Британські «Друзі Криму»: Джон Бонар і його російський бізнес
  • Микита Панасенко
    Центр журналістських розслідувань
Незважаючи на те, що Британія вийшла зі складу ЄС, Лондон продовжує відігравати ключову роль в процесі впровадження міжнародних санкцій проти Москви і працює над розробкою власних. На цьому тлі Росії дуже вигідно мати своїх прихильників в Британії, які будуть впливати і на загальні настрої громадян, і на політику уряду щодо і незаконної анексії Криму Росією.

Британець Джон Бонар може слугувати яскравим прикладом агента впливу, який грає на користь Росії і про себе не забуває. У Криму він виступає на форумах, представляючи «західний світ», визнає Крим російським. У Лондоні просуває розширення зв'язків з Росією. А його компанія стає першим британським резидентом відкритого порту Владивосток і заявляє про запуск багатомільйонних проектів.
Нагадаємо, що Асоціація «Друзі Криму» була створена в окупованому Криму у 2017 році. Її мета — привчити світ до думки, що Крим — російський. Що референдум під дулами автоматів і всупереч Конституції України був законним, а санкції, введені заходом за незаконну анексію півострова, треба скасувати.

Діяльність друзів окупації Криму відбувається у двох напрямках: іноземців у Криму та Росії використовують для створення ілюзії підтримки незаконної анексії міжнародним співтовариством, а на батьківщині вони просувають російський порядок денний.

Позиція Великої Британії щодо Криму є беззаперечною: Росія незаконно анексувала півострів і має нести за це відповідальність. Наразі — у вигляді санкцій: Лондон не лише підтримує запровадження міжнародних санкцій проти РФ, а й готує власні. Крім того, Велика Британія надає Україні багатомільйонну допомогу на підтримку реформ та зміцнення обороноздатності.

За таких обставин Росії конче потрібні агенти впливу, які можуть змінювати настрої підданих англійської корони та коригувати політику Британії щодо РФ.
Знайомтесь: це Джон Логан Бонар (John Logan Bonar), президент Асоціації друзів Криму у Великій Британії. Йому 72 роки, він бізнесмен, давно співпрацює з Росією і навіть тривалий час (18 років) мешкав у РФ. У бізнесовій соцмережі LinkedIn Бонар вказує, що його спеціалізація — реклама. У 90-х роках він керував рекламними кампаніями на російському ринку, заснував спеціалізоване рекламне видання для Росії — Marketing Russia Magazine, а про його нинішній бізнес у Росії ми розповімо згодом.
Віце-президентом британської організації на сайті Асоціації і досі вказаний нині покійний політик Найджел Джеймс Суссман (Nigel James Sussman), який представляв партію Незалежності Об'єднаного королівства. Він кілька разів незаконно відвідував Крим і був «спостерігачем» на псевдореферендумі у 2014 році. Також у складі групи іноземних політиків він відвідував Крим у березні 2017. Того ж року Суссман балотувався до парламенту Великобританії, однак набрав лише 2% голосів. У листопаді 2018 року Найджел Суссман раптово помер від серцевого нападу, про що повідомила його дружина на його сторінці у Facebook. Схоже, у Кремлі йому ще не знайшли заміну у керівництві асоціації.
Найджел Суссман у Криму, 2017 рік.

Фото: Nigel Sussman / facebook
Посилання на контакти «Друзів Криму» у Великій Британії на сайті асоціації виводить на адресу www.yes-to-business.com, однак сайт не відкривається. Ми маємо тому пояснення: Yes-to-business Ltd – це назва компанії Джона Бонара у Дуврі, графство Кент, яка була ліквідована у липні 2019. Але почнемо знайомство із ним із відвідин Криму.

У листопаді 2017 року він взяв участь у конференції «Крим у сучасному міжнародному контексті. Форум друзів Криму», яка проходила в Ялті. Виступаючи на підсумковій прес-конференції, Джон Бонар багато говорив про історичні зв'язки з Кримом та промовляв приємними для Москви гаслами.

Він висловлював задоволення, що, прогулюючись набережною Ялти і спілкуючись із місцевими мешканцями, побачив все на власні очі і донесе правду до парламенту Великобританії: «Слово «Крим» у Великобританії викликає багато сентиментів і здійснює певний вибух в умах людей, які вважають, що тут відбувається анексія Криму Росією … Я зрозумію, чому люди вирішили приєднатися до іншої держави, аби донести це до парламенту і виступити з промовою, щоб показати справжню ситуацію в Криму».
Крим завжди був російським, він залишається російським, і перспективи у нього тільки російські
Джон Бонар
Він висловлював задоволення, що, прогулюючись набережною Ялти і спілкуючись із місцевими мешканцями, побачив все на власні очі і донесе правду до парламенту Великобританії: «Слово «Крим» у Великобританії викликає багато сентиментів і здійснює певний вибух в умах людей, які вважають, що тут відбувається анексія Криму Росією … Я зрозумію, чому люди вирішили приєднатися до іншої держави, аби донести це до парламенту і виступити з промовою, щоб показати справжню ситуацію в Криму».
Джон Бонар на підсумковій прес-конференції "Форуму друзів Криму" в листопаді 2017 року.

Фото: Наша газета
Важливі для Росії меседжі від його імені звучали і раніше. У серпні 2014 року російські ЗМІ писали про відкритий лист топ-менеджерів низки британських компаній, серед підписантів якого вказувався і Джон Бонар (Focus on Russia), про незгоду із запровадженням санкцій проти Росії.

«Катастрофа літака Малайзійських авіаліній є злочином і ті, хто до нього причетні, повинні бути притягнуті до суду. Проте прості росіяни і західні бізнесмени, які працювали над вибудовуванням відносин з Росією, не повинні постраждати від цієї трагедії», – цитує лист РІА «Новости»

У програмі «Форуму друзів Криму» Джон Бонар вказаний також як виконавчий директор організації Westminster Russia Forum (WRF). Вона була заснована у 2012 році і декларує сприяння розширенню культурних, комерційних та політичних зв'язків великої Британії та Росії.
Друзі Кремля у Лондоні
На сайті WRF стверджується, що це єдина подібна у Великобританії організація, яка сприяє зв'язкам з Росією, Європою та країнами СНД, має представництва у Москві, Владивостоці, Мінську, Казані, Берліні, а також у Кардіффі та Едінбурзі.

Може і єдина, але точно – не перша. Westminster Russia Forum є наступницею організації «Консервативні друзі Росії» (Conservative Friends of Russia ), яка розпочала і припинила свою діяльність у тому ж таки 2012 році. Недовгий вік організації супроводжувався скандалами і критикою ЗМІ: депутатів-«друзів» називали «Tories for Putin», журналістські розслідування виявили, що ключовим контактом групи в посольстві Росії в Лондоні був перший секретар Сергій Налобін, син генерала КДБ/ФСБ, який, серед іншого, начебто пропонував фінансову підтримку партії від російських компаній. Врешті усі члени парламенту покинули правління «Консервативних друзів Росії», деякі з них тепер публічно критикують Росію і роблять вигляд, що ніколи не виступали за діалог з Москвою.
17 грудня 2012 року Conservative Friends of Russia була перейменована у Westminster Russia Forum. З 2014 і досьогодні її директором є Ніколас Кобб (Nicholas Ashley Cobb), а Джон Бонар займає позицію заступника директора – представника на Далекому Сході Росії.
Примітно, що у раді Westminster Russia Forum, попри натяк у назві, представників британського парламенту вже немає зовсім. Але є кілька відомих діячів — прибічників виходу Британії з ЄС. Ендрю Джилліган у статті «Як Росія вторглася в серце британської влади» у впливовому виданні The Times доводив, що втручанню Кремля в американські вибори передував підтримуваний Росією Brexit.

Ніколас Кобб на Westminster Russia Forum
Фото: Rossotrudnichestvo / facebook
І вказував на Westminster Russia Forum як на зв'язуючу ланку з Кремлем у цьому процесі, наводячи імена директорів Форуму Ендрю Барранда, Філіпа Хаммонда, Моргана Бробіна, які очолювали штаби організації «Голосуй за вихід» (Vote Leave), та уже відомого нам «друга Криму» Найджела Суссмана.

Примітно, що у раді Westminster Russia Forum, попри натяк у назві, представників британського парламенту вже немає зовсім. Але є кілька відомих діячів — прибічників виходу Британії з ЄС. Ендрю Джилліган у статті «Як Росія вторглася в серце британської влади» у впливовому виданні The Times доводив, що втручанню Кремля в американські вибори передував підтримуваний Росією Brexit. І вказував на Westminster Russia Forum як на зв'язуючу ланку з Кремлем у цьому процесі, наводячи імена директорів Форуму Ендрю Барранда, Філіпа Хаммонда, Моргана Бробіна, які очолювали штаби організації «Голосуй за вихід» (Vote Leave), та уже відомого нам «друга Криму» Найджела Суссмана.

Як Westminster Russia Forum працює у Лондоні на користь Москви, можна подивитись на прикладі інформаційної кампанії проти русофобії, організованої в розпал міжнародного скандалу, викликаного отруєнням у Солсбері родини Скрипалів співробітниками ФСБ.

«Британські газети і телеканали наввипередки обговорюють шпиль Солсберійського собору і «туристів» Боширова і Петрова, а в лондонському Сіті на засіданні форуму Westminster Russia оголосили про початок кампанії проти русофобії», — пише газета «Англия», що виходить російською мовою в Британії.

Ніколас Кобб в інтерв'ю «Англии» каже, що WRF фінансується на внески членів та пожертви організацій, серед яких називає й Загальноросійську громадську організацію малого та середнього підприємництва «Опора России». І ми ще про неї згадаємо, повертаючись до Джона Бонара, главу Асоціації Друзі Криму у Великобританії, бізнес якого, схоже, залежить від міцності цієї дружби.
Бізнес «друзів Криму»
За даними британського реєстру, Джон Бонар, починаючи з 2014 року, був засновником і директором у чотирьох компаніях, три з яких уже ліквідовані (серед них і Yes-To-Business Ltd, яка вказувалась у представленнях Бонара під час Форуму друзів Криму).

За даними російського реєстру, у «докримський період» Джон Донар очолював ЗАО Компания «Флиант» та був засновником ТОВ «Медиа солюшнс». Обидві мали основним видом діяльності – видавничий, припинили діяльність і була виключені із ЕГРЮЛ: перша – у 2007 році, друга – у 2016.

Можливо, це просто співпадіння, але після того, як Джон Бонар відвідав у листопаді 2017 році окупований РФ півострів і став головним британським «другом Криму», бізнес Бонара отримав нове життя.

У липні 2018 року Джон Бонар у Владивостоці заснував компанію «Восток Проджектс», з видами діяльності у сфері готельних послуг та спорту. А через два місяці у Бонара у Владивостоці з'явилася ще й інвестиційна компанія «Ейс ту би Восток» (Е2Б Восток).

У січні 2019 року Джон Бонар разом із уже відомим нам Ніколасом Коббом заснували у місті-порту Дувр (графство Кент) компанію Vostok Marketing. На сайті Westminster Russia Forum Бонар називається засновником та керівником групи компаній «Восток» (Vostok Group of companies).

І хоча серед видів діяльності російських та британської компаній з умовної Vostok Group немає нічого, пов'язаного з будівництвом, на сайті Vostok Projects описані об'єкти, які фірма планує побудувати у Владивостоку.

Це 25-поверховий кондомініум і готельний комплекс на набережній в центрі міста, елітне котеджне містечко з 70 будинків в Садгороді на північному узбережжі передмістя та закрите помістя із 40 вілл, кожна з яких має приватний сад площею 10 тисяч кв. м на узбережжі неподалік зони відпочинку, де знаходиться найбільше в Росії казино Tigre de Crystal.
Джон Бонар, принц Майкл Кентський та Оксана Романчук,

Фото: vostokprojects.com
У грудні 2018 року Джон Бонар презентував цей проект принцу Майклу Кентскому на різдвяному прийомі у Російсько-Британській торговельній палаті в Лондоні. У розмові Бонара з принцем також брала участь Оксана Романчук, яку у повідомленні називають радницею компанії Yes-to-Business.

Однак у Оксани Романчук є й інша посада: вона член правління уже згадуваної нами організації «Опора России» та представниця цієї організації у Великобританії. Так-так, організація малого та середнього бізнесу Росії має свого бізнес-посла у Лондоні! І саме вона просовувала ще один проєкт Джона Бонара. Торговельна платформа Relex, заснована на технології блокчейн, планувала розширення в Росії. «Опора России» сприяла проєкту, а його керівником став Джон Бонар.

Те, що компанії Джона Бонара мають пільгові умови для роботи в РФ, підтверджує він сам, агітуючи західний бізнес інвестувати в російську економіку. Зокрема, у Вільний порт Владивостока, де в лютому 2019 року статус резидента і значні податкові та митні пільги отримала російська компанія Бонара «Восток проджектс».
А тепер найцікавіше: у відкритому доступі відсутні будь-які ознаки реалізації гучних анонсів бізнес-проектів компаній Джона Бонара в РФ. При тому, що він запрошував принца Кентського на відкриття об'єктів одного чи й більше проектів уже в 2020 році. Відкриті бази даних свідчать або про вкрай низьку фінансову активність компаній з Vostok Group, або про відсутність публічних фінансових звітів. Обидві компанії очолює одна директорка. Дані про адресу, як вказано в реєстраційних агрегаторах, недостовірні.

Якщо це так, то має право на життя версія, що бізнес пана Бонара у РФ є свого роду прикриттям для якоїсь іншої діяльності. Наприклад, для легалізації фінансових коштів за чи на проросійську діяльність у Великій Британії.

Поза тим, Джон Бонар може слугувати яскравим прикладом агента впливу, який грає на користь Росії. У Криму він виступає на форумах, демонструючи, що не всі представники західного світу не визнають Крим російським. У Великобританії через Westminster Russia Forum налагоджує зв'язки між британськими і російськими політиками і бізнесменами. Водночас він має бізнес не тільки на Батьківщині, а й в РФ — ймовірно отримуючи преференції від російського уряду.
Центр журналістських розслідувань намагався зв'язатися із Джоном Бонаром, аби отримати відповіді на кілька питань. По-перше, чи знає він, що відвідини Криму без згоди українського уряду є порушенням закону і санкцій та суперечать офіційній позиції уряду Великої Британії щодо невизнання анексії Криму Росією. По-друге, як влада Росії сприяє його бізнесу і чи не є це платою за участь у прокремлівських організаціях?
За телефоном у Westminster Russia Forum у Лондоні відповів бізнес-партнер Бонара та директор WRF Ніколас Кобб, який попросив надіслати питання на електронну пошту. Після нагадування прийшла коротка відповідь від пана Кобба: «Джон був у лікарні минулий тиждень. Я переслав ваш лист та номер, впевнений, що він повернеться, коли вийде».

ЦЖР також надіслав питання Бонару в особисті повідомлення на facebook і обов'язково оприлюднить відповіді, якщо вони надійдуть.