ШУЦМАНИ ПУТІНА
Фото: Станіслав Юрченко (RFE/RL)
Кримський Центр журналістських розслідувань представляє спецпроект "Шуцмани Путіна". Він розповідає про незаконні збройні формування, що були створені напередодні окупації Криму Росією і брали в ній активну участь, виконуючи у гібридній військовій спецоперації особливу роль - ширми і живого щита водночас. За спинами бійців самооборони Криму і Севастополя ховався Путін та його загарбницька армія. Їм доручалась найбрудніша робота і вони й досі виконують роль допоміжної поліції окупантів.
У Другу світову такі парамілітарні підрозділи Третього райху, що формувались із мешканців окупованих територій, існували у кожній захопленій країні. В Україні це був Шуцманшафт. Російські ідеологи та виконавці спецоперації із анексії Криму досвід гітлерівської армії використали сповна.
Спецпроект складається із трьох серій "Шуцмани Путіна" та низки розслідувань про окремі підрозділи та персоналії, які відіграли помітну роль під час окупації Криму.
Перша серія трилогії - про незаконні збройні формування Севастополя. Перші угруповання були створені ще у січні 2014 року. І в день захоплення влади у Севастополі, 23 лютого це вже були треновані, озброєні і об'єднані спільним штабом силові підрозділи, діяльність яких координували спецслужби та командування Чорноморського флоту Росії.
Друга розповідь - про "Самооборону Криму", якою формально керували Михайло Шеремет та Сергій Аксенов, а насправді вони підпорядковувались російському військовому командуванню та спецслужбам, в тому числі - через таких проксі як Ігор Гіркін (Стрєлков). Завдяки покровительству Аксенова це формування існує і досі, утримуючись за казений кошт.
Третя історія - про російські козачі формування, які почали перекидати до Криму із Росії напередодні захоплення Верховної Ради та уряду АРК - відповідне рішення отамани Кубанського козачого війська ухвалили 25 лютого. Під виглядом козаків у перші дні окупації переправлялись і російські військові.