Вадим Ктітор, заступник гауляйтера Каховки на Херсонщині, герой публікацій ЦЖР, отримав підозру в держзраді

Новини
Вадим Ктітор, зрадник, заступник гауляйтера Каховки. Фото: скріншот відео окупаційних ЗМІ

СБУ 5 жовтня заочно повідомила про підозру в колабораційній діяльності і державній зраді 45-річному Вадиму Ктітору, заступнику гауляйтера Каховки Херсонської області, герою численних публікацій ЦЖР. За свій злочин він може отримати довічне позбавлення волі з конфіскацією майна.

Про це з посиланням на текст підозри повідомляє Центр журналістських розслідувань.

Слідчі встановили, що мешканець Каховки Вадим Ктітор у квітні 2022 року добровільно і без жодного примусу погодився стати заступником гауляйтера міста Павла Філіпчука. На цій посаді він веде прийом людей, займається питаннями захопленого окупантами житлово-комунального господарства Каховської громади, займається мобілізаційною підготовкою.

Загалом слідчі задокументували десятки фактів злочинної діяльності Ктітора.

Відомо, що Вадим Ктітор до повномасштабного вторгнення РФ в Україну працював фітнес-тренером, а навесні 2022 року був причетний до захоплення Каховської дитячо-юнацької спортивної школи і ПрАТ «Каховський завод електрозварювального устаткування», де працював директором з виробництва його батько Ктітор Юрій Ананійович

19 вересня 2023 року в клубі села Тавричанка, розташованому в 60 кілометрах від Каховки, окупанти провели першу сесію так званого «совета депутатов Каховского муниципального округа». Головою окупаційної ради мундепів загарбники призначили Ктітор Анастасію Сергіївну, 18 липня 1986 р. н., нинішню дружину зрадника Вадима Ктітора.

Анастасія Ктітор, коллаборантка. Фото: скріншот відео окупаційних медіа

Самому Вадиму Ктітору заочно повідомлено про підозру за ч. 5 ст. 111-1 і ч. 2 ст. 111 КК України. За державну зраду йому світить довічне позбавлення волі з конфіскацією майна.

Як повідомляв ЦЖР, гауляйтером села Дмитрівка Зеленопідської територіальної громади Каховського району російські окупанти призначили безробітного продавця самогону Віктора Саніна, більш відомого за прізвиськом «Металіст». Разом із ним на загарбників працює його син Віктор Новак. Вони примушують односельців дякувати окупантам, заселяють росіян до будинків, власники яких були змушені виїхати з села, а також допомагають їм грабувати майно громади.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові: план бліцкрігу – захопити Київ за два-три дні – провалився, російська армія відступила від столиці, зазнала нищівної поразки на Харківському напрямку, у листопаді 2022 року ЗСУ звільнили Херсон і правобережжя області. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України. 

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter