Украинский вытеснили, крымскотатарскому приготовиться. Как из крымских школ выдавливают изучение «государственных» языков

Расследования
Украинская школа-гимназия, которую оккупанты переименовали в Симферопольскую академическую гимназию. Фото: wikimapia.org

В школах оккупированного Крыма изучение украинского языка не предлагают уже даже факультативно, как было в прошлые годы оккупации. Несмотря на то, что украинский и крымскотатарский вместе с русским объявлены оккупантами в Крыму государственными языками, их последовательно выжимают из системы образования полуострова.

До окупації в Криму було 7 шкіл з українською мовою навчання. З 2014 року, коли Росія анексувала півострів, українська перестала бути обов’язковим предметом в школах Криму. Але, створюючи картинку толерантності та рівноправ’я, окупанти залишили її в школах факультативом. Батькам школярів пропонували за бажанням подати заяву на зарахування дитини до гуртка з вивчення української мови. У гуртки збирали дітей з різних класів, незалежно від віку. Урок проводився всього раз на тиждень. Тож про повноцінне вивчення мови не йшлося. Цьогоріч батькам не запропонували навіть гуртка.  

«На батьківських зборах на початку навчального року класний керівник оголошувала розклад гуртків і батьки обирали їх для своєї дитини. Ми з першого класу записали сина у гурток з вивчення української мови в школі. Ще декілька батьків з нашого класу також записалися туди. Але навіть той єдиний на тиждень урок не завжди проводився. Цього року в нашій школі гуртка української вже немає. Всі розуміють чому, але галас не здіймають. Бо ті, хто віддав дітей у той гурток, і раніше були під підозрою в окупантів, а тепер, під час війни та репресій, коли в Криму саджають навіть за українські пісні, це наче намалювати собі на лобі «приціл». Але все це подається так, що ніби охочих вивчати українську в Криму просто немає», — розповів нам на умовах анонімності мешканець окупованого Сімферополя. 

Схожа історія із кримськотатарською мовою. Її також пропонували гуртками для охочих. І цьогоріч їх також немає. Проте у кримськотатарської мови в Криму на відміну від української немає статусу ворожої. Тож на півострові продовжують діяти школи з кримськотатарською мовою навчання. За інформацією «міносвіти Криму», з 547 кримських шкіл 16 — кримськотатарські. Крім того, у минулому навчальному році «міністерство» нарахувало 119 класів з кримськотатарською мовою навчання в російськомовних школах. 

Ще 2017 року Міжнародний суд ООН за позовом України зобов’язав Росію дотримуватися прав кримських татар та забезпечити викладання в Криму української мови. Як Росія виконала це рішення, можна побачити, відстеживши мовну ситуацію в школах Криму.    

Динаміку витискання української та кримськотатарської мов за останні 5 років можна простежити навіть по інформації, розміщеній на сайті «міносвіти Криму» в розділі «Державні та інші мови Республіки Крим». Для зручності звели цю статистику в порівняльну таблицю.

Отже у 2017-2018 навчальному році на півострові працювало 15 шкіл з кримськотатарською мовою навчання. Ще в 31 школі діяли 133 класи з кримськотатарською мовою навчання, де вчились 1879 учнів. 

З українською мовою навчання функціонувала одна школа — №20 у Феодосії, де навчалися 146 дітей, та 13 класів у 7 школах, де вчилися 172 учня.

Такі класи діяли у гімназії №11 та 29-й школі Сімферополя, ялтинському УВК №15, Завєт-Ленінській школі Джанкойського району, Новопавловському УВК Красноперекопського району, Штормовській школі-гімназії Сакського району та в колишній українській гімназії Сімферополя, яку окупанти переіменували в «Сімферопольську академічну гімназію». 

У своєму звіті за 2017-2018 навчальний рік «міносвіти» додає, що в школах організоване вивчення рідних мов у різних формах: окрім предметного факультативно та в позауроковій діяльності. Йдеться саме про ті факультативи та гуртки, де кримськотатарську вивчали близько 16 тисяч дітей, а українську — понад 10 тисяч.

За 5 років картина суттєво змінилася. Шкіл у Криму побільшало, відкрилась навіть ще одна кримськотатарська — та сама горезвісна «школа чотирьох президентів» у Сімферополі, яку будували 25 років. А от класів з викладанням рідними мовами поменшало. Кримськотатарських — на 14, українських — на 12, і залишився тільки один на 15 учнів у колишній українській гімназії. Школа з українською мовою навчання офіційно продовжує значитися у Феодосії. Факультативно кримськотатарську опановували майже 26 тисяч школярів, українську — вже всього 3 тисячі. Це, нагадаємо, офіційна статистика «міносвіти Криму».  

Проте реальна картина значно відрізняється від намальованої окупантами. Попри свої брехливі звіти, вони продовжують послідовно витискати кримськотатарську, а тим більше — українську з системи шкільної освіти Криму. Ось лише кілька прикладів. Навіть за уставом єдиної в окупованому Криму «української» школи у Феодосії, опублікованому на її сайті (до речі, цілком російськомовному), викладання там ведеться російською та українською мовами. А за даними Кримської правозахисної групи, в школі немає жодного українського класу ще від 2018 року.

Пункт 3.5 з уставу єдиної в окупованому Криму «української» школи у Феодосії. Фото: feosch20.educrimea.ru

Єдиний український клас в сімферопольській гімназії №11, за інформацією Кримської правозахисної групи, закрили ще в 2016 році. Хоча в звіті «міносвіти» той клас назвали діючим у 2017-2018 навчальному році. В Зуйській школі № 2, в 3-й Судакській та 42-й Сімферопольскій, які значаться в списку закладів з кримськотатарською мовою навчання, діти вчаться рідною мовою лише частково. Ту ж сімферопольську школу №44 — «школу чотирьох президентів», відкриту в мікрорайоні компактного проживання кримських татар, «міносвіти Криму» називає закладом з кримськотатарською мовою навчання. Проте від самого відкриття школа не була кримськотатарською. Із 33-х набраних у першій рік класів кримськотатарських тут було сформовано лише 5.

Відкриття школи №44 у мікрорайоні компактного проживання кримських татар у Сімферополі 1 вересня 2017 року. Фото: Сергей Аксенов/ Facebook

З колишньої української гімназії в Сімферополі «солов’їну» вичавили остаточно. Цьогоріч тут немає жодного класу з позначкою «У», що означало «український». Натомість з’явилися класи «К» — «кадетські»

Отже, у гнітючому підсумку: української мови в школах окупованого Криму більше не існує в жодному вигляді, витискання кримськотатарської триває. За нашою інформацією, керівники шкіл, де вивчається кримськотатарська мова, отримали неофіційну вказівку про скорочення годин на її викладання. Тоді як кількість уроків російської в кримських школах цьогоріч навпаки збільшили.