Війна Росії проти України: хроніка 7 липня 2023 року

Новини
Артилеристи ЗСУ ведуть вогонь по військам РФ з гаубиці M777 Фото: Facebook Генштаб ЗСУ

Сьогодні 499-й день опору України повномасштабному вторгненню військ Росії. Військові РФ вчиняють тисячі воєнних злочинів, злочинів проти людяності та терактів по всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter

19:30 В окупованому Криму до Керченського морського рибного порту 7 липня прибув російський великий десантний корабель, який, як планується, буде задіяний у перевезенні легкових автомобілів за маршрутом порт «Керч» (Крим) – порт «Кавказ» (Краснодарський край РФ) у разі виникнення великих черг на автопідходах до Керченського мосту.

18:56 Дві депутатки Каховської міської ради Херсонської області достроково припинили свої повноваження: Олександра Аркуша, обрана від партії «Пропозиція» і Наталія Капустіна від Партії зелених України. Відповідні рішення на підставі їхніх особистих заяв прийняв начальник Каховської міської військової адміністрації Віталій Немерець.

18:12 Україна і західні партнери не повинні піддаватися російському шантажу і йти на поступки країні-агресорці заради продовження зернової угоди.

17:39 В окупованому Криму «Київський районний суд» Сімферополя 7 липня покарав адміністративним штрафом у сумі 45 тис. рублів ветерана кримськотатарського національного руху та правозахисника Абдурешита Джеппарова за обвинуваченням «у дискредитації російської армії» через чужу публікацію на ресурсі «Qirim Gayes», який він не адмініструвавав, а був лише ініціатором створення.

15:56 Протягом червня в портах тимчасово окупованих Бердянська і Маріуполя спостерігався небувалий ажіотаж, адже подекуди балкери змінювали один одного раз на добу.

14:59 У британській розвідці вважають, що Росія сформувала 1 липня новий Азовський військово-морський район у складі Чорноморського флоту зі штабом в Маріуполі, намагаючись таким чином убезпечити логістику на окупованих південних територіях України.

14:04 Україна повинна розірвати дипломатичні відносини з Іраном і домогтися міжнародного визнання цієї країни агресором, оскільки Тегеран прямо залучений у війну РФ проти України та постачає російським збройним силам зброю та боєприпаси.

12:31 У селі Кізомис Білозерської селищної громади на звільненій ще 11 листопада 2022 року правобережній частині Херсонщини російські окупанти 4 липня зареєстрували школу. Її очолила 42-річна Євгенія Дубіна, колаборантка і власниця фітнес-центру з Білозерки. За словами мешканців селища, вона не має вищої педагогічної освіти.

11:16 Богдан Устименко, юрист-міжнародник наголошує, що присутність і будь-які дії Росії в акваторіях захоплених українських портів є порушенням міжнародного гуманітарного права. Він також вказав на три основні порушення норм міжнародного морського права, які здійснює РФ: кораблі її флоту атакують цивільну інфраструктуру та вбивають цивільних, порушують мінну безпеку в акваторії морів та здійснюють морська блокаду узбережжя і морських портів, а також цивільних суден, зокрема нейтральних держав.

10:06 На Дніпропетровщині вночі 7 липня внаслідок російської атаки ударними дронами Shahedзагинуло двоє людей, а також виникла пожежа на приватному підприємстві.

09:32 За даними Генерального штабу ЗСУ, загальні бойові втрати противника з 24.02.22 по 07.07.23 орієнтовно склали:

особового складу ‒ близько 232810 (+510) осіб ліквідовано,
танків ‒ 4070 (+2) од,
бойових броньованих машин ‒ 7944 (+12) од,
артилерійських систем – 4330 (+20) од,
РСЗВ – 658 (+1) од,
засоби ППО ‒ 408 (+4) од,
літаків – 315 (+0) од,
гелікоптерів – 309 (+0) од,
БПЛА оперативно-тактичного рівня – 3652 (+17),
крилаті ракети ‒ 1271 (+7),
кораблі /катери ‒ 18 (+0) од,
автомобільної техніки та автоцистерн – 6898 (+10) од,
спеціальна техніка ‒ 612 (+7).

09:27 Підрозділи протиповітряної оборони знищили 12 з 18 іранських ударних дронів Shahed, якими війська РФ вночі 7 липня атакували Україну південно-східного напрямку.

09:00 Кількість загиблих внаслідок удару російської ракети по житловому будинку у Львові зросла до десяти. Поранені 42 людини, з них троє дітей. У місті оголошена дводенна жалоба.

08:11 Богдан Устименко: Розблокувати порти і зупинити порушення РФ міжнародного морського права допоможе тільки зброя

Росія окупувала Азовське і Чорне моря і активно використовує їх у війні проти України і тотально грабує. Під експропріацію окупаційних урядів і військових РФ потрапила інфраструктура державних портів, майно стивідорних компаній, катери місцевих рибалок і навіть іноземні судна, які на момент початку повномасштабного вторгнення РФ були в українських портах. У такий спосіб у так званої «ДНР» з’явився власний «торговельний флот», яким окупанти перевозять крадене зерно і метал із захоплених портів Маріуполя і Бердянська. Про кваліфікацію злочинів Росії на морі, діряву санкційну політику і долю зернової угоди в ефірі програми «Питання національної безпеки» з Валентиною Самар — Богдан Устименко, відомий юрист-міжнародник, який спеціалізується на міжнародному морському праві.

07:53 Генеральний штаб ЗСУ: протягом минулої доби ворог завдав 57 авіаційних ударів, 4 з яких – іранськими ударними БпЛА типу Shahed. Усі 4 дрони-камікадзе було знищено нашою ППО. Також окупанти здійснили 67 обстрілів з реактивних систем залпового вогню. Зокрема, російська армія обстрілювала мирні населені пункти Харківської, Луганської, Донецької, Запорізької, Дніпропетровської та Херсонської областей. Противник і надалі зосереджує основні зусилля на Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Мар’їнському напрямках – протягом минулої доби відбулось 30 бойових зіткнень.

На Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін. Ознак формування наступальних угруповань ворога не виявлено.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник завдав авіаційного удару в районі Гатища Харківської області. Протягом доби здійснив мінометні та артилерійські обстріли понад 15 населених пунктів, зокрема в районах Старі Вирки, Іскрисківщина, Катеринівка, Запсіля Сумської області та Чернещина, Одноробівка, Гоптівка Харківської області.

На Куп’янському напрямку наші воїни стійко тримають оборону. Артилерійських і мінометних обстрілів противника зазнали Красне Перше, Фиголівка, Новомлинськ, Дворічна, Западне та Кислівка Харківської області.

На Лиманському напрямку протягом доби, за підтримки авіації, противник робив спроби витіснити наші війська із займаних позицій в районі західніше Кармазинівки Луганської області, успіху не мав. Завдав авіаційних ударів біля Кармазинівки і Невського Луганської області та Тернів, Іванівки і Федорівки Донецької області. Артилерійських обстрілів зазнали понад 15 населених пунктів, зокрема Невське, Білогорівка Луганської області та Верхньокам’янське, Берестове, Роздолівка Донецької області.

На Бахмутському напрямку, під щільним вогнем авіації та артилерії противника, наші захисники успішно відбили атаки противника в районі населеного пункту Берхівка Донецької області. Ворог завдав авіаційного удару в районі Іванівського. Разом з тим, наші воїни продовжують вести наступальні дії південніше та північніше міста Бахмут, закріплюються на досягнутих рубежах. Від ворожих артилерійських обстрілів постраждали більш як 20 населених пунктів, серед них Васюківка, Богданівка, Іванівське, Кліщіївка, Олександро-Шультине, Біла Гора та Диліївка Донецької області.

На Авдіївському напрямку Сили оборони продовжують стримувати наступ російських військ в районі Первомайського Донецької області. Противник завдав авіаударів в районах Новокалинового та Авдіївки Донецької області. У той же час, противник здійснив артилерійські обстріли понад 15 населених пунктів, зокрема це Керамік, Желане, Бердичі, Авдіївка, Первомайське та Карлівка Донецької області.

На Мар’їнському напрямку, під ворожими вогнем артилерії, наші захисники відбили усі ворожі атаки в районі міста Мар’їнка. Ворог завдав авіаційного удару біля Красногорівки. Противник здійснив обстріли понад 10 населених пунктів. Серед них Красногорівка, Георгіївка, Максимільянівка, Гостре, Мар’їнка та Побєда Донецької області.

На Шахтарському напрямку противник вів безуспішні наступальні дії в районі Новомихайлівки Донецької області. Завдав авіаційного удару біля Вугледара. Здійснив обстріли понад 15 населених пунктів, зокрема це Благодатне, Вугледар, Золота Нива, Шахтарське та Велика Новосілка Донецької області.

На Запорізькому та Херсонському напрямках противник зосереджує основні зусилля на недопущенні просування наших військ. Завдав авіаційних ударів в районах населених пунктів Велика Новосілка Донецкої області; Новодарівка, Червона Криниця, Новоданилівка Запорізької області та Зміївка, Дачі і Комишани Херсонської області. Здійснив артилерійські обстріли понад 30 населених пунктів, серед них Малинівка, Гуляйполе, Залізничне, Єгорівка, Мала Токмачка Запорізької області; Марганецька громада Дніпропетровської області; Золота Балка, Садове, Антонівка, Приозерне Херсонської області та місто Херсон. Водночас, Сили оборони України продовжують ведення наступальної операції на Мелітопольському та Бердянському напрямках, закріплюються на досягнутих рубежах, здійснюють заходи контрбатарейної боротьби.

Авіація сил оборони за минулу добу завдала 8 ударів по районах зосередження особового складу противника та 1 – по зенітно-ракетному комплексу ворога. Підрозділи ракетних військ і артилерії протягом минулої доби уразили 1 район зосередження живої сили, озброєння та військової техніки противника, 1 склад боєприпасів, 6 артилерійських засобів на вогневих позиціях та 3 станції радіоелектронної боротьби окупантів.