«Добровольно-принудительно»: как жителей ВОТ загоняют в паспортное иго

Публикации
Фото: Скрин из видео оккупационного тг-канала

Российские оккупанты вместе с местными предателями-коллаборантами рапортуют о 270 тысячах жителей временно занятых территорий Запорожской области, подавших документы на получение гражданства РФ. Выдано на Запорожчине, по информации окупантов, уже более 250 тысяч паспортов страны-агрессора.

Еще в начале 2023 года гауляйтер Запорожской области Евгений Балицкий на встрече с начальником Главного управления по миграции МВД РФ Валентиной Казаковой заявил, что «запрос на получение российских паспортов жителями региона существенно превышает возможности миграционной службы». И это правда, ведь российские захватчики сделали все, чтобы жители ВОТ могли выжить только при наличии роспаспорта. По состоянию на июль 2023 года можем констатировать, что им это почти удалось.

И если проверить информацию захватчиков о том, сколько же на самом деле людей уже получили российский аусвайс достаточно сложно, то способы, которым оккупанты заставляют людей становиться гражданами «великой и могучей» как раз не секрет: принуждение, угрозы и шантаж.

Развенчиваем главный фейк россиян на оккупированных территориях: о добровольности приобретения российского гражданства.

Хоч вмирай

«Зараз вижити в окупації без російського паспорту майже неможливо. Оформити будь-які соціальні виплати, отримати якісну медичну допомогу — можуть тільки власники цього документу», — розповідає мешканка тимчасово окупованого Мелітополя.

Голова Бердянської міської військової адміністрації Вікторія Галіціна в інтерв’ю Центру журналістських розслідувань повідомила, що хворі з цукровим діабетом, бронхіальною астмою, пацієнти, що пережили інфаркт чи інсульт, які мають право на отримання безкоштовних ліків чи ліків за пільговою ціною, з серпня 2023 року мають з’явитися в амбулаторію з російським паспортом та номером страхування в російській пенсійній системі для внесення їхніх даних в єдину систему. Якщо пацієнти цього не зроблять, то і ліки, відповідно, не отримають. З червня така система на ТОТ вже діє для отримання гормону щитовидної залози та інсуліну.

«Маю серйозні проблеми зі здоров’ям, які у нас в лікарні не вирішити, то мені сказали, що треба їхати в Сімферополь. Але є одне «але» — повноцінне лікування там можливе виключно за наявності медстрахування, яке оформляють тільки власникам паспорта РФ. Так що тепер без паспорта — хоч вмирай», — підтверджує необхідність оформлення паспорту для того, щоб не вмерти, мешканка Пологівського району.

Хочеш працювати — паспортизуйся

Мешканці ТОТ також повідомляють, що працевлаштуватися людям без російського паспорта все складніше.

Для працевлаштування потрібен російський паспорт. Фото: Скрін з відео окупаційного тг-каналу

Наймані працівники так званих бюджетних та комунальних підприємств отримали паспорти в числі найперших — ще влітку-восени 2022 року. 

«Повідомили, що за два дні прямо на підприємство прийде фотограф, щоб робити фото на паспорт, всі необхідні документи ми також здавали прямо в «офісі», — згадує події серпня 2022 року колишній працівник «Мелітопольських високовольтних електричних мереж». 

Потім окупанти змусили стати громадянами РФ співробітників більших промислових підприємств, які були віджаті у законних власників та перейшли під управління росіян чи місцевих колаборантів.

Тепер, за інформацією місцевих мешканців, змушують отримувати паспорти вже навіть працівників невеликих приватних підприємств. 

«Пояснили на роботі, що якщо ми не отримаємо паспорт, то роботодавцям дуже великі податки за нас треба платити, тож дали два місяці, щоб за цей час ми оформили документи», — розповідає мешканець Мелітопольського району.

Вести будь-який бізнес на ТОТ без паспорту вже неможливо. Індивідуальних підприємців змушують реєструватися в російському «Едином государственном реестре юридических лиц». Зробити це можна виключно якщо підприємець отримав паспорт РФ.

Примушують реєструватися, а значить і до паспортизуватися, також і аграріїв. 

Власників великих господарств змушували до співпраці ще минулого року. 

«Щоб нормально працювати, треба було отримати паспорт, зареєструвати підприємство в їхньому реєстрі, платити податки за їхнім законодавством — інакше матимеш великі проблеми», — розповідає власник господарства, розташованого неподалік Токмака, Пологівського району.

Цього року взялися і за дрібних фермерів. Окупаційна влада не дає можливості навіть вивезти з поля зібраний урожай тим, хто не зареєстрований в російському ЕГРЮЛ.

За повідомленням окупаційної »замєстітєля глави правітєльства по АПК» Світлани Шевченко, наразі оформлено за російською юрисдикцією вже 70 відсотків аграрїїв. 

І окупаційна влада продовжує маніпуляції і тиск, щоб паспортизувати ще більше фермерів, заявляючи, що «в першу чергу реєстрація в російському правовому полі необхідна самим аграріям для захисту їхніх прав та щоб вони могли отримувати держпідтримку».

Без паспорту — на підвал

Пересічних мешканців окупованих територій змушують отримати аусвайс погрозами.

«Зупинили на блокпосту, подивилися на документи і сказали, що якщо ще раз зупинять, а в нас не буде паспорта РФ, то поїдемо копати окопи. Тому довелося оформляти той ненависний документ», — розповідає мешканка одного з сіл Пологівського району.

Також в Пологівському районі відомі випадки, коли російські військові на блокпостах просто рвали українські паспорти, з коментарем «ускорим процесс оформления документов»

«Боюся виїхати з міста, бо знайомій порвали паспорт на блокпосту. Мені поки що вдається уникати отримання російського аусвайсу, надіюся, що так і далі буде», — зізнається пенсіонерка з Токмака.

«Зупинили на блокпосту, стали питати про паспорт, погрожувати, що запроторять «на підвал». А як той паспорт швидко отримаєш, якщо черги на подачу документів по два місяці», — бідкається мешканець Мелітопольського району.

Окремої згадки заслуговують так звані виїзні бригади з паспортизації, які прикриваючись нібито піклуванням про маломобільних громадян, примусово паспортизують найнезахищеніших — людей з інвалідністю та літніх людей.

Робота мобільної бригади з паспортизації. Фото: скрін з відео окупаційного тг-каналу

«Багато місцевих жителів раніше не мали можливості виїжджати у великі міста для подання заяви, а з появою виїзних груп процедура отримання державних послуг стала доступнішою і простішою», — повідомляє окупаційне «ГУМВД по Запорожской области».

Такі мобільні бригади або збирають людей в приміщеннях місцевих адміністрацій, або просто ходять по будинкам і збирають документи на отримання паспорта. А потім так само розвозять готові документи.

Змушують до отримання російського паспорту і дітей. За інформацією Мелітопольського міського голови Івана Федорова, з квітня окупанти почали складати списки підлітків, яким має виповнитися 14 років, щоб дати їм паспорт. За даними Генштабу, окупанти погрожують батькам випускників, що діти не отримають атестат без російського аусвайса.

Примусова паспортизація — це злочин. Загарбники таким чином хочуть легітимізувати окупацію частини України та зробити мешканців ТОТ співучасниками своїх злочинів, наприклад, незаконних виборів. Проте примусова паспортизація не є підставою для втрати громадянства України. А після деокупації громадян, які під примусом були змушені отримувати російський паспорт, не каратимуть.

«Матеріал створено в межах проєкту «Медіаграмотність у регіонах України» в співпраці з ГО «Інтерлінк Академія» (Німеччина) за підтримки Міністерства закордонних справ Німеччини.