискавично поставили цей забор, що ми не змогли навіть отямиться. Ми фізично почали їх зупиняти. Приїхали молодики на дорогих авто і сказали, що вони сотники з майдану, і тепер це їхня земля», — розповідає мешканка Петропавлівської Борщагівки Світлана Смовженко.

Анонсували сквер Небесної сотні, натомість — за огорожею із колючим дротом з’явилися бензопили та будівельна техніка. Так почалось будівництво житлового комплексу.

«Як наїхали молодики у чорній формі. Отут у них лацкан, на лацканах написано — «БДХ сікьюріті». Ми не даємо різати сосни, а вони нас відтісняють. Уявіть собі — такі жінки та накачані молодики», — розповідає Смовженко.

Агресивно налаштована охорона представляє забудовника — ТОВ «БД Холдинг Україна». Одна із компаній-засновників — швейцарська BDH веде до кіпрського офшору, а інша — ТОВ «БД Капітал», належить громадянину України Сергію Алейнікову і тій же швейцарській BDH.

Будує житлові комплекси БД Холдинг переважно у Петропавлівській Борщагівці. Частково — у сусідній Софієвській. Будівництво супроводжують скандали.

«Як така компанія, створена із ряду фізичних осіб, які виступають замовниками будівництва. І реалізують квартири. Тобто, інвестори підписують договори із Пєтєю Івановим, який їм під чесне слово обіцяє, що побудує квартири. Цей Пєтя Іванов взагалі не платить податки. Порушено кримінальне провадження, яке розслідується Фіскальною службо Київської області. Там збитків державі близько 200 мільйонів гривень», — каже Валентина Аксьонова.

Майже 2 гектари за цим парканом сільрада віддала в оренду «Житлоіндбуд-2» під готель до «ЄВРО-2012». Ось цей вагончик все, що збудували на місці обіцяного кемпінгу. 2016-го цільове призначення лісу змінили на «будівництво багатоповерхівки». Тепер це частина житлового комплексу «ЕхоПарк».

Окрім скандальної репутації, «БД Холдинг Україна» має ще одну особливість. Засновників і середньостатистичних будівельників об’єднує віросповідання. Багато людей, причетних до забудови — парафіяни християнської церкви «Скинія».

Це Роман Кричильський. Саме йому сільський голова Петропавлівської Борщагівки подарував майже гектар лісу в елітному передмісті столиці. За сумісництвом підприємець із Рівного — служитель церкви «Скинія».

Костянтин Кукса, керівник проектів БД «Холдинг» також служитель все тієї ж церкви «Скинія».

Юрій Кватерчук, генеральний директор одіозного забудовника БД «Холдинг Україна» та співзасновник ТОВ «Житлоіндбуд-2», а також музикант церковного гурту.

Список довгий. Пастор «Скинії», Рустам Фатуллаєв, зізнається, що не лише знає про бізнес своїх парафіян, але й працевлаштовує на будівництво чоловіків із кримінальним минулим, які мали реабілітацію у церкві. Свою ж причетність до шахрайських схем пастор спростовує.

«Чи є я у власниках, в забудовниках? Нема. А чи маю я стосунок до цього? Маю. Через людей, які там працюють, чесно скажу. Але чи контролюю я, хто що робить? Ви бачили цю церкву? Вдасться це поєднувати, як ви думаєте? Це нереально», — запевняє Рустам Фатуллаєв.

Під час служби, журналісти «Слідства.Інфо» зустріли у церкві й забудовника Юрія Кватерчука. Утім, помітивши камеру, чоловік зник. На прохання про інтерв’ю щодо скандалу із забудовою лісу, «БД Холдинг» надіслав до редакції листа.

«Візьмемо на себе сміливість припустити, що після додаткового аналізу можливих сценаріїв розвитку населеного пункту, компанія визнала будівництво готельно-торгового комплексу недоцільним. Заяви з боку «активістів» ми вважаємо безпідставними та такими, що порочать репутацію нашої компанії», — сказано у відповіді «БД Холдинг Україна».

Активісти подали десятки скарг і звернень до профільних інстанцій. Припис Державної архітектурної-будівельної інспекції призупинив будівництво. Другий — погодив знесення. Якщо перший документ забудовник оскаржив через суд, то припис на знесення мали б виконати ще п’ять днів тому.

«Треба ділянку повернути в попередній стан. Попередній стан ділянки, яку вони отримали — це засаджена деревами ділянка», — пояснює Валентина Аксьонова.

Генеральний план проекту із багатоповерхівками у лісі Петропавлівської Борщагівки скасували рішенням суду, та ненадовго. Касаційний суд повернув справу до першої інстанції. Небезпечний документ ще й тим, що сусідні будівлі позначені як аварійні.

«Ми спитали у нашого архітектора в селі — що це таке? Вона сказала — так, це справді старі будівлі, але ми помилились. Описка. Хороша така описка, яка вирішує долю 40 — 50 будинків», — розказує Аксьонова.

В серпні 2015 року відкрили кримінальне провадження за фактом зловживання службовим становищем службовими особами Пепропавлісько-Борщагівської сільської ради. Слідство триває майже два роки. Підозрюваних у справі немає.

Боротьба активістів із забудовником триває. Активістка Валентина Аксьонова отримує погрози. Під її будинком навіть влаштовували мітинги. Зрештою вона залишила власну оселю і переховується від переслідувань.

Проблема не вирішується роками через бездіяльність правоохоронців та, ймовірно, впливові зв’язки: серед пов’язаних із будівництвом людей є син генерала Служби безпеки Украиїни Петра Лайшева — В’ячеслав.

І ще одне — голова Ради національної безпеки та оборони Олександр Турчинов минулого року відкривав у Петропавліській Борщагівці церкву «Соборну», парафіяни якої дуже близько пов’язані з вищезгаданою церквою «Скінія». То ж крім ревної віри, скандальний забудовник, ймовірно, має ще й корисні зв’язки на вищих щаблях влади.

Відеоверсія матеріалу Наталі Кокоріної: