Экспроприация на Юге Украины: в Бердянске люди собираются на митинг против «национализации»

Юг
Російські військові на вулиці Бердянська, 30 квітня 2022 року AP Photo

Так называемая «национализация» имущества и недвижимости, которую российские оккупанты проводят уже второй год на временно захваченных территориях Украины, набрала таких масштабов, что заставляет людей к гражданскому сопротивлению. Так, в Енергодаре жители прибегают к уловкам, чтобы уберечь жилье выехавших из оккупации, а в Бердянске готовится акция протеста.

Про це повідомляє Центру журналістських розслідувань.

У телеграм-чатах тимчасово окупованого Бердянська з’явилися заклики до мешканців вийти на мітинг проти “націоналізації” квартир і будинків тих бердянців, які вимушено покинули свої домівки. Як вказано у повідомленні, ініціативна група “громадян РФ” звернулася до окупаційної військово-цивільної адміністрації міста із заявкою на проведення такої акції протесту найближчої п’ятниці, 29 грудня.

Російські окупанти на даху експропрійованої бази відпочинку “Бриз” на Бердянській косі, грудень 2023 р. Фото: відео пропагандистів

Серед іншого організатори, наприклад, збираються вимагати від окупаційної влади зручний порядок підтвердження права власності на житло для тих, хто виїхав з Бердянська. 

Звернення до мешканців  Бердянська в тг-чатах та копія заяви організаторів мітингу до окупаційної “ВГА”, 26.12.2023 р., Колаж: investigator.org.ua

Акція непокори не має шансів відбутися — російське законодавство забороняє протести, а на ТОТ півдня України окупанти запровадили воєнний стан. 

Місцеве видання “Бердянськ24” припускає, що організація заходу – провокація росіян:

“Думка «Бердянськ 24»: за умов окупації українцям на таких «зборах» робити нічого. Якщо є довіра до нас – просто не ходіть на цю зустріч.

 Спробуйте відповісти собі на питання: ви впевнені, що таким чином загарбники просто не хочуть виявити невдоволений росіянами контингент, котрий до того сам покаже, що в них є що відбирати?

Якщо окупантська влада мітинг погодить, то це дуже підозріло. Якщо не погодить – вдвічі підозріліше. В такому разі просто вбийте в пошукову стрічку, що їх нацгвардія робить безпосередньо з росіянами на таких заходах. Цього достатньо?”, – звернулася редакція інтернет-ЗМІ до бердянців в окупації. 

Тим часом, окупаційна адміністрація Бердянська переймається не тільки покинутим житлом. На автомобілях у дворах багатоповерхівок, власники яких покинули місто, почали з’являтися оголошення про те, що і рухоме майно буде визнаватися “безхазяйним”. 

Оголошення на лобовому склі автівки в окупованому Бердянську, грудень 2023 р. Фото від анонімних мешканців міста

Мешканці Енергодару обрали інший спосіб боротьби з незаконною  експропріацією квартир. Люди помітили, що окупанти й колаборанти ведуть підрахунок спорожнілих помешкань, коли на вулиці стемніє, вираховуючи “безхазяйну” нерухомість за відсутністю світла у вікнах. Тож людей, яким законні господарі залишили ключі від оселі, закликають просто  на ніч вмикати електрику в таких квартирах. 

Оголошення в одному з під’їздів у т.о. Енергодарі. Фото очевидців

Все про експропріацію росіянами на тимчасово окупованому Півдні читайте у спецпроекті Центру журналістських розслідувань.