Бариги

Crimea

Російські олігархи та високопосадовці, витримавши півторарічну паузу, через споріднені фірми почали скуповувати та брати під контроль вкрадене українське майно в окупованому Криму. Отримуючи за безцінь перлини Криму, вони латають дірявий кримський бюджет, на який у Кремля грошей вже немає. Землі «Масандри» та завод марочних вин «Коктебель», виноградники агрофірми «Магарач» та санаторій «Форос» відійшли компаніям, пов’язаним із олігархом Алекперовим, головою Держдуми Наришкіним та кланом Шаймієвих. Вони нічим не ризикують – наші урядовці не поспішають  захищати державну власність.

КЛАН ШАЙМІЄВИХ

Першою під роздачу на окупованому півострові потрапила нерухомість групи «Приват». Про намір продати екпропрійовані об’єкти, що раніше належали українським олігархам Коломойському і Боголюбову, нові господарі Криму оголосили ще в 2014-му.Виручені від продажу кошти обіцяли віддати кримським вкладникам «Приватбанку», інфраструктуру якого окупанти теж привласнили.

«Голова Республіки Крим» Сергій Аксьонов запевняв тоді, що попит є практично на усі “націоналізовані” об єкти, які будуть продані через конкурсні процедури.Та вже перші торги – з продажу елітного санаторію «Форос» – не відбулися через відсутність покупців. Переможцем наступного раунду стала … громадська організація Федерація профспілок Татарстану, яка виклала за «Форос» майже півтора мільярда рублів. Її інтереси на  аукціоні представляв Рустем Вахітов.

РУСТЕМ ВАХІТОВ, представник Федерації профспілок Татарстану:

– Есть желание сделать его круглогодичным. Есть желание восстановить ту лечебную базу, которая на сегодняшний день утрачена. В этом году санаторий будет приведен в порядок.

Конкурентом профспілок було ТОВ «Акар», яке 20 років тому з’явилося в Севастополі разом із представництвом Татарстану. Обома структурами керував Ростислав Вахітов – батько Рустема Вахітова. Схоже, нинішні так звані відкриті торги були договірні.

ОЛЕКСАНДР ЛІЄВ, радник міністра агрополітики України:

– Был назначенный еще до торгов победитель – Федерация профсоюзов Татарстана и родственник этого же победителя, который был техническим кандидатом, дал чуть меньше. Они вдвоем между собой разыгрывали санаторий. Больше ни один человек не подал заявку. Хотя объект, говоря на сленге, жирный. Очень даже. Это красивейшее место, замечательные заповедные земли.

Насправді, за купівлею «Форосу» стоїть клан екс-президента Татарстану Мантімера Шаймієва, пише російська «Новая газета». Таким чином він розширив свої кримські володіння. По сусідству з санаторієм розкинулася дача “Тесселі”. Садиба героя війни 1812 року генерала Раєвського із розкішним парком через століття була подарована письменнику Максиму Горькому, потім була державною дачею, а останні два десятиліття її називають дачею Шаймієва.

У 1997 році два корпуси дачі, оточених парком на 25 гектарах, Верховна Рада Криму передала у власність тому ж таки ООО «Акар» – “у рахунок взаємозаліку”.

У структурі власності сучасного «Акару» – компанія, що контролюється синами Мантімера Шаймієва.

І це ще не все. Бізнесмени з Татарстану активні у освоєнні окупованого Криму, особливо – Бахчисарайського району.

ІЛЬМІ УМЕРОВ, голова Бахчисарайської РДА (2014 р):

– Решением правительства России весь Крым был распределен, все районы и города, между регионами Российской Федерации. Бахчисарайский район достался в кураторство Татарстану. По поручению правительства они выполняли некоторые вещи, которые можно назвать помощью этому региону.

З подачі казанських «кураторів», директором державної агрокомпанії «Магарач», у користуванні якої тисячі гектарів з виноградниками, призначили Айрата Фатіхова.

ІЛЬМІ УМЕРОВ, голова Бахчисарайської РДА (2014 р):

– Просто назначается директор. Таким образом вводят человека в государственное предприятие, и он вкладывает собственные деньги в государственное предприятие. Насколько я знаю, они покупали даже какую-то технику на несколько десятков миллионов рублей. А как будут осуществлять деятельность, если человек пришел не просто как специалист, а как инвестор в государственное предприятие – наверное надо просто ждать новостей об очередном отжатом предприятии.

Водночас Айрат Фатіхов  продовжує керувати казанським підприємством, що входить до  гігантського холдингу  «АК Барс». Це державно-приватний холдинг, раду директорів якого очолює  заступник прем єр-міністра Татарстану. Серед акціонерів – ТОВ «Евроазиатский регистратор». В його засновниках –  акціонерне товариство «ТАИФ», пакетом акцій якого володіє Радік Шамієв, син екс-президента, а нині – держрадника Татарстану. Шаймієв-молодший також входить до ради директорів товариства.

 

РІДНЯ НАРИШКІНА

Підминати під себе вкрадені активи окупованого півострова не гребують і найвищі керівники Росії. Як інвестори в Крим уже зайшли родичі Сергія Наришкіна, спікера Держдуми – нижньої палати російського парламенту.

Screenshot_328

Державне підприємство «Завод марочних вин та коньяків «Коктебель» дерибанили ще з 90-х років. Його виробничу базу кримська влада передала в оренду. У 2012-му орендаря – закрите акціонерне товариство з такою ж назвою, що й державне підприємство – визнали банкрутом. Почався процес активного продажу майна, що продовжився після анексії.

Влітку минулого року кримські чиновники оголосили, що на «Коктебель» зайде багатий інвестор. У Криму було зареєстровано ТОВ «Завод марочних вин «Коктебель». 99 відсотків капіталу в ньому належить ТОВ «Гатчинский спиртовий завод» Михайла Якубчика – горілчано-винного короля з Санкт-Петербурга. Ще один відсоток – його дружині Олені. Михайло Якубчик– брат дружини Сергія Наришкіна. 

Так що тепер у спікера Держдуми є й особистий мотив казати, що Росія нізащо не поверне Крим Україні.

СЕРГІЙ НАРИШКІН, спікер Держдуми РФ:

– Никакие санкции не свергнут нас с выбранного пути, потому что этот путь предопределен не только нашим общим прошлым, но теперь уже и нашим настоящим.

АЛЕКПЕРОВ

Будь-які операції з кримською нерухомістю загрожують західними економічними санкціями. Тому нові інвестори, особливо ті, що працюють на міжнародних ринках, діють вкрай обережно. Першим російським олігархом, який наважився купити поцуплену кримську землю, став президент нафтової компанії «Лукойл» Вагіт Алекперов. Звісно ж, не напряму, а через пов’язану структуру.

 

36 гектарів землі, що належать держпідприємству «Гурзуф» з концерну «Масандра», пішли з молотка за якихось 163 мільйони рублів, хоча сотку у цій же місцині Гурзуфа не купиш дешевше п’яти тисяч доларів. Продані землі прилягають до кримської дачі Вагіта Алекперова, де він відпочиває щороку.

Землю придбало московське товариство з обмеженою відповідальністю «Элиас». Аналіз даних російського держреєстру показує, що його засновниця має безпосередній стосунок до президента «Лукойлу».

За умовами аукціону, покупець зобов’язаний використовувати землі для виноградарства і виноробства. Але таких видів діяльності, як і досвіду, у «Элиаса» немає. Тому можемо припустити, що землю під виноградниками передадуть компанії «Виноградники «Ведмеді», яка ще у липні 2013 року купила виноградники – як біоактиви – на цій ділянці. Ниточки від цієї компанії тепер уже прямо виводять на того самого Вагіта Юсуфовича Алекперова.

Чи можна зупинити розпродаж Росією захопленої української власності? Адже, за оцінками експертів, Київ вратив у Криму на кілька трильйонів гривень тільки державного майна.

У той час, як олігарх Коломойський уже подався до міжнародного суду, вимагаючи від Росії компенсації за відібрані активи, держава Україна захищає своє майно мляво. Прокуратура Автономної республіки Крим відкрила 35 кримінальних проваджень, зокрема й за фактом продажу земель «Масандри».

ПЕТРО КОВАЛЕНКО, заступник прокурора АР Крим:

– На сьогоднішній момент і стосовно продавця, і стосовно покупця земельної ділянки «Масандри» органами прокуратури внесено до єдиного реєстру досудових розслідувань кримінальне провадження, і розпочато розслідування.

Розслідування веде кримський главк Нацполіції , що базується в Одесі, де на 260 кримінальних проваджень нині – аж двоє слідчих. Органи влади не поспішають надавати слідству інформацію для визначення суми збитків від анексії. Доходить до анекдоту, як це було з Міністерством охорони здоров’я.

ПЕТРО КОВАЛЕНКО, заступник прокурора АР Крим:

“Державний клерк цього міністерства повідомив слідчого, що надати 80 аркушів належним чином завірених документів немає можливості”.

Кор:   У них немає 80 аркушів паперу?!

“Наскільки мені відомо, у будь-якому міністерстві знайшлося б 80 аркушів і не тільки, для того, щоб захистити державний інтерес».

У прокуратурі кажуть, що не отримали належним чином оформлені  документи про втрачене майно від жодного міністерства. Тому наразі розслідування просто зупинили. Радник міністра аграрної політики Олександр Лієв, який курує кримські питання, запевняє, що на усі запити правоохоронців відповідає. Однак його можливості вкрай обмежені.

ОЛЕКСАНДР ЛІЄВ, радник міністра агрополітики України:

– Я знаю о том, что у них есть пожелание сделать оценку этого имущества. Сделать оценку каким образом? Мы можем дать экспертное мнение – да. Раз нельзя сделать физически оценку, значит не будет уголовных дел? Очень хорошая позиция. И кто виноват? Министерство аграрной политики. Супер! Никто ничего не делает – виноватые есть. Удобно.

Перший рік по анексії Криму великий російський бізнес – і приватний, і державний – остерігався інвестувати в окупований Крим, побоюючись західних санкцій. Та апетит приходить під час їжі. Тож поки українські чиновники шукають крайнього у своїй бездіяльності, з молотка можуть піти найцінніші активи півострова. І тоді повернути їх стане ще важче.