Примусова паспортизація, вибухи у Феодосії, підрив колаборанта. Окупований рф південь України: огляд подій за тиждень

Новини
война

Огляд найважливіших новин за тиждень, 2 — 9 квітня 2023 року, на тимчасово окупованих російськими військами територіях Херсонської, Запорізької областей України, а також Криму.

Херсонська область

На Херсонщині російські окупанти зранку 7 квітня обстріляли з артилерії село Станіслав у Херсонському районі. Снаряд влучив у житловий будинок, внаслідок чого поранення отримали 30-річна жінка та двоє її дітей: 10-річна дівчинка та 3-річний хлопчик.

Російські окупаційні війська обстрілюють в Херсонській області заміновані сільськогосподарські землі, щоб ті детонували, заявила в ефірі телемарафону речниця Об’єднаного координаційного пресцентру Сил оборони Півдня Наталія Гуменюк.

«Продовжували бомбити правий берег, зокрема по Козацькому спрямували керовані авіаційні бомби, знов били по об’єктах інфраструктури тієї, яка допомагає регіону відновлюватися. Переважно з огляду на те, що Херсонська область — аграрний регіон і дійсно зараз період польових робіт. Вони продовжують бити по польових станах, елеваторах, в сільськогосподарські землі, там, де ще не розміновано, щоб детонувало, і далі нищать життя цивільних людей», — наголосила речниця.

***

Цивільних мешканців Нової Каховки Євгена Пришляка і Артема Баранова російські окупанти схопили в заручники 13 серпня 2022 року за протидію так званій «спеціальній військовій операції», а зараз утримують на території Росії. Про це сестра Євгена Любов Пришляк дізналася з відповідей на численні листи, які вона з рідними Артема відправляла до різноманітних російських структур, пише Центр журналістських розслідувань.

Артема Баранова утримують у федеральній казенній установі «Слідчий ізолятор № 1» головного управління Федеральної служби виконання покарань РФ по Ростовській області.

***

Ігор Дикуха, депутат Каховської районної ради від партії Ігоря Колихаєва «Нам тут жити!» і ексдиректор державного Новокаховського рибоводного заводу частикових риб перейшов на бік окупантів.

Він працює у так званому відділі екології окупаційної адміністрації Генічеська, але представляється «заступником міністра сільського господарства та рибальства Херсонської області», який відповідає за рибну галузь. За його допомогою російські загарбники розграбовують профільні господарства Херсонщини.

***

У Генічеську «юнармєйци» засвітили викрадені окупантами автобуси та комунальну техніку підприємств Херсона. Група «юнармєйцев» Генічеська проводила «пішу екскурсію знаменитими місцями» міста.

Одним з таких знаменитих місць став оглядовий майданчик з території краденого окупантами готелю «Азов», з якого відкривається вид на Генічеський портопункт. В кадр потрапила територія порту і довга низка автобусів, викрадених окупаційною «адміністрацією» у комунальних та приватних підприємств Херсона. Там же, на території портопункту знаходиться і крадена комунальна спецтехніка з Херсона.

Викрадені окупантами автобуси та спецтехніка з Херсона на території Генічеського портопункта. Фото: скріншот відео окупаційного телеканалу «Таврия»

Окупаційний телеканал «Таврия» засвітив відразу кілька автобусів марки «Еталон», які належать КП «Херсонкомунтранссервіс». Ці автобуси були закуплені у 2019 році Херсонською міською радою у ТОВ «Торгівельний дім «Еталон — Авто». Тоді автобусний парк Херсона поповнився шістнадцятьма новими автобусами.

Запорізька область

В окупованому Мелітополі вранці 3 квітня на проспекті Богдана Хмельницького підірвали автомобіль «гауляйтера» селища Якимівка, прихильника комуністів, колаборанта Максима Зубарєва.

У важкому стані Зубарєва доставили до лікарні. Місцеве видання «Ріа-Мелітополь» повідомило у telegram, що поранення Зубарєва виявилися настільки серйозними, що лікувати його не змогли місцеві лікарі. Тоді колаборанта відправили в окупований Крим.

Замість колаборанта Зубарєва керувати окупаційною Якимівською «военно-гражданской администрацией» буде Юлія Губанова, чиновниця з Криму, яка донедавна одночасно керувала окупаційними «министерством транспорта та транспортної інфраструктури» та «министерством строительства, архитектуры и ЖКХ» Запорізької області. Ймовірно, її призначення було затверджене ще до спроби ліквідації Зубарєва.

Детальніше про «заслуги» Губанової можна прочитати в розслідуванні ЦЖР про «уряд» окупованої частини Запорізької області.

***

Центр журналістських розслідувань виявив на супутникових знімках Sentinel-2, що одна з ліній оборони росіян на окупованій території Запорізької області безперервно простягається на відстань у понад 70 км.

Укріпрайон на території Приморського району. 04.04.2023. Фото з супутника Sentinel-2

Крайні точки виявленого завдяки фотознімкам з супутника Sentinel-2 російського  укріпрайону на заході знаходяться на околицях селища Семенівка. Це приблизно дев’ять кілометрів від центру Мелітополя, який окупаційний уряд РФ в області призначив своєю столицею.

На сході крайня точка зведених фортифікаційних споруд російських військ знаходиться у полі за межами  селища Маринівка Приморського району.

***

Російські окупанти прискорюють темпи паспортизації населення: відкривають нові відділи так званої міграційної служби, влаштовують виїзні прийоми та організували роботу мобільних груп, які можуть прийняти документи для отримання російського паспорта прямо вдома у мешканців. А тим мешканцям, які все ще не отримали паспорт, погрожують.

«Змушені були записатися в чергу на подачу документів на отримання роспаспорта. Бо днями чоловіка зупинили на блокпосту і з матюками і погрозами почали розпитувати, де його російський паспорт. Сказали, що якщо наступного разу зупинять, і паспорта не буде, то чоловік поїде «прямо на підвал». Ми до останнього надіялися, що зможемо обійтися без того «документа», але не витримали», — розповідає мешканка Токмацького району.

***

Окупанти на Запоріжчині продовжують грабувати місцеве населення під виглядом «націоналізації». Майно українських громадян, які не пішли на співпрацю з ворогом, захоплюють і передають росіянам або місцевим колаборантам. Ті в свою чергу, продовжують працювати під брендом українських компаній та на їхньому обладнанні. Так відбулося з відомим мелітопольським приватним медичним центром «Авіценна».

«В листопаді 2022 року в центр прийшли озброєні росіяни, які опечатали приміщення, забрали ключі і повідомили співробітникам, що для продовження роботи власник має з’явитися в «міністєрство» для реєстрації. Звісно, про це не могло бути і мови. З того часу клініка стояла закрита, а ключі були тільки в окупантів», — розповів законний власник клініки Олександр Семенюта.

Крим

У суботу, 8 квітня, місто Феодосія в окупованому Криму здригнулося від вибухів. За інформацією від місцевих жителів, вибухи було чутно приблизно о 10:59, було видно стовп диму, а через вибухи спрацювали сигналізації на автомобілях. Окупанти заявляють, нібито спрацювала ППО.

Феодосия

Як повідомляє телеграм-канал «Кримський вітер», запущених по Феодосії ракет було дві, хоча спочатку окупанти заявляли про одну.

«Одну ракету збила ППО, друга потрапила в систему С-300 і підірвала її. Поранено трьох військових», — йдеться у повідомленні.

***

В окупованому Севастополі російські силовики 3 квітня провели обшук у будинку кримського татарина Фазила Емірусеїнова в селі Рідне Балаклавського району міста.

Фазил Емірусєїнов Фото: facebook.com/crimeansolidarity

У «Кримській солідарності» нагадали, що у вересні 2021 року Емірусєїнова затримали біля будівлі «кримського управління ФСБ» в Сімферополі та оштрафували на 7 тисяч рублів. Тоді співробітники спецслужб провели обшуки в будинках Ельдара Одаманова, Асана та Азіза Ахтемових, Шевкета Усеїнова та Нарімана Джеляла.

***

Незаконно засуджена в окупованому Криму громадянська журналістка Ірина Данилович, у якої продовжує погіршуватися стан здоров’я в СІЗО Сімферополя, припинила голодування в обмін на обіцянку адміністрації провести її медичне обстеження.

Як повідомлялося, 21 березня 2023 року Ірина Данилович оголосила голодування. Таким чином журналістка вирішила протестувати проти того, що у Сімферопольському СІЗО їй не надають медичної допомоги. У листі до «Феодосійського міського суду» свій стан та причини, що спонукали розпочати протест, журналістка описала так:

«Доводжу до вашого відома, що чотири місяці у мене порушено слух і постійний дзвін у лівому вусі, що приносить мені нестерпні муки. Під час переїздів із Сімферополя до Феодосії мій стан погіршується. Такі симптоми можуть свідчити про перенесений мною мікроінсульт».

***

У Новофедорівці в окупованому Криму біля житлових будинків бігали люди та стріляли з автоматів, лякаючи місцевих мешканців. Від звуків пострілів спрацьовувала сигналізація припаркованих поруч автомобілів.

«Радник голови» Криму Олег Крючков повідомив, що у Новофедорівці у Сакському районі проходять навчання. Як це виглядало дивіться у відео нижче:

Селище Новофедорівка — це Сакський район, там знаходиться військовий аеродром. Детальніше про це у матеріалі Евгенія Лешана Тут може бути «бавовна»: Сакський район і Євпаторія.

***

Телерадіокомпанія «Крым 24», підконтрольна російській окупаційній владі на півострові, зробила сюжет про те, як з табору в Євпаторії батьки забрали 24 дитини з Херсонської та Запорізької областей.

За інформацією кримських «чиновників», на півострові залишається ще три сотні таких дітей, яких окупанти, посилаючись на небезпеки війни, «евакуювали» з населених пунктів, де вони мешкали.

У таборі «Лучистый» в Євпаторії залишається ще 14 «евакуйованих» українських дітей.

***

Володимир Зеленський оголосив про започаткування в Україні нової традиції – проведення на офіційному рівні Іфтару під час священного для мусульман місяця Рамадан.  

7 квітня Володимир Зеленський розділив Іфтар – вечерю, яка проводиться після молитви під час священного для мусульман місяця Рамадан, з українськими воїнами-мусульманами, представниками Меджлісу кримськотатарського народу й дипломатами країн мусульманського світу.

За словами постійної представниці президента в АРК Таміли Ташевої, це не лише перший Іфтар в України на високому державному рівні і з ініціативи президента, а ще й потужний меседж для всього світу – про нашу єдність та вияв поваги до Ісламу, до багатонаціональної, багатоконфесійної природи нашої держави, її різноманіття, яке може бути збережене тільки в умовах демократії та свободи.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTube, Facebook, Telegram, Twitter