Херсонські резервісти пристрілялися в Олешківських пісках

На Херсонщині завершується формування загонів територіальної оборони. Резервісти із 12 районів та обласного центру вже пройшли навчання з бойової підготовки. Вихідними на полігоні в Олешківських пісках вправлялися зі стрільби та орієнтування на місцевості учасники загону тероборони Херсона.

Михайло Запорожець — представник козацької громади Херсона. Згадує, 2013-го кинув все та ледве не жити переїхав на Майдан. 2014-го року вступив до лав козацького полку, тепер тренується у стрільбі з автомата Калашнікова та вчиться влучно кидати гранату.

«Ми пройшли Майдан. І коли на країну нападає агресор, ворог, справа кожного чоловіка стати на захист Батьківщини. І якщо я зараз не можу бути у лавах Збройних сил, я можу бути у лавах тероборони. А ворог має знати, що ця земля буде захищена завжди», — розказав про свою мотивацію пан Михайло.

14962507_358157894527272_1355296243_n

Загони тероборони створюються в кожному районі з числа добровольців. У такі підрозділи приймають і жінок, і чоловіків, віком від 18 до 60 років, військовозобов’язаних. Резервісти, за потреби, охоронятимуть стратегічні об’єкти та комунікації у районах формування та служитимуть на блокпостах. Крім того, мають вміти чинити опір диверсійно-розвідувальним групам противника, а також мати такі ж навички самим. Їх завдання — створити на місцях рух народного опору. Аби у потрібну мить встигнути зреагувати та почати діяти, резервісти проходять тактичну та медичну підготовку, вчаться орієнтуватися на місцевості, та значна частина навчань віддана вогневій підготовці.

«Мені це дуже подобається. Я сам займаюсь військовою справою. Тому потримати в руках автомат та кинути гранату — це дуже класно. І потрібно для теперішньої ситуації в Україні», — розказав один із юних учасників загону тероборони Херсона Андрій Гуран.

14957968_358157907860604_57192594_o

На Херсонщині планується залучити до руху опору понад 5 тисяч чоловік. Їх забезпеченням займатиметься Міноборони спільно з держадміністрацією та облрадою. На часі — створення стрілецького батальйону, який вже в грудні має пройти перші навчання.

Стрілецький батальйон входитиме в структуру тероборони, але за рівнем підготовки та забезпечення буде на порядок вищим. До цих добровольців висуваються більш серйозні вимоги щодо фізичної підготовки та навичок володіння зброєю. Завдання нового підрозділу не розголошують, відомо, що вони мають бути готові не лише до охорони стратегічних об’єктів регіону.

14914549_358157881193940_1689240571_n

Також в ході навчань загонів тероборони стало відомо, що певні нарощування потужностей для обороноздатності мають й херсонські підприємства, які працюють на замовлення від Укроборонпрому. Так, днями Херсонський машинобудівний завод, який у вересні здав чергову партію опорних плит для мінометів, вже завершив пробну партію мостів для армійських бронетранспортерів.

«На сьогодні цей завод випустив пробну партію мостів для бронетранспортерів. Як тільки в Укроборонпромі прийтуть цю партію, відповідно тоді це і буде поставлено на конвейер. Крім цього, наразі керівництво підприєства розглядає можливість можливість впровадження в своєму виробництві кузовів», — розказав голова Херсонської облдержадміністрації Андрій Гордєєв.

Також Андрій Гордєєв зауважив, що на херсонських підприємствах виготовлено вже понад чотири сотні протитанкових їжаків, які встановлюються вздовж першої лінії оборони. Укріплення кордону з окупованим Кримом з боку материка продовжується, але, із зрозумілих причин, будь-які подробиці цього процесу тримаються в таємниці.