Війна Росії проти України: хроніка 6 жовтня 2023 року

Новини
Фото: facebook.com/JointForcesCommandAFU

Сьогодні 590-й день опору України повномасштабному вторгненню військ Росії. Військові РФ вчиняють тисячі воєнних злочинів, злочинів проти людяності та терактів по всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter

18:55 Україна 6 жовтня повернула додому тіла (останки) ще 64 полеглих захисників.

16:50 «Верховний суд» окупованого Криму 6 жовтня засудив викраденого російськими спецслужбами з Нової Каховки на Херсонщині журналіста та волонтера Сергія Цигіпу до 13 років позбавлення волі у виправній колонії суворого режиму за нібито «шпигунство».

15:29 Служба безпеки України 5 жовтня заочно повідомила про підозру в колабораційній діяльності 25 поліцаям Новотроїцької громади Генічеського району Херсонщини, в тому числі героям публікацій ЦЖР. Серед тих, хто перейшов на бік ворога чимало тепер уже колишніх українських правоохоронців. Усім їм світить позбавлення волі строком від 12 до 15 років з конфіскацією майна.

13:46 Незаконно засудженого в окупованому Криму до 8,5 років позбавлення волі екскомандира корабля ВМСУ «Славутич», військового пенсіонера, волонтера та громадянського активіста Олексія Кисельова етапують в установу ФКУ Т-2 УФСВП РФ по Володимирській області, відому як тюрма Володимирський централ для особливо небезпечних злочинців.

12:23 СБУ 5 жовтня заочно повідомила про підозру в колабораційній діяльності і державній зраді 45-річному Вадиму Ктітору, заступнику гауляйтера Каховки Херсонської області, герою численних публікацій ЦЖР. За свій злочин він може отримати довічне позбавлення волі з конфіскацією майна.

11:11 Внаслідок ракетного удару російських окупантів по Харкову 6 жовтня загинув 10-річний хлопчик. Крім того, постраждали 23 людини, в тому числі 11-місячна дитина. Президент України Володимир Зеленський зазначив, що відповіддю на російський терор має бути стійкість українців, постійний рух вперед українських воїнів та щоденні втрати окупантів.

10:08 Підрозділи протиповітряної оборони знищили 25 з 33 ударних дронів Shahed, якими російські війська атакували Україну з території окупованого Криму.

09:29 На Одещині вночі 6 жовтня російські окупанти атакували ударними дронами Shahed прикордонну та припортову інфраструктуру Ізмаїльського району. Внаслідок удару пошкоджено зерносховище та загорілись дев’ять вантажівок.

09:02 За даними Генерального штабу ЗСУ, загальні бойові втрати противника з 24.02.22 по 06.10.23 орієнтовно склали:

особового складу ‒ близько 281090 (+620) осіб,
танків ‒ 4777 (+20) од,
бойових броньованих машин ‒ 9082 (+30) од,
артилерійських систем – 6666 (+23) од,
РСЗВ – 806 (+2) од,
засоби ППО ‒ 540 (+0) од,
літаків – 315 (+0) од,
гелікоптерів – 316 (+0) од,
БПЛА оперативно-тактичного рівня – 5158 (+29),
крилаті ракети ‒ 1530 (+0),
кораблі /катери ‒ 20 (+0) од,
підводні човни – 1 (+0) од,
автомобільної техніки та автоцистерн – 9015 (+35) од,
спеціальна техніка ‒ 951 (+3).

08:53 Російські окупанти вранці 6 жовтня завдали ракетний удар, попередньо з комплексу «Іскандер», по Харкову, внаслідок чого постраждали дев’ять людей, серед яких 11-місячна дитина.

08:26 Незаконно засудженого до 8,5 років позбавлення волі екскомандира корабля ВМСУ «Славутич», військового пенсіонера, волонтера та громадянського активіста Олексія Кисельова, який утримувався у СІЗО-2 Сімферополя, етапували з окупованого Криму до Росії. Його місцезнаходження невідоме.

08:00 Генеральний штаб ЗСУ: Сили оборони України продовжують ведення оборони на сході та півдні України, наступальної операції на Мелітопольському напрямку та наступальних дій на Бахмутському напрямку, знищують ворога, крок за кроком звільняють тимчасово окуповані території, закріплюються на досягнутих рубежах.

Протягом минулої доби відбулося 37 бойових зіткнень. Загалом, ворог завдав 3 ракетних та 65 авіаційних ударів, здійснив 50 обстрілів з реактивних систем залпового вогню як по позиціях наших військ, так і по цивільних об’єктах нашої держави.

Авіаційних ударів зазнали: Грабовське Сумської області; Іванівка, Кислівка Харківської області; Білогорівка Луганської області; Спірне, Кліщіївка, Іванопілля, Мар’їнка, Новомихайлівка, Парасковіївка, Урожайне, Старомайорське Донецької області; Новодарівка, Роботине Запорізької області; Берислав, Козацьке, Одрадокам’янка, Миколаївка, Ольгівка Херсонської області.

Під артилерійським вогнем опинилися понад 110 населених пунктів Чернігівської, Сумської, Харківської, Луганської, Донецької, Запорізької та Херсонської областей.

В зоні відповідальності ОСУВ «Північ» на Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка залишається без суттєвих змін.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник зберігає військову присутність у прикордонних районах, проводить активну диверсійну діяльність з метою недопущення перекидання наших військ на загрозливі напрямки, нарощує щільність мінно-вибухових загороджень вздовж державного кордону в бєлгородській області.

В зоні відповідальності ОСУВ «Хортиця» на Куп’янському напрямку окупанти наступальних дій не вели.

На Лиманському напрямку Сили оборони відбили 4 атаки ворога в районі східніше Макіївки Луганської області.

На Бахмутському напрямку наші воїни мали успіх східніше Андріївки Донецької області. Противник безуспішно намагався відновити втрачене положення в районі східніше Диліївки Донецької області. Сили оборони продовжують штурмові дії південніше Бахмута Донецької області, завдають ворогу втрат у живій силі та техніці, закріплюються на досягнутих рубежах.

В зоні відповідальності ОСУВ «Таврія» на Авдіївському та Мар’їнському напрямках противник вів безуспішні штурмові дії в районі Авдіїївки Донецької області. Також, ворог здійснив 14 невдалих атак в районах Мар’їнки та Новомихайлівки Донецької області.

На Шахтарському напрямку українські воїни відбили атаки ворога в районах населених пунктів Золота Нива та Водяне Донецької області.

На Запорізькому напрямку наші захисники стримують загарбників в районі південно-східніше Роботиного Запорізької області.

Сили оборони України продовжують наступальну операцію на Мелітопольському напрямку, наступальні (штурмові) дії на Бахмутському напрямку, завдають окупаційним військам втрат в живій силі та техніці, закріплятися на зайнятих рубежах та виснажують ворога.

В зоні відповідальності ОСУВ «Одеса» на Херсонському напрямку українські воїни ведуть контрбатарейну боротьбу, знищують склади та успішно уражають тили противника.

Протягом минулої доби авіація Сил оборони завдала 12 ударів по районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки та 7 – по зенітно-ракетним комплексам противника. Підрозділами ракетних військ уражено вузол зв’язку, зенітно-ракетний комплекс, важку вогнеметну систему, 9 артилерійських засобів, склад паливно-мастильних матеріалів, радіолокаційну станцію та станцію РЕБ противника.