Війна Росії проти України: хроніка 3 квітня 2023 року

Новини
Фото: facebook.com/oborona.lviv

Сьогодні 404-й день опору України повномасштабному вторгненню військ Росії. Військові РФ вчиняють тисячі воєнних злочинів, злочинів проти людяності та терактів по всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter

19:10 Замість колаборанта Максима Зубарєва, який отримав важкі травми під час вибуху власного авта 3 квітня, керувати окупаційною Якимівською «военно-гражданской администрацией» буде Юлія Губанова, чиновниця з Криму, яка донедавна одночасно керувала окупаційними «министерством транспорта та транспортної інфраструктури» та «министерством строительства, архитектуры и ЖКХ» Запорізької області. Ймовірно, її призначення було затверджене ще до спроби ліквідації Зубарєва.

18:17 Україна 3 квітня повернула з російського полону десять українських військовослужбовців, з них п’ятеро важкопоранених, а також двох цивільних осіб, які утримувались окупантами як заручники.

17:38 Російські загарбники на окупованій Запоріжжі прискорюють темпи паспортизації населення: відкривають нові відділи так званої міграційної служби, влаштовують виїзні прийоми та організували роботу мобільних груп, які можуть прийняти документи для отримання російського паспорту прямо вдома у мешканців. А тим мешканцям, які все ще не отримали паспорт РФ, погрожують.

16:01 Окупаційна адміністрація РФ на Херсонщині повідомила  про захоплення майна аграрного підприємства, що до окупації  належало міському голові Херсона Ігорю Колихаєву,  на лівобережній частині області. Між тим показане в сюжеті українське підприємство «Продексім» змінило засновників і бенефіціарів влітку 2022 року. Пропагандисти стверджують, що Колихаєв намагався зберегти свою власність за допомогою фермера з Воронезької області. Окупантам довелося підтвердити, що мера Херсона Колихаєва було «арештовано» російськими силовиками нібито за «антиросійську діяльність і співпрацю з офісом президента України». Досі йому не висувались жодні обвинувачення.

15:28 Польща завершила передачу Україні перших винищувачів МіГ-29.

14:03 Державне бюро розслідувань 1 квітня повідомило про підозру у державній зраді в умовах воєнного стану та колабораційній діяльності 40-річному молодшому інспектору-кінологу відділу охорони державної установи «Херсонський слідчий ізолятор» Вусалу Муса Огли Шукюрову. Він добровільно погодився працювати на окупантів і наглядав за незаконно арештованими росіянами людьми. Йому загрожує довічне позбавлення волі.

12:22 Британська розвідка вказує, що Міноборони РФ проводить цілеспрямовану інформаційну операцію, щоб відновити імідж 155-ї бригади морської піхоти з Владивостоку, яка стала синонімом нещодавніх поразок Росії в Україні, бо вже двічі була розгромлена ЗСУ під Вугледаром на Донеччині.

11:09 В окупованому Севастополі російські силовики 3 квітня проводять обшук у будинку кримського татарина Фазила Емірусеїнова в селі Рідне Балаклавського району міста.

10:22 В окупованому Мелітополі вранці 3 квітня на проспекті Богдана Хмельницького підірвали автомобіль гауляйтера селища Якимівка, прихильника комуністів, колаборанта Максима Зубарєва. У важкому стані його доставили до лікарні.

09:45 За даними Генерального штабу ЗСУ, загальні бойові втрати противника з 24.02.22 по 03.04.23 орієнтовно склали:

особового складу ‒ близько 175160 (+610) осіб ліквідовано,
танків ‒ 3619 (+1) од,
бойових броньованих машин ‒ 6993 (+7) од,
артилерійських систем – 2694 (+7) од,
РСЗВ – 527 (+0) од,
засоби ППО ‒ 280 (+1) од,
літаків – 306 (+0) од,
гелікоптерів – 291 (+0) од,
БПЛА оперативно-тактичного рівня – 2262 (+13),
крилаті ракети ‒ 911 (+0),
кораблі /катери ‒ 18 (+0) од,
автомобільної техніки та автоцистерн – 5553 (+16) од,
спеціальна техніка ‒ 298 (+2).

09:37 Російські окупанти примушують вчителів у тимчасово захопленому Мелітополі Запорізької області до 1 квітня відмовитися від українського громадянства.

09:06 За даними ООН, кількість біженців з України, зареєстрованих для тимчасового захисту або в аналогічних національних схемах захисту в Європі, станом на 28 березня 2023 року досягла 5 млн 8,28 тис. осіб. Найбільше українських біженців зі статусом тимчасового захисту зареєстровано у Польщі – 1,577 млн. осіб, Німеччині – 922,66 тис. та Чехії – 502,0 тис.

08:00 Генеральний штаб ЗСУ: Протягом минулої доби противник завдав 5 ракетних та 32 авіаційних удари, здійснив більш як 50 обстрілів з реактивних систем залпового вогню. Високою залишається ймовірність завдання ракетних та авіаційних ударів по всій території України, адже противник і надалі використовує тактику терору.

Ворог зосереджує основні зусилля на веденні наступальних дій на Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Мар’їнському напрямках – було відбито понад 70 атак противника. В епіцентрі бойових дій залишаються Бахмут, Авдіївка та Мар’їнка.

На Волинському, Поліському, Сіверському та Слобожанському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін. Протягом доби противник обстріляв Волфине, Басівку, Рясне і Мезенівку Сумської області, а також Ветеринарне, Гатище, Великий Бурлук та Колодязне на Харківщині.

На Куп’янському напрямку ворожих обстрілів зазнали Кам’янка, Петро-Іванівка, Дворічна, Кутьківка, Западне, Масютівка і Крохмальне Харківської області та Новоселівське на Луганщині.

На Лиманському напрямку протягом доби противник вів безуспішні наступальні дії в районах Білогорівки та Верхньокам’янського. Артилерійських обстрілів зазнали Невське і Білогорівка Луганської області та Торське, Спірне і Роздолівка – Донецької.

На Бахмутському напрямку ворог не припиняє штурмувати Бахмут, намагається взяти його під повний контроль. Наші воїни відбили понад 20 ворожих атак. Також наші захисники відбили атаки окупантів у районі населеного пункту Іванівське. Від ворожих обстрілів постраждали Васюківка, Оріхово-Василівка, Новомаркове, Костянтинівка, Григорівка, Богданівка, Бахмут, Іванівське, Часів Яр, Залізне та Нью-Йорк Донецької області.

На Авдіївському та Мар’їнському напрямках противник вів наступальні дії в районах Авдіївки, Первомайського та Мар’їнки, успіху не мав. Минулої доби, лише поблизу Мар’їнки та Авдіївки українські воїни відбили понад 15 ворожих атак. Окрім того, загарбники обстріляли Орлівку, Тоненьке, Сєверне, Нетайлове, Красногорівку та Георгіївку Донецької області.

На Шахтарському напрямку протягом доби ворог здійснив обстріли населених пунктів Побєда, Новомихайлівка, Вугледар, Пречистівка, Велика Новосілка, Времівка та Нескучне.

На Запорізькому та Херсонському напрямках противник активних дій не проводив, удосконалював оборонні рубежі та позиції. Здійснив обстріли понад 30 населених пунктів, що неподалік лінії бойового зіткнення. Серед них – Ольгівське, Гуляйполе, Білогір’я, Мала Токмачка, Новоандріївка, Кам’янське, Запорізької області, а також Золота Балка, Томарине, Козацьке, Іванівка, Зеленівка, Комишани, Білозерка та Херсон.

Українська авіація за добу завдала 8 ударів по районах зосередження окупантів, а підрозділи ракетних військ і артилерії уразили 1 пункт управління, 3 райони зосередження живої сили, 3 позиції засобів протиповітряної оборони та 6 інших важливих об’єктів ворога.