Асоціація друзів окупації Криму

Блоги

Відеоблог Євгенія Лешана про російський авторитаризм, який спотворює все – зокрема й слова. Навіть найкращі. Наприклад, слово «друзі» політичною «новомовою»  РФ означає агентів впливу, що лобіюють інтереси Москви за кордоном. Саме в цьому контексті треба розуміти назву зовнішньополітичної ініціативи РФ «Міжнародна асоціація друзів Криму». Центр журналістських розслідувань розбирався, хто з ким та проти чого дружить на кремлівські гроші. 

Мета «друзів Криму» викладена на сайті асоціації. Серед лицемірних слів про «сприяння дотриманню політичних, економічних, соціальних і гуманітарних прав людини та припинення нав’язаної світу інформаційної війни» там, зокрема, вказані такі пункти: визнання легітимності кримського референдуму 2014 року та  виведення кримської теми з політичного порядку денного міжнародних відносин.

Тобто, «друзі Криму» навіть не маскуються і прямим текстом кажуть: наше завдання – привчити світ до думки, що Крим  – російський, і про крадіжку століття треба забути. 

Недержавні організації – NGO – це потужний інструмент громадянського суспільства, що дозволяє громадянам ефективно контролювати діяльність державних органів та навіть впливати на формування державної та міжнародної політики, захищаючи свободу, демократію та права людини. Для цього треба лише, щоб об’єднання громадян були незалежні від урядів – саме тому вони й звуться неурядовими – non-governmental.

Але авторитарні уряди, ворожі до свободи та прав людини, на власній шкірі оцінивши оцінивши ефективність  інструментарію NGO, швидко зрозуміли, що його можна використати для просування власних інтересів. В даному випадку – для просування інтересів Кремля руками підгодованих, залежних від Москви діячів Європи, Азії та Африки.