Експропріація на Півдні України: у Бердянську люди збираються на мітинг проти «націоналізації»

Південь
Російські військові на вулиці Бердянська, 30 квітня 2022 року AP Photo

Так звана “націоналізація” майна та нерухомості, яку російські окупанти проводять вже другий рік на тимчасово захоплених територіях України набрала таких масштабів, що змушує людей до громадянського спротиву. Так, в Єнергодарі мешканці вдаються до хитрощів, аби вберегти помешкання тих, хто виїхав з окупації, а в  Бердянську готується акція протесту. 

Про це повідомляє Центру журналістських розслідувань.

У телеграм-чатах тимчасово окупованого Бердянська з’явилися заклики до мешканців вийти на мітинг проти “націоналізації” квартир і будинків тих бердянців, які вимушено покинули свої домівки. Як вказано у повідомленні, ініціативна група “громадян РФ” звернулася до окупаційної військово-цивільної адміністрації міста із заявкою на проведення такої акції протесту найближчої п’ятниці, 29 грудня.

Російські окупанти на даху експропрійованої бази відпочинку “Бриз” на Бердянській косі, грудень 2023 р. Фото: відео пропагандистів

Серед іншого організатори, наприклад, збираються вимагати від окупаційної влади зручний порядок підтвердження права власності на житло для тих, хто виїхав з Бердянська. 

Звернення до мешканців  Бердянська в тг-чатах та копія заяви організаторів мітингу до окупаційної “ВГА”, 26.12.2023 р., Колаж: investigator.org.ua

Акція непокори не має шансів відбутися – російське законодавство забороняє протести, а на ТОТ півдня України окупанти запровадили воєнний стан. 

Місцеве видання “Бердянськ24” припускає, що організація заходу – провокація росіян:

“Думка «Бердянськ 24»: за умов окупації українцям на таких «зборах» робити нічого. Якщо є довіра до нас – просто не ходіть на цю зустріч.

 Спробуйте відповісти собі на питання: ви впевнені, що таким чином загарбники просто не хочуть виявити невдоволений росіянами контингент, котрий до того сам покаже, що в них є що відбирати?

Якщо окупантська влада мітинг погодить, то це дуже підозріло. Якщо не погодить – вдвічі підозріліше. В такому разі просто вбийте в пошукову стрічку, що їх нацгвардія робить безпосередньо з росіянами на таких заходах. Цього достатньо?”, – звернулася редакція інтернет-ЗМІ до бердянців в окупації. 

Тим часом, окупаційна адміністрація Бердянська переймається не тільки покинутим житлом. На автомобілях у дворах багатоповерхівок, власники яких покинули місто, почали з’являтися оголошення про те, що і рухоме майно буде визнаватися “безхазяйним”. 

Оголошення на лобовому склі автівки в окупованому Бердянську, грудень 2023 р. Фото від анонімних мешканців міста

Мешканці Енергодару обрали інший спосіб боротьби з незаконною  експропріацією квартир. Люди помітили, що окупанти й колаборанти ведуть підрахунок спорожнілих помешкань, коли на вулиці стемніє, вираховуючи “безхазяйну” нерухомість за відсутністю світла у вікнах. Тож людей, яким законні господарі залишили ключі від оселі, закликають просто  на ніч вмикати електрику в таких квартирах. 

Оголошення в одному з під’їздів у т.о. Енергодарі. Фото очевидців

Все про експропріацію росіянами на тимчасово окупованому Півдні читайте у спецпроекті Центру журналістських розслідувань.